»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Nieuwsbrief februari '13

 


Aandacht voor 100 jaar elektronische muziek

100 jaar geleden beschreef Luigi Russolo (1883-1947) inzijn manifest 'The Art of Noises' dat zowel natuurlijke als industriële geluiden deel zouden kunnen uitmaken van toekomstige muziekwerken. Met deze gedachten schaarde hij zich begin vorige eeuw onder een groep futuristisch denkende kunstenaars en componisten. Concertzender besteedt hier aandacht aan.

» lees meer


Korting op concertkaarten Orchestre des Champs-Elysées

Vredenburg geeft elke maand korting op concertkaarten voor de lezers van de Concertzender-nieuwsbrief. Zondag 17 februari kunt u met korting naar het Orchestre des Champs-Elysées, dat violiste Patricia Kopatchinskaja (zie foto) begeleidt.

Het programma bestaat uit twee werken van Ludwig van Beethoven: zijn Derde Symfonie en een vioolconcert. Soliste is Patricia Kopatchinskaja.

» lees meer


Even voorstellen…
Arthur Olof - programmamaker nieuwe muziek

‘Arthur Olof is programmamaker nieuwe muziek en secretaris van het bestuur. Als programmamaker maakt hij inmiddels alweer enkele jaren twee series:

  • Oorgetuige, met Russische muziek van de 20ste eeuw
  • Perestrojka, met werk dat tot stand kwam rond de verbouwing (perestrojka) en de ineenstorting (‘destroyka’) van de Sovjet-Unie

» lees meer


Cd van de maand: ‘1941-1945. Wartime music, vol.5

De cd van de maand is ‘1941-1945. Wartime music, vol.5’. Het platenlabel Northern Flowers, met het onderschrift ‘Uit het Petersburgse muziekarchief’, presenteert veel werk dat niet eerder werd vastgelegd.

De komende tijd laat de Concertzender u in de serie ‘Oorgetuige’ kennismaken met een aantal van deze opnamen. De eerste uitzending is maandag 11 februari van 20.00 tot 22.00 uur.

Programmamaker Arthur Olof: “Deze uitzending gaat over de Sovjet-Unie van 22 juni 1941, als Hitlers troepen het land binnenvallen.

» lees meer


Insomnio laat vogels zingen

Zaterdag 16 februari treedt het ensemble Insomnio op in Vredenburg enConcertzender maakt er een opname van. Het programma heet ‘Gods Own Musicians’.

Vogels, ‘Gods Own Musicians’ volgens Messiaen, staan centraal. Niet alleen Messiaen liet zich inspireren door vogelgeluiden, dit gold ook voor Harvey en Tiensuu.

» lees meer


In de spotlights: componist Nodar Gabunia uit Georgië

In 3 uitzendingen van de serie ‘Perestrojka’ zijn werken te horen van Nodar Gabunia (foto). Wie is deze componist uit het ’land van weg geweest’ en wat maakt zijn werken zo bijzonder?

We lichten alvast een tipje van de sluier op: Gabunia was een eigenzinnige, eigentijdse componist en pianist die Georgië in de 20e eeuw liet kennismaken met moderne werken.  

» lees meer


Prijsvraag

Deze maand kunt u een cd winnen van Christianne Stotijn, als u het goede antwoord weet op de prijsvraag.

Eerst nog even de winnaar van vorige maand. De vraag was: ‘Ter nagedachtenis van welk feit zijn de vespers op de prijs-cd ooit geschreven?’ Het antwoord: ter nagedachtenis van de overwinning bij Lepanto op 7 oktober 1571 van de Venetianen op de Turken. Floris Sirag uit Groningen heeft hiermee de cd ‘1612 Italian Vespers’ gewonnen, uitgevoerd door I Fagiolini.

Nieuwe prijsvraag
De prijsvraag luidt: ‘Hoe startte Christianne Stotijn haar carrière?’

» lees meer


Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in maart.

Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.


Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of » stort eenmalig. De Concertzender heeft de ANBI-status, dus dat is fiscaal aantrekkelijk doneren.

Doneert u 25 euro of meer, dan ontvangt u een cd met opnamen uit de Toonzaal.

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?
» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

Concertzender websiteConcertzender websitesend e-mail