Honderd jaar elektronische muziek

 

100 jaar geleden beschreef Luigi Russolo (1883-1947) in zijn manifest 'The Art of Noises' dat zowel natuurlijke als industriële geluiden deel zouden kunnen uitmaken van toekomstige muziekwerken. Met deze gedachten schaarde hij zich begin vorige eeuw onder een groep futuristisch denkende kunstenaars en componisten. Concertzender besteedt hier aandacht aan.

Een periode brak aan, waarin industriële en elektronische geluiden steeds belangrijker werden in de wereld van de klankkunst. Nu, 100 jaar later, staat de Concertzender stil bij de meest essentiële elektronische geluidswerken die daaruit zijn voortgekomen.

Russolo had zelf overigens al zo’n instrument uitgevonden, waarmee je industriële geluiden kon maken: de intonarumori (zie foto).

Eindlijst elektronische muziek
In 2013 presenteren we werken, die als het ware genomineerd worden voor een eindlijst, die rond de jaarwisseling van 2013-201414 bekend wordt gemaakt. Deze werken zenden we uit tijdens verschillende programma’s:

  • X-Rated
  • Popart
  • Electronic Frequencies
  • 230 Volt
  • Thema
  • De Vorige Eeuw
  • Pakrammel

Uw input
Belangrijk bij het samenstellen van deze lijst is niet allen wat wij als producenten inbrengen, maar vooral ook de inbreng van de luisteraars, u dus. Daarom nodigen wij u uit mee te luisteren en uw eigen ervaringen en hoogtepunten uit het elektronische muziekverleden met ons te delen.

» Volg in 2013 onze berichtgeving via Facebook. Laat uw reacties achter op onze Facebook-pagina of » stuur een e-mail aan eindredacteur Hessel Veldman.
 
Onze output
Een aantal programma's en series uit 2012 met monumentale elektronische werken, kunt u on demand terugluisteren. Misschien verleidt het u al direct tot een reactie, een ervaring en/of een voorstel.

We zien uw ideeën en reacties graag tegemoet!

Concertzender websiteConcertzender websitesend e-mail