In de spotlights: componist Nodar Gabunia uit Georg

 

In de spotlights: componist Nodar Gabunia uit Georgië

In 3 uitzendingen van de serie ‘Perestrojka’ zijn werken te horen van Nodar Gabunia (foto). Wie is deze componist uit het ’land van weg geweest’ en wat maakt zijn werken zo bijzonder? We lichten alvast een tipje van de sluier op: Gabunia was een eigenzinnige, eigentijdse componist en pianist die Georgië in de 20e eeuw liet kennismaken met moderne werken.  
                                                  
Nodar Gabunia speelde als één van de eerste pianisten in Georgië werken van moderne buitenlandse componisten als Bartók en introduceerde Kurtag, Berio en Stockhausen bij het publiek. Hij wordt omschreven als “één van de meest getalenteerde componisten” van zijn generatie.  In Georgië zijn zijn composities nog wekelijks op de radio te horen.

Componist, pianist en leraar                                                                         
Nodar Gabunia gaf masterclasses op de conservatoria van Parijs, London, Den Haag en New Orleans, maar hij keerde altijd weer terug naar Georgië. Hij heeft vele opmerkelijke en uitmuntende pianisten opgeleid. In 2000 overleed  hij in Amsterdam na een behandeling van een ernstige ziekte. Zijn studenten richtten in Georgië een pianocompetitie op die zijn naam draagt.

Zijn composities
In de uitzending speelt Gabunia’s dochter Natalia (zie foto), violiste bij het Radio Filharmonisch orkest, het thema uit haar vaders filmmuziek bij ‘Het verhaal van Ivane Kotorasjvili’. Zij soleert tot besluit in zijn vioolconcert van 1981.

Daarna is Nodar te horen met de ‘Tweede Pianosonate’. Verder luistert u naar het kamermuziekstuk ‘Fabel’, dat bekroond is met de Unesco-prijs. Hierin gebruikt Gabunia de rijke polyfonie van de Georgische muziek, waarin een belangrijk kenmerk de meerstemmige zang is. Hierdoor komen prachtige harmonieën tot stand.

» luister op Concertzender.nl on demand naar één van de uitzendingen met Gabunia

Concertzender websiteConcertzender websitesend e-mail