Cd van de maand: ‘1941-1945. Wartime music, vol.5

 

De cd van de maand is ‘1941-1945. Wartime music, vol.5’. Het platenlabel Northern Flowers, met het onderschrift ‘Uit het Petersburgse muziekarchief’, presenteert veel werk dat niet eerder werd vastgelegd. De komende tijd laat de Concertzender u in de serie ‘Oorgetuige’ kennismaken met een aantal van deze opnamen. De eerste uitzending is maandag 11 februari van 20.00 tot 22.00 uur.

Programmamaker Arthur Olof: “Deze uitzending gaat over de Sovjet-Unie van 22 juni 1941, als Hitlers troepen het land binnenvallen. Eén van de militantere werken die in de oorlog werden gecomponeerd, is de Tweede Symfonie van Gavriil Popov, een studie- en leeftijdgenoot van Dmitri Sjostakovitsj. Het label Northern Flowers heeft gelukkig deze ‘vergeten’ symfonie op de plaat gezet. Met dit werk sluit Oorgetuige nr.55 op 11 februari af.”

Tune en toeval
Popov is trouwens ook de componist van één van de eerste tunes van de Concertzender in de jaren 1980. Arthur Olof: “Ik hoorde dit volgens mij voor het eerst op de zolder bij onze oprichter Jan Wolff thuis, boven de IJsbreker. Ik liet dat gedeelte van Popovs septet ook horen in een Oorgetuige. Het gehele werk werd  later een keer uitgezonden. Dat septet is trouwens ook ooit uitgebracht op het oude Russische staatslabel Melodiya.”

 

Concertzender websiteConcertzender websitesend e-mail