»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Luister Live!

Nieuwsbrief april 2018

 

BernsteinLezers, luisteraars,

“Muziek kan het onnoemelijke benoemen en het onkenbare communiceren.”

Leonard Bernstein (Amerikaans componist, dirigent, schrijver en pianist, 1918 – 1990)

 

 


Prijsvraagprijsvraag

Deze maand kunt u een cd winnen met de Estro poetico-armonico van Benedetto Marcello uitgevoerd door Caroline Pelon, Mélodie Ruvio en ensemble L'Amoroso o.l.v. Guido Balestracci.

Vorige prijsvraag

In maart vroegen wij naar de naam van een berucht staatshoofd, dat de tekst van het nummer To the Moon schreef. Zijn naam luidt: Josef Stalin.

De winnaar is: Willem Alpherts. Van harte gefeliciteerd, de cd is onderweg!

» lees meer


Geniale Muziekvrienden

Na de succesvolle serie over Hummel begint programmamaker en presentator Thijs Bonger op dinsdag 3 april 2018 tussen 19:00 en 20:00 uur met een nieuwe serie: Geniale Muziekvrienden.Mozart en Haydn

Al voor ze elkaar daadwerkelijk ontmoetten was Haydn een lichtend voorbeeld voor de 24 jaar jongere Mozart. Want Haydn was al beroemd en Mozart stond nog aan het begin van zijn carrière. Zo schreef Mozart in navolging van Haydn een symfonie vol heftige emotie. Die is bekend geworden door de film Amadeus.

Maar Haydns net zo heftige symfonie waar Mozart inspiratie uit putte hoor je nooit. Ook Haydns strijkkwartetten maakten zoveel indruk op Mozart dat hij er zelf een paar schreef. Programmamaker/presentator Thijs Bonger ging op zoek naar wat Haydn en Mozart voor elkaar hebben betekend. Dat leidde tot een nieuwe serie programma’s.

Uitzending: dinsdag 3 april en daarna elke eerste dinsdag van de maand om 19:00 uur bij de Concertzender.

 


Rewire op de Concertzender en vice versaIrreversible Engtanglements

Van 6 tot en met 8 april vindt de achtste editie van het avontuurlijke muziekfestival Rewire plaats in Den Haag. Het programma bestaat uit ongeveer 100 concerten, talks en workshops met toonaangevende artiesten uit binnen- en buitenland. Ook de Concertzender is aanwezig om opnamen te maken.

Het aanbod van Rewire 2018 bestaat uit Nederlandse, Europese en wereldpremières, bijzondere samenwerkingsprojecten en voorstellingen in opdracht. De concerten, artist-talks, lezingen en workshops vinden plaats verspreid over 12 locaties in de binnenstad van Den Haag: Elektriciteitsfabriek, Grote Kerk, Lutherse Kerk, Paard, Korzo, Koorenhuis, Het Nutshuis, The Grey Space, Zaal 3, West, West Museumkwartier en Het Magazijn.

Highlights op het festival

Irreversible Engtanglements, een free jazz-collectief rond de Amerikaanse poëet en noise-artiest Camae Ayewa, ook bekend als Moor Mother - verder bestaande uit saxofonist Keir Neuringer, bassist Luke Stewart, trompettist Aquiles Navarro en drummer Tcheser Holmes.

» lees meer


Panorama de Leeuw: Holland Festival #2

Elke eerste woensdag van de maand volgt Thea Derks het muziekspoor van Reinbert de Leeuw aan de hand van haar biografie Reinbert de Leeuw, mens of melodie. In april schenkt zij opnieuw aandacht aan zijn werk op het Holland Festival.Luigi Dallapiccola

In de vorige aflevering klonk muziek van uiteenlopende componisten als Franz Schreker en Steve Reich. Het betrof concerten op het Holland Festival, waar Reinbert de Leeuw al vanaf midden jaren 1960 zo’n beetje vaste gast was. Niet alleen als pianist en componist, maar ook als dirigent.

Zo was hij in 1966 betrokken bij het spraakmakende multimediaspektakel Labyrint van Peter Schat en gooide hij zelf hoge ogen met zijn grafisch genoteerde Music for Piano II. Hierin wordt de vleugel bespeeld met de vlakke hand en met de ellebogen, zodat er voornamelijk clusters klinken.

» lees meer


Telemann in Concertzender LiveRachel Brown

In Concertzender Live van donderdag 12 april kunt u luisteren naar twee opnamen uit het Festival Oude Muziek 2017 met muziek van Telemann. Het zijn de concerten Telemann Solo's: Fantasias voor Fluit door Rachel Brown en het Fabulous Fringeconcert met Suites van Telemann door The New Baroque Orchestra.

Telemann Solo's: Fantasias voor Fluit

De 12 Fantasias voor fluit van Georg Philipp Telemann zijn staaltjes van finesse, variatie, contrast en vindingrijkheid. Elke Fantasia kreeg een andere toonaard mee en elk werk heeft zodoende een eigen sfeer. Een uitgelezen kans voor de fluit om zich in steeds nieuwe gedaanten te laten zien. U hoort de Britse Rachel Brown op traverso.

Fabulous Fringeconcert: Suites van Telemann

The New Baroque Orchestra bestaat sinds 2015 en is gevormd door jonge musici uit het European Union Baroque Orchestra. Het orkest wijdt zich aan de historische uitvoeringspraktijk.

» lees meer


Vacature: producent Carib Calling (vrijwilligersfunctie)

De Concertzender zoekt per direct een producent voor het programma Carib Calling. Het betreft een functie op vrijwillige basis.

Carib Calling is een podium voor muziek uit het Caribisch gebied zoals Suriname en de Antillen, maar ook uit Latijns Amerika en de Verenigde Staten van Amerika. Naar een idee van gastvrouw Noraly Beyer, rondom ‘Special Guests’ die zelf hun thema- en de muziekkeuze mogen bepalen.radiostudio

Functieomschrijving

Als producent ben je hoofdzakelijk bezig met de organisatie. Je zorgt voor de benodigde faciliteiten, materialen, contact met de artiesten en presentator, opstellen van het draaiboek, enzovoort. Bij aanvang van een productie ga je na of een productie financieel en organisatorisch haalbaar is.

» lees meer


volgende nieuwsbriefVolgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in mei.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 


Bedankt voor uw steunHelp ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of
» stort eenmalig
.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met
    Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

Concertgebouw

CZ partners

 

 

 

Greenhost Stichting Educatie en Culttuur RTV Utrecht Muziekweb Gemeente Utrecht dioraphte Fentener van Vlissingen fonds kfHein fonds Elise Mathilde Salto Prins Bernhard Cultuurfonds