Elke eerste woensdag van de maand volgt Thea Derks het muziekspoor van Reinbert de Leeuw aan de hand van haar biografie Reinbert de Leeuw, mens of melodie. In april schenkt zij opnieuw aandacht aan zijn werk op het Holland Festival.

In de vorige aflevering klonk muziek van uiteenlopende componisten als Franz Schreker en Steve Reich. Het betrof concerten op het Holland Festival, waar Reinbert de Leeuw al vanaf midden jaren 1960 zo’n beetje vaste gast was. Niet alleen als pianist en componist, maar ook als dirigent.

Zo was hij in 1966 betrokken bij het spraakmakende multimediaspektakel Labyrint van Peter Schat en gooide hij zelf hoge ogen met zijn grafisch genoteerde Music for Piano II. Hierin wordt de vleugel bespeeld met de vlakke hand en met de ellebogen, zodat er voornamelijk clusters klinken.Luigi Dallapiccola

Op het programma staat op woensdag 4 april tevens vocale muziek van Luigi Nono en Luigi Dallapiccola, met de Britse sopraan Dorothy Dorow als solist. Zij was – naast Cathy Berberian – dé moderne-muziekspecialist van haar tijd. Dorow werkte dat jaar samen met Reinbert de Leeuw aan een project rond Dallapiccola aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Panorama de Leeuw

Uitzending: woensdag 4 april, 21:00 - 22:00 uur

Tip: als u via deze link de biografie aanschaft, steunt u kosteloos de Concertzender.

 

Concertgebouw

CZ partners

 

 

Greenhost Stichting Educatie en Culttuur RTV Utrecht Muziekweb Gemeente Utrecht dioraphte Fentener van Vlissingen fonds kfHein fonds Elise Mathilde Salto Prins Bernhard Cultuurfonds