»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Luister Live!

Nieuwsbrief november 2017

 

Eduard HanslickLezers, luisteraars,

“Na de stilte komt muziek het dichtst bij het zeggen van het onzegbare.”

Aldous Huxley (Engelse romanschrijver, 1894 – 1963)

 

 


Prijsvraag

Deze maand kunt u een dubbel-cd winnen met muziek van Antonio Vivaldi. Hiervoor moet u onze prijsvraag juist beantwoorden.

prijsvraagDoor de vraag goed te beantwoorden, dingt u mee naar een exemplaar van de dubbel-cd met l'Estro Armonico - 12 Concertos, opus 3, uitgevoerd door l'Arte dell'arco o.l.v. Federico Guglielmo [Brilliant Classics 5028421946290 / 2 CD].

Vorige prijsvraag

De vraag van de maand oktober was: Wat voor soort ritmen bevat Stark / Linnemann's versie van de Pianosonate, opus 58 van Chopin? Het antwoord luidde: Afrikaanse ritmes.

De winnaar van de dubbel-cd Chopin Pianosonates opus 58 & 65, van de groep Stark / Linnemann is Hans van Dalen uit Emmen. Van harte gefeliciteerd, de prijs is reeds uw kant op!

» lees meer


500ste aflevering Geen dag zonder Bachflyer Geen dag zonder Bach

Op vrijdag 3 november werd om 13:00 uur de 500ste aflevering uitgezonden van ons dagelijks programma Geen dag zonder Bach. Een bijzondere mijlpaal in drie opzichten: het programma bestaat op 5 november 2017 precies vijf jaar, het is de 500ste aflevering en tevens de laatste met presentator Joop van Zijl.

De 500ste is een bijzondere en feestelijke aflevering, waarin de favoriete Bachwerken van alle Bachmedewerkers aan bod komen. Samensteller Govert Jan Bach, Concertzender-directeur Sem de Jongh (die het programma bedacht), presentator Joop van Zijl, coördinator Oude Muziek Irene Stolp en de twee technici lichten hun favoriete Bachmuziek toe, die we (verkort) ook laten horen.

Uitzending: vrijdag 3 november, 13:00-14:00 uur
Herhaling: vrijdag 10 november, 13:00-14:00 uur

» lees meer


Festival Oude Muziek 2017 in Concertzender Live

Op donderdag 9 november starten we met het uitzenden van onze concertopnamen van het Festival Oude Muziek 2017!

La Divina ArmoniaIn Concertzender Live beginnen we met de concertopnamen van festival-artist in residence La Divina Armonia o.l.v. Lorenzo Ghielmi en Tasto Solo olv Guillermo Pérez. We zenden het tweede concert uit van La Divina Armonia, waarin cantates, concerti en motetten klinken van Duitse componisten/organisten uit de vroege Barok.

Tasto Solo o.l.v. Guillermo Pérez brengt een programma met muziek voor de jonge Luther; muziek uit begin van de 16e eeuw van Dufay, Desprez, De la Rue en Agricola.

» lees meer


Concertopnamen/ festivals: November Music & Le Guess Who?

In november is de Concertzender traditiegetrouw weer aanwezig op een aantal festivals om daar concerten te registreren. U komt ons in elk geval tegen in Den Bosch en Utrecht!logo November Music

Natuurlijk zijn we op November Music (2 t/m 12 november) in Den Bosch te vinden, het festival voor nieuwe makers waar we maar liefst 14 concerten opnemen!

Ook kunt u ons tegenkomen op Le Guess Who? in Utrecht. Daar nemen we op vrijdag 10 november de concerten in De Helling op. Ook registreren we op het festival de concerten met slagwerker Han Bennink. Bennink is op het festival curator voor een deel van het programma. Kijk hier voor meer informatie.

» lees meer


Meer Terra Incognita, meer peper

Het programma Terra Incognita was tot nu toe één keer per maand te horen op donderdagavond. Met ingang van november wordt de frequentie van het programma verhoogd naar twee uitzendingen per maand. Ook de uitzenddag en -tijd zijn veranderd; onze luisterpost in het onbekende gebied van de kleine, onafhankelijke blues-, folk- en poplabels is nu iedere derde en vierde woensdag van de maand te horen van 22:00 tot 23:00 uur.logo Terra Incognita

‘Ontspan het Oor en ontdek de Luister’: Dat is het motto van dit programma. Terra Incognita wil een ontdekkingstocht zijn naar veelal onbekende muzikanten die niet gebonden zijn aan grote, commerciële labels en dus de vrijheid hebben hun creativiteit volledig te uiten. De eerste aflevering werd in februari van dit jaar uitgezonden. Veelal rustige, sfeervolle muziek uit verschillende genres typeren het programma.

Nu de frequentie is verhoogd en de uitzendtijd vervroegd, zijn er ook wat inhoudelijke veranderingen.

» lees meer


Acoustic Roots: Trio Qasyon en gasten

Het Trio Qasyon is in november onze gast in Acoustic Roots, het maandelijkse live-programma dat opgenomen wordt in de sfeervolle werfkelder van de Kargadoor aan de Oudegracht in Utrecht.

De basis van dit ensemble wordt gevormd door de twee jonge Syrische zussen Jawa en Shaza Manla. Jawa en Shaza ManlaNa omzwervingen door Egypte en Turkije zijn ze in juli 2015 in Nederland aangekomen. Inmiddels hebben ze op diverse podia gespeeld, zoals op het Houtfestival in Haarlem, Incubate in Eindhoven, Le Guess Who? in Utrecht, maar ook in het tv-programma VPRO Vrije Geluiden.

Jawa en Shaza Manla worden in Qasyon begeleid door een percussionist. Voor deze gelegenheid zijn ook pianist Julian Schneemann en bassist Camiel Jansen te gast. Zij spelen hoofdzakelijk oriëntaalse muziek; zowel klassieke als populaire Arabische muziek (bijvoorbeeld Um Kultum).

» lees meer


Even voorstellen: Lennart Williams

Lennart Williams is de samensteller van het programma Bijdetijds, dat wordt uitgezonden op vrijdag en zondag om 17:00 uur.

“Ik ben 22 jaar en op het moment van schrijven nog aan het studeren:Lennart Williams muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ik ben daar altijd veel bezig geweest met klassieke muziekgeschiedenis, met een focus op de klassieke muziek van de 20e en 21e eeuw (voor zover dat nog klassieke muziek genoemd kan worden). Daarnaast ben ik ook altijd praktisch met muziek bezig geweest: ik speel klassiek en elektrisch gitaar, en volg voor dat eerste ook nog steeds muzieklessen. Wat betreft de elektrische gitaar heb ik in de loop van de tijd een aantal bandjes versleten en zit momenteel helaas zonder band.”

Heb je een brede muzikale smaak of interesseer je je alleen maar voor hedendaagse muziek?

“Ik probeer zo min mogelijk in muziekgenres of -stijlen te denken. Ik ben veel met klassieke muziek bezig, maar ik luister ook naar pop- en met name rockmuziek en speel daarnaast in een orkest dat volksmuziek speelt. Ik vind veel muziek leuk en probeer zo breed mogelijk ermee bezig te zijn.”

» lees meer


[advertorial]

Grootmeesters uit de Indiase klassieke muziek treden eenmalig op in Den Haag

Op zaterdag 18 november 2017 treden Swapan Chaudhuri en Ken Zuckerman op in Theater a/h Spui in Den Haag. Deze eenmalige voorstelling is een primeur in Nederland met twee grootheden uit de Indiase klassieke muziekwereld. Indiase klassieke muziek is grotendeels gebaseerd op improvisatie en sleept het publiek mee in de wereld van gevoelige melodieën en complexe ritmes.

Swapan Chaudhuri en Ken Zuckerman

Swapan Chaudhuri behoort tot de absolute wereldtop op het gebied van tabla. De virtuoos is samen met artiesten zoals Ravi Shankar en Ali Akbar Khan verantwoordelijk voor het verspreiden van Indiase klassieke muziek buiten India. Hij staat bekend om zijn heldere klankproductie en de uitvoering van verfijnde composities op de tabla. Buiten India heeft hij ook op internationaal vlak veel bekendheid verworven: zijn albums genaamd Legacy (1997) en Passing on the Tradition (1998) waren beide genomineerd voor een Grammy award.

» lees meer


volgende nieuwsbriefVolgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in december.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 


Bedankt voor uw steunHelp ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of
» stort eenmalig
.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met
    Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

Concertgebouw

CZ partners

 

 

 

Greenhost Stichting Educatie en Culttuur RTV Utrecht Muziekweb Gemeente Utrecht dioraphte Fentener van Vlissingen fonds kfHein fonds Elise Mathilde Salto Prins Bernhard Cultuurfonds