»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Luister Live!

Nieuwsbrief februari 2017

 

Gerald ArpinoLezers, luisteraars,

“Dans nooit naakt, want het lichaam heeft onderdelen die niet ophouden met bewegen als de muziek ophoudt. ”

Gerald Arpino (Amerikaans danser en choreograaf, 1923 – 2008)

 


Prijsvraag

Deze maand kunt u een cd winnen met pianoconcerten van Mozart. Hiervoor moet u onze prijsvraag juist beantwoorden.

prijsvraag

De concerten worden uitgevoerd door Kristian Bezuidenhout (fortepiano) en het Freiburger Barockorchester [Harmonia Mundi HMC 902218].

Vorige prijsvraag

De vraag van vorige maand luidde: Wie schreef een Nederlandse roman over Goldberg? Het antwoord luidde: Bert Natter. De winnaar van de cd met de Goldberg Variaties van Bach, uitgevoerd door Blandine Rannou, is R. Breuring. Gefeliciteerd!

» lees meer


Ockeghems Deploraties

Op 6 februari 1497, deze maand 520 jaar geleden, overleed de Waalse componist Johannes Ockeghem. Josquin des Prez was een van zijn leerlingen, en hij schreef de beroemde deploratie Nymphes des Bois, om zijn overleden meester te herdenken. Hij liet hierbij zich inspireren door Ockeghem, die zelf een rouwlied had geschreven voor zijn eigen leraar - Gilles Binchois.

Johannes Ockeghem

In twee afleveringen van Documento wordt de serie Ockeghems Deploraties uitgezonden met beide rouwstukken: zowel dat vóór als dóór Ockeghem. In deel 1 van de serie was de muziek van Ockeghem en Binchois te horen. Deze uitzending wordt woensdag 8 februari om 11:00 uur herhaald.

Op de sterfdag van Ockeghem, maandag 6 februari, wordt het tweede deel uitgezonden, waarin Josquins deploratie voor Ockeghem centraal staat.

Documento: Ockeghems Deploraties

  • Maandag 6 februari, 19:00 uur: deel 2
  • Woensdag 8 februari, 11:00 uur: herhaling deel 1

 


Oorgetuige: Alles ter nagedachtenis aan jou

Arthur Olof

Op 8 februari belanden we bij de honderdste en tevens laatste aflevering van de serie Oorgetuige: alles ter nagedachtenis aan jou. Een serie waarin programmamaker Arthur Olof (1957-2014) vol vuur vertelde over Russische muziek in de 20ste eeuw.

Arthur overleed in 2014. Toen duidelijk werd dat hij niet meer beter zou worden, heeft hij hard gewerkt om dit levenswerk af te krijgen. Dat is uiteindelijk niet gelukt. Violiste Floortje Beljon werd gevraagd om de serie af te maken. Hoe dat zo gebeurde, vertelt ze hier.

“Toen ik nog op de middelbare school zat ontdekte ik de muziek van Sjostakovitsj. Ik luisterde al zijn muziek en ging naar de schoolbibliotheek om te kijken of ik daar het boek Testimony kon vinden om ook meer te lezen over het leven van de componist. Ze hadden het boek niet, maar de bibliotheekmoeder gaf me het emailadres van Arthur Olof, met de mededeling dat als ik meer over Sjostakovitsj wou weten, ik zeker met Arthur in contact moest komen. Ik heb Arthur toen gemaild en een lange emailcorrespondentie volgde.”

» lees meer


Classic Jazz: 100 jaar jazz-opnamen

Het is deze maand 100 jaar geleden dat de eerste plaatopnamen werden gemaakt van een jazzband.Original Dixieland Jass Band

De Original Dixieland Jass Band nam op 26 februari 2017 klassiekers op als Livery Stable Blues en Dixie Jass Band One Step. Dat gebeurde bij het Victor-label, in Europa bekend als His Master’s Voice (het welbekende hondje dat in de hoorn van de grammofoon kijkt).

Deze opnamen bleken al snel het startschot van een ware jazz-rage. Overigens konden niet alle bandleden lang genieten van het succes: trombonist Edwin Edwards werd opgeroepen voor militaire dienst en pianist Henry Ragas bezweek in 1918 aan de Spaanse Griep.

In het programma Classic Jazz wordt op dinsdag 14 februari om 21:00 uur aandacht besteed aan deze vroegste jazz-opnamen.

 


Nieuw programma: Terra IncognitaTerra Incognita

Op donderdag 16 februari start de eerste aflevering van Terra Incognita, een programma dat aandacht besteedt aan muziek van de kleine, onafhankelijke labels.

Het programma wil een ontdekkingstocht zijn naar artiesten die je niet zult vinden op de grote podia. Het zijn vooral de muzikanten uit de bars en kleine zaaltjes die in Terra Incognita de aandacht krijgen die er in de commerciële muziekwereld niet of nauwelijks is.

In een scala aan muzikale stijlen waaronder folk, blues en pop, krijgt de luisteraar een selectie aangeboden van (nog) onbekend en eigenzinnig talent. Terra Incognita is een sfeervolle luisterpost met veelal rustige muziek waarin de nieuwsgierige luisteraar veel kan ontdekken. Ooit weleens gehoord van Do You Feel What I Feel Deer, of Dodson and Fogg? Laat u verrassen….

» lees meer


Liszt Concours: ontdek de nieuwe pianotalenten!

In februari vinden de internationale selectieronden van het Liszt Concours plaats in New York, Utrecht, Moskou en Tokio. Maar liefst 74 jonge toppianisten uit 24 landen en zes continenten hebben zich aangemeld.

Aan de selectiejury de moeilijke taak om maximaal veertien pianisten te selecteren die doorgaan naar de halve finales tijdens de 11de editie van het concours, van 8 tot en met 21 oktober 2017 in Utrecht.Liszt Concours

Kom op 10, 11 en 12 februari 2017 naar de selectieronden in TivoliVredenburg en beluister 34 pianotalenten met ieder een 30 minuten durend programma.

Sessies zijn om 11:00 uur (niet op vrijdag), 13:30 uur en 20:00 uur.

De Concertzender gaat deze sessies ook opnemen.

 


Acoustic Roots in De Kargadoor: The Oldtime StringbandOldtime Stringband

Op vrijdag 10 februari a.s. maken wij weer een radio-opname in De Kargadoor in Utrecht. The Oldtime Stringband is dan onze gast.

The Oldtime Stringband speelt een mix van bluegrass, folk en Americana. Opgericht als gelegenheidsformatie werd na een succesvol optreden besloten om met elkaar door te gaan.

Een samenspel van gitaar, viool, banjo, mandoline, contrabas en accordeon, vier stemmen en daarbij de stem van zangeres Shelly O’Day maakt het afwisselende maar zeker herkenbare geluid van de band.

Nu, vijf jaar later, zijn ze drie cd’s, drie Engelse tours, een tour door California en heel veel optredens in Nederland en België verder.

» lees meer


[advertentie]

Gonzo (Circus), het tijdschrift over eigenzinnige en vernieuwende muziek!

Kom je oren en ogen te kort in je zoektocht naar nieuwe muziek, kunst en film? Geen zorgen, Gonzo (Circus) heeft er genoeg! Tweemaandelijks selecteren wij voor jou in een prachtig vormgegeven magazine de verrassendste muziek die je bijna nergens anders hoort en kunst die je nergens anders ziet. En omdat muziek nog altijd het best voor zichzelf spreekt, krijg je er een gratis cd bovenop. Je hand vasthouden doen we niet, maar we geven je graag een zetje in de juiste richting!

Kijk voor meer info op www.gonzocircus.com

Gonzo Circus


volgende nieuwsbriefVolgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in maart.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 


Bedankt voor uw steunHelp ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of
» stort eenmalig
.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met
    Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

Concertgebouw

CZ partners

 

 

 

Greenhost Stichting Educatie en Culttuur RTV Utrecht Gemeente Utrecht Salto Prins Bernhard Cultuurfonds