Op 8 februari belanden we bij de honderdste en tevens laatste aflevering van de serie Oorgetuige: alles ter nagedachtenis aan jou. Een serie waarin programmamaker Arthur Olof (1957-2014) vol vuur vertelde over Russische muziek in de 20ste eeuw.

Arthur overleed in 2014. Toen duidelijk werd dat hij niet meer beter zou worden, heeft hij hard gewerkt om dit levenswerk af te krijgen. Dat is uiteindelijk niet gelukt. Violiste Floortje Beljon werd gevraagd om de serie af te maken. Hoe dat zo gebeurde, vertelt ze hier.

Arthur Olof

“Toen ik nog op de middelbare school zat ontdekte ik de muziek van Sjostakovitsj. Ik luisterde al zijn muziek en ging naar de schoolbibliotheek om te kijken of ik daar het boek Testimony kon vinden om ook meer te lezen over het leven van de componist. Ze hadden het boek niet, maar de bibliotheekmoeder gaf me het emailadres van Arthur Olof, met de mededeling dat als ik meer over Sjostakovitsj wou weten, ik zeker met Arthur in contact moest komen. Ik heb Arthur toen gemaild en een lange emailcorrespondentie volgde.”

Ondergedoken

“Een paar jaar later, ik studeerde toen al viool aan het conservatorium van Rotterdam, speelde Isabelle Faust het tweede vioolconcert van Sjostakovitsj in het Concertgebouw met het Concertgebouworkest. Arthur stelde voor om daar samen naar toe te gaan. Toen hebben wij elkaar voor het eerst ontmoet. We ontdekten toen ook dat zijn vader, de violist Theo Olof, in de oorlog bij de familie van mijn moeder was ondergedoken en dat Arthur, begin jaren ‘60, in Den Haag in dezelfde straat heeft gewoond als mijn moeder.”Floortje Beljon

“Toen ik niet veel later naar Amsterdam verhuisde, heb ik Arthur nog vaak ontmoet. We gingen samen naar concerten, musea, tentoonstellingen of we zaten in de kroeg en spraken over muziek. Ik over de muziek die ik speelde of luisterde, hij vaak over zijn ontdekkingen voor het programma Oorgetuigen voor de Concertzender.”

Allerlaatste moment

“Toen Arthur overleed heeft zijn vrouw José mij gevraagd om de laatste paar afleveringen te maken. Ik vond dat een hele eer, maar ook best wel spannend. Ik had dan weliswaar veel met hem over muziek gesproken, maar híj had de hele 20e eeuwse Russisch muziek in zijn hoofd en kon dat ook nog met de Russische geschiedenis, literatuur etc. verbinden. Gelukkig vond José op Arthurs computer nog aantekeningen die ik kon gebruiken.”

“Arthur heeft echt tot het allerlaatste moment van zijn leven aan deze radioserie gewerkt in de hoop alle honderd afleveringen af te krijgen. Helaas is dat niet gelukt. Ik heb met heel veel plezier de laatste afleveringen in elkaar gezet, heb urenlang muziek geluisterd en veel gelezen. Het blijft natuurlijk lastig om een hele eeuw Russische muziekgeschiedenis samen te vatten, en misschien is mij dat ook niet helemaal gelukt. Maar in elke aflevering zit prachtige bekende en onbekende muziek. Ik hoop dat de luisteraars daarvan hebben kunnen genieten.”

Oorgetuige. Alles ter nagedachtenis aan jou #100:
woensdag 8 februari, 20:00 – 22:00 uur

 

Concertgebouw

CZ partners

 

 

Greenhost Stichting Educatie en Culttuur RTV Utrecht Gemeente Utrecht Salto Prins Bernhard Cultuurfonds