»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Nieuwsbrief januari '15

 

Lezers, luisteraars,

“Dankzij de muziek genieten de hartstochten van zichzelf.”

Friedrich Nietzsche (Duits filosoof; 1844-1900)

 


Prijsvraag

Deze maand kunt u een cd van het ensemble Sagittarius winnen, als u het antwoord weet op de prijsvraag.prijsvraag

De vraag van de vorige maand was: Op welke leeftijd componeerde Felix Mendelssohn zijn Eerste Strijkkwartet en wanneer zijn Tweede?

Het antwoord luidde: Mendelssohn schreef zijn Strijkkwartet nr. 2 in A toen hij 18 jaar oud was (in 1827 - in feite zijn eerste). Hij droeg het op aan Ludwig von Beethoven. Hij componeerde
zijn Strijkkwartet nr. 1 in Es in 1829 (het is dus eigenlijk zijn tweede). Mendelssohn was toen
20 jaar en hij droeg het op aan een buurmeisje, Betty Pistor.
De gelukkige winnaar is: C. Dubbeldam uit Baarland. Gefeliciteerd!

De vraag van deze maand

De prijsvraag van januari bestaat uit twee vragen...

» lees meer


Nieuw programma Tango: Lied van Buenos Aires

TangoOp 23 januari 2015 start om 22:00 uur bij
de Concertzender een nieuw programma. We zenden dan de eerste aflevering uit van het programma ‘Tango – Lied van Buenos Aires’. Voor dit programma maakt programmamaker Joep à Campo gebruik van teksten van zijn gelijknamige boek met Nederlandse ver-
talingen van tangoliederen, dat onlangs verscheen.

De Argentijnse tango is de laatste tijd populair geworden, als muziek en als dans. Maar dansers en muziekliefhebbers vragen regelmatig: waar gaat dit of dat lied eigenlijk over? Terecht, want de tekst is van wezenlijk belang. Als je danst in Buenos Aires, zingen dames dicht aan je oor vaak hele flarden tekst mee. Zinsneden uit de liedjes zijn staande uitdrukkingen geworden in de omgangstaal. Vele Argentijnse schrijvers hebben zich met tangoteksten bezig gehouden. Kortom, tango is een drie-eenheid van muziek, dans én liedtekst.

» lees meer


Russche en GrollemanIn Memoriam Arjen Grolleman op 18 januari 2015

Op 20 januari a.s. is het vijf jaar geleden dat programmamaker Arjen Grolleman door een noodlottig ongeval in zijn eigen huis om het leven kwam.

Arjen was enkele jaren lang verbonden aan de Concertzender en maakte er programma's als ‘Popart’ en ‘Il Futurismo’. Daarnaast was Grolleman de grote man achter het alternatieve radiostation Kink FM, waar hij programma's produceerde als ‘Avondland’ en ‘X-Rated’.
Tevens was Arjen station-voice bij RTL.

Op 18 januari a.s. zal ‘X-Rated’ met Bob Rusche volledig in het teken staan van Arjen.

» lees meer


Festival Oude Muziek 2014 in ‘Concertzender Live’

Festival Oude MuziekIn januari zendt de Concertzender niet
één, maar twee afleveringen uit met onze concertregistraties van het Festival Oude Muziek 2014.

Op zondag 11 januari van 15:00 tot 17:00 uur komen de concerten van Ensemble Leones en klaveciniste Catalina Vicens aan bod.
Het Ensemble Leones o.l.v. Marc Lewon wijdde haar programma aan minnezanger Oswald von Wolkenstein, die constant in de clinch lag met de Habsburgse vorsten. Maar door zijn interesse in een nieuwe ontwikkeling, de polyfonie, is hij een van de vroegste Duitse renaissancecomponisten geworden.

» lees meer


De Actualiteit bij de Concertzender

De Concertzender wil zijn publiek nog beter bedienen door een programma te maken over al datgene wat op cultuurgebied actueel is. Daarom gaan wij een wekelijks programma maken dat aandacht besteedt aan de highlights van wat er de week na de uitzending zoal in Nederland op muziekgebied plaatsvindt. Daarbij wordt ook een breder cultuuraanbod van musea en dergelijke niet uit het oog verloren.

Een belangrijke focus komt te liggen op de twee plaatsen waarmee de Concert-
zender nauw verbonden is – Amsterdam en Utrecht. Het grote landelijke aanbod wordt echter niet vergeten.

» lees meer


Viola de Hoog in een nieuwe Café Zimmermann

Houdt u van Bach? Elke dag? Kunt u geen dag zonder? Luistert u naar het radioprogramma ‘Geen dag zonder Bach’? Kent u de geschiedenis van Café Zimmermann? Het Zimmermannsche Kaffeehaus van Gottfried Zimmermann
in Cafe ZimmermannLeipzig, waar naast Georg Philipp Telemann, vanaf 1729 ook Johann Sebastian Bach fre-
quent musiceerde en tijdgenoten ontmoette?

Komt u dan op zaterdag 24 januari naar Utrecht toe. In de 16e-eeuwse Dekenkapel van de Pieterskerk maken we op die dag radio-opnamen voor Café Zimmermann, het radioprogramma van de makers van ‘Geen dag zonder Bach’. Met livemuziek en gesprekken met musici over hun fascinatie voor de muziek van J.S. Bach.

» lees meer


Cd van de maand: Sanseverino – Le petit bal perdu

Sylvester Hoogmoed (zie ‘Even Voorstellen’) koos de cd van de maand januari Sanseverinouit. Hij heeft er het volgende over te vertellen:

“Stéphane Sanseverino werd geïnspireerd
door Charles Trenet, Edith Piaf en Boris Vian maar vooral door Django Reinhardt. Dankzij
de aanstekelijke gitaarbegeleiding zouden zijn chansons ook een niet-Franstalig publiek aan kunnen spreken, lijkt me. Net als bij die andere bekende Reinhardt-epigoon Thomas Dutronc, die vorig jaar een zeer succesvol optreden gaf in Paradiso en begin 2015 met een nieuw album komt.

Sanseverino heeft op zijn nieuwe cd een aantal klassiekers in een nieuw jasje gestoken, zoals ‘Route National 7’ (van Trenet), ‘La Java des Bombes Atomiques’ (Vian) en ‘Il Suffirait de Presque Rien’ (hier bekend in de versie van Sonneveld). Opgewekte muziek om druilerige winterdagen door te komen.”

 


Amsterdams Andalusisch Orkest in Acoustic Roots

In de eerste aflevering van ‘Acoustic Roots’ van 2015 is het Amsterdams Andalusisch Orkest te gast. Het concert wordt opgenomen in de Pieternel, in
de St. Pieterskerk, Utrecht en uitgezonden op vrijdag 16 januari om 21:00 uur.

Amsterdams Andalusisch OrkestHet Amsterdams Andalusisch Orkest houdt zich bezig met het muzikaal erfgoed van Andalusië. Tussen de 9e en 15e eeuw maakte dit deel van Europa furore op het gebied van muziek, literatuur en wetenschap. Destijds heette de regio Al Andalus en leefden diverse bevolkings-
groepen en religies samen. Anno nu vertelt het Amsterdams Andalusisch Orkest het verhaal van Al Andalus en de betekenis voor onze samen-
leving via muziek, theater, literatuur en educatie.

» lees meer


Even voorstellen…

Sylvester Hoogmoed, presentator en samensteller chansonprogramma’s

“Ik ben presentator en samensteller van het wekelijkse chansonprogramma op zaterdagavond. Daarnaast presenteerde ik tot een paar jaar terug ook andere programma’s. In de toekomst hoop ik daar weer meer tijd voor te kunnen Sylvester Hoogmoedvrijmaken.”

Poëtische teksten

“In de eerste plaats luister ik natuurlijk heel
veel naar muziek. Nieuwe cd's, maar ook oude, wanneer ik een uitzending maak waarin een muzikant of een thema centraal staat. En ik probeer via kranten en blogs op de hoogte te blijven van wat er gebeurt in de wereld van het Franse chanson. Uit tijdgebrek beperk ik me meestal tot Frankrijk, met soms uitstapjes naar Nederland, Spanje, Duitsland en Italië. In Frankrijk verschijnen jaarlijks nog altijd stapels nieuwe cd's met mooie poëtische teksten op smaakvolle muziek. Dat heeft ongetwijfeld met de taal te maken en met de literaire traditie in dat land. Aan Angelsaksische singer-songwriters besteed ik geen aandacht, dat vind ik een ander genre. Er zijn ongetwijfeld heel veel Engelstalige artiesten die prima in mijn programma zouden passen, maar er is al genoeg Engelstalige muziek te horen op andere Nederlandse radiozenders.”

» lees meer


volgende nieuwsbriefVolgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in februari.

Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.


Bedankt voor uw steunHelp ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of
» stort eenmalig
.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

CZ partners

 

 

Kimmic Greenhost UPC RTV Utrecht Utrecht Muziek Salto Cultuurfonds