Amsterdams Andalusisch Orkest
in Acoustic Roots

 

In de eerste aflevering van ‘Acoustic Roots’ van 2015 is het Amsterdams Andalusisch Orkest te gast. Het concert wordt opgenomen in de Pieternel, in de St. Pieterskerk, Utrecht en uitgezonden op vrijdag 16 januari om 21:00 uur.

Het Amsterdams Andalusisch Orkest houdt zich bezig met het muzikaal erfgoed
van Andalusië. Tussen de 9e en 15e eeuw maakte dit deel van Europa furore op het gebied van muziek, literatuur en wetenschap.  Destijds heette de regio Al Andalus en leefden diverse bevolkingsgroepen en religies samen. Anno nu vertelt het Amsterdams Andalusisch Orkest het verhaal van Al Andalus en de betekenis voor onze samenleving via muziek, theater, literatuur en educatie.

Het Andalusische repertoire bestaat uit 24 muzikale hoofdstukken, die in de eeuwen zijn ontwikkeld waarin de Moren op het Iberisch schiereiland woonden. Deze hoofdstukken gaan over een variatie aan thema’s: liefde, macht, natuur, spiritualiteit. De muziekstijl, die ‘Tarb Al-Andalus’ werd genoemd, was een nieuwe vorm waarin joodse, christelijke, Perzische en Arabische klanken samenkwamen.
Er werd daarbij gebruik gemaakt van een breed instrumentarium: klassieke viool, qanun, Andalusische viool rebab, tar (tamboerijn) oud (luit), derboka (percussie).
Na de Spaanse Inquisitie is deze muziekstroom in het noorden van Marokko en Algerije terechtgekomen. Rond deze periode is de helft van het repertoire helaas verloren gegaan.

Tegenwoordig worden er elf hoofdstukken gespeeld, die uit diverse muzikale ‘sana’at’ bestaan. De percussie bepaalt de muzikale ritmes en het Andalusische repertoire kent vijf basisritmes. Amsterdams Andalusisch OrkestNaast de elf hoofdstukken bestaat de Andalusische
muziek uit instrumentale
(taqsim) en vocale (mawwal) improvisaties. Elke generatie Andalusische muzikanten
voegen iets toe naast de basis van elf klassieke hoofdstukken.

Tot op de dag van vandaag wordt het Andalusische reper-
toire in Marokko in zijn pure
vorm gespeeld en aangevuld door nieuwe instrumenten als cello, contrabas en piano.

De muzikanten zijn:

Mohamed Chairi – viool, oud en zang
Dwight Breinburg – viool, vertalingen en zang
Abdelgafour Attahiri – zang, tamboerijn
Amed Ahaddaf – oud, docent

 

CZ partners

 

 

Kimmic Greenhost UPC RTV Utrecht Utrecht Muziek Salto Cultuurfonds