Even voorstellen…

 

Sylvester Hoogmoed, presentator en samensteller chanson-
programma’s

“Ik ben presentator en samensteller van het wekelijkse chansonprogramma op zaterdagavond. Daarnaast presenteerde ik tot een paar jaar terug ook andere programma’s. In de toekomst hoop ik daar weer meer tijd voor te kunnen vrijmaken.”

Poëtische teksten

“In de eerste plaats luister ik natuurlijk heel veel naar muziek. Nieuwe cd's, maar ook oude, wanneer ik een uitzending maak waarin een muzikant of een thema centraal staat. En ik probeer via kranten en blogs op de hoogte te blijven van
wat er gebeurt in de wereld van het Franse chanson. Uit tijdgebrek beperk ik me meestal tot Frankrijk, met soms uitstapjes naar Nederland, Spanje, Duitsland en Italië. In Frankrijk verschijnen jaarlijks nog altijd stapels nieuwe cd's met mooie poëtische teksten op smaakvolle muziek. Dat heeft ongetwijfeld met de taal te maken en met de literaire traditie in dat land. Aan Angelsaksische singer-song-
writers besteed ik geen aandacht, dat vind ik een ander genre. Er zijn ongetwijfeld heel veel Engelstalige artiesten die prima in mijn programma zouden passen, maar er is al genoeg Engelstalige muziek te horen op andere Nederlandse Sylvester Hoogmoedradiozenders.”

Internationale allure

“De Concertzender is een uniek radiostation waar ik regelmatig mooie klassieke muziek en jazz hoor die ik nog niet ken, of lang niet gehoord heb, met zinnige maar beknopte toelichtingen. Toen ik ergens in de jaren negentig eens keek wat er allemaal op de kabel zat, ben
ik hier blijven hangen en nooit meer weggegaan. Ik luister ook regelmatig naar WDR3 en het Franse FIP, maar wat mij be-
treft heeft de Concertzender internationale allure. Op het internet zijn ongetwijfeld nog veel andere interessante radiozenders te vinden, althans dat wordt in ieder geval vaak beweerd, maar ik ben die eerlijk gezegd nooit tegengekomen.”

Paleis van de Weemoed

“Toen Sjaak Roodenburg een zeldzaam ep'tje van Ramses Shaffy draaide, mailde ik hem
om te vragen hoe hij daaraan was gekomen. We raakten in contact, waarna ik een serie
over Shaffy ben gaan maken
als onderdeel van zijn ‘Paleis
van de Weemoed’. In de studio raakte ik in gesprek met Roel Kluver, die destijds bij de Concertzender chansonprogramma's maakte. Van het een kwam het ander.”

Biografie

“Van huis uit ben ik politicoloog. Als freelance-journalist heb ik de afgelopen jaren her en der artikelen gepubliceerd, niet alleen over politiek maar soms ook over het Franse chanson. Eind 2011 verscheen bij Prometheus mijn biografie over Ramses Shaffy.”

“Ik fiets graag, natuurlijk het liefst in Frankrijk. Tijdens een lange zonnige zomer-
vakantie ben ik eens vanuit Nederland naar de Middellandse Zee gefietst en weer terug. Dan leer je zo'n land pas echt goed kennen. Het verveelde geen moment.
Er wordt hier wel eens geklaagd dat Fransen zo arrogant zijn, maar dat valt reuze mee, zeker wanneer je de taal een beetje probeert te spreken.”

 

CZ partners

Kimmic Greenhost UPC RTV Utrecht Utrecht Muziek Salto Cultuurfonds