»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Luister Live!

Nieuwsbrief maart 2018

 

RavelLezers, luisteraars,

“There is nothing more to be said or to be done tonight, so hand me over my violin and let us try to forget for half an hour the miserable weather and the still more miserable ways of our fellowmen.”

Sir Arthur Conan Doyle (Brits auteur, 1859 – 1930)

 

 


Prijsvraag

Deze maand verloten we de nieuwe verzamel-cd Effata van het Rosa Ensemble. Dit ensemble maakt muziektheater voor de gretige luisteraar die zich niet door muziekgenres laat beperken.Effata: Rosa Ensemble

Op deze cd staat onder andere werk uit de voorstellingen Soselo in Siberia, De Deense Detective en Rosa Hits Back .

Vorige prijsvraag

In februari was er geen prijsvraag. De vraag in de nieuwsbrief van januari luidde: Wie was Victor Herberts baas aan het Conservatorium van New York?

Het juiste antwoord is: Antonin Dvorak. De winnaar is Willem Alpherts uit Amsterdam. De cd is inmiddels onderweg. Van harte proficiat!

» lees meer


Matthäus Passion luisteren met je (klein)kind: Hemel en Aardekinder Matthäus Passion

Op donderdag 15 maart vindt er een bijzondere uitzending plaats, live vanuit de Waalse Kerk in Amsterdam. Onder de naam Hemel en Aarde selecteerde Ton Koopman stukken uit Bachs Matthäus Passion voor een kinderconcert, waarin het lot van Jezus verteld wordt. Luister met uw (klein)kind naar dit bijzondere concert via het Concertzender Live-themakanaal op de website van de Concertzender.

In samenwerking met Ton Koopman, Marieke Koopman en Boudewijn Scholten presenteert het Seizoen Oude Muziek een bijzonder kinderconcert in de Waalse Kerk in Amsterdam, onder de naam Hemel en Aarde. Koopman maakte voor kinderen vanaf zes jaar een kernachtige selectie van koren en aria’s uit de Matthäus Passion, die hij uitvoert precies zoals Bach het bedacht, met koor, solisten en orkest.

Actrice Marieke Koopman speelt daarbij de dochter van stadhouder Pontius Pilatus, zij stelt haar vader indringende vragen over Jezus’ lot: voor kinderen invoelbaar gemaakte dilemma’s bij Bachs prachtmuziek voor alle leeftijden.

» lees meer


Acoustic Roots met Mariana Sadovska

Vorige week ontvingen we de Oekraïense zangeres Mariana Sadovska in een volle werfkelder van de Kargadoor. Op vrijdag 16 maart kunt u de opname van deze live radioshow om 21:00 uur beluisteren op de Concertzender.Mariana Sadovska

Mariana Sadovska, woonachtig in Duitsland, reist de hele wereld over op zoek naar stemtechnieken. In haar vaderland Oekraïne ging ze op zoek naar traditionele liedjes. Zelf kwam ze uit ‘de grote stad’, Lviv. Daar had ze geen idee van wat er nog van traditie over was op het platteland.

Hoewel er steeds minder wordt doorgegeven (doorgaans van moeder op dochter, want vaders en zonen hebben helaas weinig deel in het doorgeven van liedjes), kreeg Mariana in de jaren dat ze door het land reisde, elke keer weer nieuwe liederen mee. Soms kwam ze terug, omdat de tijd nog niet rijp was voor het doorgeven van het lied, of omdat de persoon in kwestie een lied vergeten was.

» lees meer


Componist van de Maand: Jean-Philippe Rameau

In de maand maart hoort u in het programma Componist van de Maand werken van Rameau op de Concertzender voorbijkomen.

De Franse componist Jean-Philippe Rameau werd op 25 september 1683 als zevende van elf kinderen in Dijon geboren. Zijn vader Jean Rameau was organist van verschillende kerken in Dijon en zijn moeder Claudine de Martinécourt was van lage adel. Jean Philippe Rameau

Zijn eerste muzieklessen ontving hij van zijn vader. Vanwege slechte cijfers moest Rameau het jezuïetencollege waar hij naar school ging, verlaten. Met achttien jaar vertrok hij op een Italiëreis, maar hij kwam niet verder dan Milaan.

In 1702 werd Rameau organist van de kathedraal van Avignon en in Clermont-Ferrand. In 1706 vertrok hij naar Parijs, waar hij met Louis Marchand samenwerkte. In Parijs publiceerde hij zijn Pièces de clavecin dat een helder inzicht geeft in zijn opvattingen over muziek voor toetsinstrumenten. Tot 1709 was hij organist van verschillende kerken in Parijs en in dat jaar volgde hij zijn vader op in Dijon. Tot 1722 was hij organist in verschillende steden zoals Lyon en Clermont-Ferrand.

» lees meer


Vox Luminis in Concertzender Live

In Concertzender Live van 22 maart zenden we twee concerten uit van het Festival Oude Muziek 2017: Vox Luminis met Grosse Freude: een jaar in liederen en het Fabulous Fringeconcert van Le Voci delle Grazie.Vox Luminis

Tijdens het concert van Vox Luminis trekt er een volledig jaar aan u voorbij in feestelijke hoogtepunten. Na Praetorius' kerstklassieker Es ist ein Ros' entsprungen gaat het door naar de Passietijd, Hemelvaart, Pinksteren en Nieuwjaar. Er is een keur aan Duitse topcomponisten uit de 16e en 17e eeuw te horen.

In het Fabulous Fringeconcert van het damesgezelschap Le Voci delle Grazie klinken Italiaanse Marialiederen uit de vroege Barok. Naast het Sancta Maria van Monteverdi zingen sopranen Bethany Shepherd en Laura Lopes de Dialogo delle due Marie van Giovanni Legrenzi.Le Voci delle Grazie

Uitzendingen:

  • Donderdag 22 maart, 20:00 - 22:00 uur
  • Vrijdag 30 maart, 15:00 - 17:00 uur

Link naar de programmagids.

 


Duitse passiemuziek in Concertzender Live (herhaling)

In Concertzender Live van vrijdagmiddag 16 maart horen we twee concertopnamen van het Festival Oude Muziek 2017 met Duitse passiemuziek uit de Barok waarin de viola da gamba een grote rol speelt.De Nederlandse Bachvereniging

Telemann: Du aber Daniel door het Ricercar Consort olv. Philippe Pierlot en Buxtehude: Membra Jesu Nostri door De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven.

Uitzending: vrijdag 16 maart, 15:00 - 17:00 uur (herhaling)

Link naar de programmagids.

 


volgende nieuwsbriefVolgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in april.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 


Bedankt voor uw steunHelp ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of
» stort eenmalig
.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met
    Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

Concertgebouw

CZ partners

 

 

 

Greenhost Stichting Educatie en Culttuur RTV Utrecht Muziekweb Gemeente Utrecht dioraphte Fentener van Vlissingen fonds kfHein fonds Elise Mathilde Salto Prins Bernhard Cultuurfonds