»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Luister Live!

Nieuwsbrief december 2017

 

Alan HovhanessLezers, luisteraars,

“De componist verbindt hemel en aarde met draden van muziek.”

Alan Hovhaness (Amerikaans componist, 1911 - 2000)

 

 


Prijsvraag

Deze maand kunt u een dvd winnen met de Tweede Symfonie van Mahler. Hiervoor moet u onze prijsvraag juist beantwoorden.prijsvraag

Door de vraag goed te beantwoorden, dingt u mee naar een exemplaar van de dvd met Symfonie nr. 2 van Mahler, uitgevoerd door het Concertgebouworkest o.l.v. Daniele Gatti [RCO DVD RCO 17109].

Vorige prijsvraag

De vraag van de maand november was: Welke Groningse schrijver schreef een spannend boek dat zich rondom Vivaldi afspeelt? Het antwoord luidde: Eris Bos (De trouwe nimf). De winnaar van de dubbel-cd met l'Estro Armonico - 12 Concertos, opus 3 van Antonio Vivaldi is: Onno Seegers uit Purmerend. Van harte gefeliciteerd, de prijs is reeds uw kant op!

» lees meer


Concertzender Live: Holland is Jazz

Loet van der LeeDe Concertzender neemt al sinds haar oprichting jaarlijks zo’n 150 concerten op. We kunnen dus putten uit een rijk archief, met muziek uit verschillende genres.

Op zaterdag 9 december kunt u in Concertzender Live luisteren naar het sextet van jazztrompettist Loet van der Lee met Holland is Jazz: Van der Lee’s speciale en originele eerbetoon in jazz, fotografie en taal aan de ‘vergeten’ schoonheid van Nederland en zijn provincies.

Op draaiomjeoren.com kunt u een interview lezen met Van der Lee uit 2007.

Holland is Jazz: zaterdag 9 december, 19:00 uur.

 


Componist van de maand: Henri Dutilleux

Maandelijks besteedt de concertzender speciale aandacht aan het werk van één componist. In december is dat Henri Dutilleux.

De Franse componist en muziekpedagoog Henri Dutilleux werd op 22 januari 1916 in Angers in Midden-Frankrijk geboren. Toen hij zes jaar oud was, vestigde zijn familie zich in Douai in Frans-Vlaanderen. Al vroeg openbaarde zich bij Dutilleux zijn talent voor muziek. Henri Dutilleux

Al tijdens zijn schooltijd volgde hij bij Victor Gallois lessen piano, harmonieleer en contrapunt op het conservatorium van Douai. Tussen 1933 en 1938 studeerde hij aan het Conservatoire National supérieur de musique in Parijs. Bij Jean en Noël Gallon volgde hij harmonieleer en contrapunt, bij Henri Paul Busser compositie en bij Maurice Emmanuel muziekgeschiedenis.

» lees meer


Gesualdo Consort AmsterdamMeer Festival Oude Muziek 2017 in Concertzender Live

In december vervolgen we in Concertzender Live de uitzendingen met opnamen van het Festival Oude Muziek en het Grachtenfestival 2017.

Op donderdag 14 december klinken de concerten Een Liedboek van Hervormingsgezinde Psalmcomponisten door het Gesualdo Consort Amsterdam en het concert dat het Nederlandse ensemble The Counterpoints gaf tijdens het Grachtenfestival 2017. In dit concert spelen de musici barokmuziek van Couperin, Telemann en Pisendel.

Concertzender Live: donderdag 14 december, 20:00 – 22:00 uur.

 


Honderd keer Madge-point

Op zondag 10 december 2017 is het zover: om 10:00 uur presenteert Geoffrey Madge zijn honderdste programma.

Samen met Louis Thörig haalt Geoffrey Madge tweewekelijks belangwekkende opnames van musici uit heden en vooral verleden naar boven en voorziet die van belangwekkend commentaar en waar mogelijk interessante anekdotes.

Niet alleen pianisten komen aan bod, maar ook andere instrumentalisten, zangers en dirigenten zijn onderwerp van zijn analytische aanpak. De lijst is inmiddels te lang om te publiceren en krenten zijn niet uit deze pap te halen, want het zijn allemaal grote namen.Geoffrey Madge

Voor zijn honderdste programma neemt Madge zichzelf onder de loep. Onlangs maakte hij een opname voor De Concertzender van de Goldberg Variaties van Johann Sebastian Bach. Zijn visie op dat meesterwerk is de moeite waard.

Madge-point: zondag 10 december, 10:00 uur.

 


Kerstuitzendingen in Concertzender Live

Op zondag 24 en donderdag 28 december zenden we twee Kerstconcerten met Oude Muziek uit.flyer Christmette

Op zondag 24 december horen we om 15:00 uur het kerstconcert Christmette door Margaretha Consort o.l.v. Marit Broekroelofs. In dit concert klinkt muziek van Michael Praetorius die hij schreef op teksten van Maarten Luther. Het concert volgt de liturgie voor de kerstnachtdienst.

Dit concert wordt op donderdagavond 7 december opgenomen in de Oude Helenakerk in Aalten, waar u uiteraard ook live bij aanwezig kunt zijn. Kijk hier voor meer informatie.

Op donderdag 28 december presenteren we om 20:00 uur nog een bijzondere kerstuitzending: het Weihnachtsoratorium van Bach door het jonge barokorkest Dutch Baroque o.l.v. klavecinist Gerard de Wit (een oud-leerling van Ton Koopman).

» lees meer


X-Rated logoX-Rated pakt uit!

X-Rated, het programma voor experimenteel, avant-garde, industrial, ambient en electronics pakt op de komende zondagavonden flink uit.

Komend weekend start het avontuurlijke festival Haperende Mens in OCCII in Amsterdam. Wij geven op 17 december kaarten weg voor de editie van 12 en 13 januari in Worm in Rotterdam.

Op 10 december kunt u kaarten winnen voor Fiber X; The Rest Is Noise op 5 januari in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam, alwaar zal worden opgetreden door Alessandro Cortini en Demdike Stare.

Op kerstavond, 24 december, start X-Rated al om 20:00 uur voor de inmiddels traditionele extra zware kerst-special, en is voor deze gelegenheid dus drie uur lang. Op oudejaarsdag is X-Rated non-stop te horen met een tweetal bijzondere mixen.

Tenslotte hoort u de beste albums van 2017 volgens X-Rated op de eerste twee zondagen van 2018: 7 en 14 januari.

 


volgende nieuwsbriefVolgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in januari.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 


Bedankt voor uw steunHelp ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of
» stort eenmalig
.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met
    Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

Concertgebouw

CZ partners

 

 

 

Greenhost Stichting Educatie en Culttuur RTV Utrecht Muziekweb Gemeente Utrecht dioraphte Fentener van Vlissingen fonds kfHein fonds Elise Mathilde Salto Prins Bernhard Cultuurfonds