»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Concertzender nieuwsbrief oktober '11

 

 

Beste lezer,

Goed nieuws: de Concertzender gaat met muziekcentrum Vredenburg en zakelijk dienstverlener Conclusion samenwerken. Hierdoor is het voortbestaan van onze zender voorlopig gegarandeerd! Lees er meer over in het » persbericht.

Verder in deze nieuwsbrief: Het programma X-Rated maakt een doorstart. Niet bij Kink FM, maar bij de Concertzender.

En u kunt natuurlijk weer een prijs winnen, als u de prijsvraag weet te beantwoorden.

Tot slot maakt u in ‘Even voorstellen…’ kennis met Hessel Veldman, coördinator Crosslinks. Hij is ook de man die ervoor gezorgd heeft dat X-Rated kan blijven bestaan.

Hartelijke groet,
De Concertzender


X-Rated maakt doorstart

Zondag 25 september wordt X-Rated voor het laatst uitgezonden via Kink FM. Donderdag 6 oktober vervolgt Bob Rusche zijn programma op de Concertzender om 22.00 uur.
In de afgelopen 16 jaar is X-Rated bij Kink FM uitgegroeid tot een platform voor avant-gardistische muziek. Het is het meest specialistische radioprogramma voor liefhebbers van:

  • experimentele muziek
  • neofolk
  • industrial
  • ambient
  • electronics

In 1995 zette Arjen Grolleman X-Rated op. Hij was ook de presentator van het programma. Bob Rusche is later samen met Arjen dit programma gaan samenstellen en presenteren. Nadat Arjen overleed, bleef Bob het programma produceren.

Nu Kink FM eind september van de radio verdwijnt, zijn we zeer gelukkig met het feit dat X-Rated naar de Concertzender komt.

Bob Rusche: “Het is spijtig dat er een einde komt aan Kink FM. Dat ik X-Rated kan blijven uitzenden via de Concertzender, is een zeer goede zaak voor deze muziek in het algemeen. De Concertzender is met haar gevarieerde en gedurfde programmering de juiste plek voor een doorstart van een programma als X-Rated.”

» Lees meer over de doorstart van X-Rated


Even voorstellen…
Hessel Veldman – eindredacteur crosslinks

“In de jaren 1960 werd ik omringd door veel jazz en licht klassieke muziek. Als 10-jarige koos ik voor de gitaar, gegrepen door de rock-’n’-roll- en beatcultuur van Beatles tot Stones. Spelenderwijs passeerden pop, blues, jazz en rock.

Toen ik 20 jaar was, vielen deze conventionele klanken uiteen in geluidsexperimenten en versnipperde improvisaties, onder invloed van freejazz, krautrock en punk.

Gitaarspelen maakte plaats voor analoge en digitale klankmanipulaties met diverse instrumenten als bron. Zo begon ik mijn eigen soundscapes te produceren, die Han Reiziger (VPRO) gebruikte in een special en een cassette-uitgave in 1980.
Daarna brak gedurende de tachtiger jaren voor mij een periode aan van:

  • muziek uitgeven (Exart cassettes)
  • samenwerken met gelijkgezinde muzikanten
  • experimentele radioprogramma’s produceren
  • audioproducties en soundscapes  produceren
  • concerten geven: solo of met F.N.T.C. en Gorgonzola Legs”


Belevenissen organiseren

“In de negentiger jaren verschoof het intensieve muziekleven richting een zoektocht naar een breder avontuurlijke invulling. Met stichting OERR verzorgden we, met een groep bewogen levensgenieters, wandel- en auditief culinaire belevenissen in Spa, België. 

Met de kunst van het vertellen, de kookkunst en de oorspelen probeerden we avontuurlijke deuren te openen voor anderen. Zoals ik voor groepen kinderen en volwassenen verhalen heb verteld en muziek heb laten klinken. Avontuur en schoonheid ervaren is en blijft de voeding van onze innerlijke motor.”

Leerkracht basisonderwijs en adviseur muziekbibliotheken
“Dit alles heb ik gedaan naast een fulltimejob als leerkracht in het basisonderwijs tot aan het begin van het nieuwe millennium. Een mentaal loodzware periode, vooral in de privésfeer, heeft geleid tot bezinning en een koerswisseling.
De functie van adviseur voor muziekbibliotheken, van 2006 tot 2008, bleek een dood spoor te zijn in een verwaarloosd en door de overheid miskend mediacultuurlandschap.”

Producent Concertzender
“Verder was ik sinds 2004 producent van veel verschillende muziekprogramma’s voor de Concertzender. In eerste instantie betrof het afleveringen van Popart voor de redactie Nieuwe Muziek. Al snel volgden afleveringen voor:

  • Pakrammel
  • 230 Volt
  • Themaprogramma’s
  • Actua
  • Nieuwe Muzieknacht


Sinds onze verhuizing in 2010 naar Amsterdam heb ik de taken van eindredacteuren Kees van de Wiel (nieuwe muziek) en Charlie Crooijmans (wereldmuziek) overgenomen. Daardoor is een nieuwe pop-folkredactie ontstaan met een eigen programmering voor de donderdagavond.

Door de jaren heen heeft zich een hechte groep vakmensen bij de zender verzameld die ieder met hun specifieke muziekkennis specialistische documenten samenstellen.”

Rijk gevarieerd
“Ondertussen heeft dit geleid tot een rijk gevarieerde avond met pop, folk en wereldmuziek. Met een scherpe focus op de hedendaagse ontwikkelingen binnen de avant-garde op het gebied van de electro-akoestische  pop- en folkmuziek. Dit alles plaatsen we in historisch perspectief.

De redactie is inmiddels omgedoopt tot Crosslinks. Het 1e uur beginnen we met folk en/of wereldmuziek, gevolgd door live-opnamen of een potpourri vol eigentijdse actuele muziek. Daarna volgt Popart, met een focus op het grensgebied tussen pop en avant-garde.

Om de week presenteerde ik met een collega een overzicht van de allernieuwste trends en onbekende stromingen binnen de alternatieve muziekgenres in ThE BlessinG ForcE en Pluto. Vanaf oktober neemt Bob Rusche (Kink FM) mijn plek in, omdat zijn wijze van selecteren in de lijn ligt van mijn eigen programma. En Marylou Busch (VPRO) blijft haar programma Pluto presenteren, met veelal ‘ongehoorde’ muziek.

Ter afsluiting van de avond presenteren we in Disc-Cover obscure oude en nieuwe lp-uitgaven, thematisch en niet genrespecifiek. De Pakrammels worden samengesteld door specialisten op het gebied van extreme en ‘dwarse’ geluidsbewerkingen, zoals in de maandelijkse Radio WORM. Daarmee bereiken we deze maand al de 137e aflevering. Dus veel keuzevrijheid voor de samenstellers en een veelzijdig gekleurde avond voor de luisteraars.”


Prijsvraag

Weet u de antwoorden op onze prijsvraag? Stuur ‘m op en maak kans op een cd!

De nieuwe prijsvraag bestaat (net als vorige keer) uit meerdere delen en luidt: “In welk jaar, door wie en waarom werd The Monteverdi Choir opgericht?

Wat kunt u winnen?
De prijs is:

  • een dubbel-cd met muziek van Bach
  • uitgevoerd door The Monteverdi Choir
  • deel 12 uit de reeks ‘Soli Deo Gloria’ en 8 cantates: BWV 52, 55, 60, 89, 115, 139, 140 en 163

Met dank aan Harmonia Mundi, die de cd (SDG 171) ter beschikking heeft gesteld.

Wat moet u doen?

We verloten de prijzen onder de inzenders van het correcte antwoord. We maken 14 dagen na het verschijnen van deze nieuwsbrief de winnaar bekend:

  • in een e-mail aan de winnaar
  • via een nieuwsbericht op » onze website
  • in de volgende nieuwsbrief bij de volgende prijsvraag

Vorige prijsvraag, antwoorden en winnaars
De vorige vraag was 3-ledig en luidde:

  • Begin jaren 1970 gaven K. Ph. Bernet-Kempers en Chris Maas een moderne editie uit van het eerste Leidse koorboek. In welke serie is deze editie verschenen?
  • Onlangs verscheen het boek 'De Leidse Koorboeken - een ongehoorde schat', geschreven door Eric Jas en Peter de Groot. Aan welke universiteit promoveerde Eric Jas in 1997 op de Leidse koorboeken?
  • Op de website van welke instantie kunt u alle 4.000 pagina's van de Leidse koorboeken digitaal doorbladeren?

Het antwoord hierop moest zijn:

  • Monumenta Musica Neerlandica
  • Universiteit van Utrecht
  • Regionaal Archief Leiden

De winnaars van de 4 prijzen zijn:

  • J.P. van Steensel – dubbel-cd Leidse Koorboeken, vol. 1
  • J. Joosse – dubbel-cd Leidse Koorboeken, vol. 2
  • W. van Noordt - dvd Leidse Koorboeken
  • H. Molenaar - boek Leidse Koorboeken

Hartelijk gefeliciteerd! De prijzen zijn onderweg.

Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende platenlabels. Zij stellen ons cd’s, dvd’s en concertkaarten ter beschikking.


Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in november.
Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.


Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of » stort eenmalig.
Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?
» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

Concertzender websiteConcertzender websitesend e-mail