Programmagids Word Vriend Luister Live

Extra nieuwsbrief mei 2019

 

 

Thema's: Klassiek | Hedendaags

Teken in op een uniek boek over Dmitri Sjostakovitsj met honderden geluidsfragmenten!

Door Lucie Th. Vermij. Foto: Herman Wouters

Arthur OlofArthur Olof maakte voor de Concertzender bijna honderd programma’s over Russische muziek uit de twintigste eeuw. Voor zijn dood in 2014 werkte hij de scripts van de uitzendingen om tot een boek dat De kunst om te overleven is gaan heten. Het wordt op 30 juni gepresenteerd in De Hermitage in Amsterdam. Een prachtig en uniek boek. Als u vóór 1 juni intekent komt uw naam in het boek.

Het boek is een heel bijzonder project. De bijna honderd uitzendingen die Arthur Olof maakte, waren de bron voor de artikelen stukken die hij schreef en die samen dit boek zijn gaan vormen. Willem Hering deed de redactie. In de tekst staan links (QR-codes) naar de genoemde muziekfragmenten op site van de Concertzender, zodat de lezer tijdens het lezen de bijbehorende muziekfragment kan beluisteren.

Arthur Olof (1954-2014), zoon van de vermaarde violist Theo Olof, was slavist en neerlandicus, en al in de jaren tachtig medewerker van de Concertzender - en zelfs heel even zakelijk directeur. In de jaren 2009 tot 2014 maakte hij onder de titel Oorgetuige, alles ter nagedachtenis aan jou radiogrogramma’s over de Russische muziek van de 20e eeuw. Bijna honderd afleveringen, waarin zijn liefde voor de componist en pianist Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) leidend was. In die programma’s bracht hij de twintigste-eeuwse muziekgeschiedenis van Rusland samen, de tijd waarin kunstenaars ernstig beïnvloed werden door wat de Sovjetautoriteiten onder kunst verstonden. OIof was mateloos geïntrigeerd door Sjostakovitsj en zijn afgedwongen opportunisme.

Het radioprogramma ging niet alleen over muziek, maar ook over dichtkunst, schilderkunst, over zijn sociale omgeving, zijn leerlingen, contacten en liefdes. Olof schreef bij zijn programma’s telkens lange stukken, die niet allemaal in de radioprogramma’s pasten vanwege het uitgangspunt dat die voor 90% uit muziek bestaan, maar wel op de site verschenen. Die teksten schreef hij om tot een boek. Dat ze nu als boek uitgegeven worden is een initiatief van zijn weduwe José ten Berge.

Met dit boek heeft de lezer ook een unieke fonotheek met zo'n zeshonderd werken van Russische componisten uit de twintigste eeuw in handen: van Sjostakovitsj tot Oestvolskaja, van Prokofjev tot Goebajdoelina, en van Stravinski tot Alfred Schnittke. Het is echt een boek voor de liefhebber.

Het boek wordt uitgegeven door Stichting Autres Directions. Bart Driessen tekent voor de opmaak. Op 30 juni 2019 om 14:00 uur vindt de presentatie plaats in de Hermitage in Amsterdam, met live muziek van Sjostakovitsj en Skrjabin. Wie voor 1 juni al een exemplaar reserveert, krijgt een uitnodiging voor de presentatie. De namen van alle voorintekenaars staan in het boek afgedrukt. Het boek ligt klaar bij de presentatie.

 

Voorintekenen? Bestel hier De kunst om te overleven voor € 29,95.

 

Cultuurvlogster Jip Heimerink (van de site My Daily Shot of Culture) ging op bezoek bij Olofs weduwe José ten Berge en de Concertzender.

 

Lees over Arthur Olof bij de Concertzender in een oude editie van onze nieuwsbrief.

 

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: info@concertzender.nl

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie:
Koen Croese
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek:
Ronald Visser

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in juni.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.