»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Concertzender nieuwsbrief april '11

 


Beste lezer,

Deze maand maakt u kennis met Thijs Bonger. Hij was leraar Engels en Culturele en Kunstzinnige Vorming, maar inmiddels is muziek één van zijn belangrijkste dagbestedingen. Hij recenseert, maakt luisterboeken en verzorgt en presenteert radioprogramma’s bij de Concertzender.
Verder een aankondiging van een bijzonder liveconcert in april: ‘Symphonie des Trottoirs’.
Veel leesplezier toegewenst.

Hartelijke groet,
De Concertzender


Live te horen: symfonie van de straat

Zondag 10 april presenteert de Concertzender om 15.00 uur een bijzonder concert: ‘Symphonie des Trottoirs’. De makers zijn kunstenaar Edward Janssen en componist-trompettist Mark Nieuwenhuis.

We presenteren dit zondagmiddag concert in samenwerking met MuzyQ. Het concert vindt plaats in de grote zaal van het muziekmakerscentrum.

Uurtje in de stad
‘Symphonie des Trottoirs’ is een performance van 60 minuten. U hoort geluiden en ritmen van de stad en haar gebruikers. Deze bijzondere geluiden, waar normaal niemand op let, zijn opgenomen tijdens wandelingen met aan schoenen bevestigde microfoons. Op de foto is Mark Nieuwenhuis te zien, in actie tijdens de  straatgeluidopnamen.

De combinatie van instrumentklanken en straatgeluiden neemt u mee op een dynamische en fascinerende wandeltocht door de stad tijdens deze “footstep-soundscape-concert-performance”, zoals de makers het noemen. Een gebeurtenis die u niet mag missen. U bent van harte welkom, toegang is €8,-

De Concertzender zendt ‘Symphonie des Trottoirs’ later dit jaar uit.
Kijk voor meer informatie op www.symphoniedestrottoirs.nl.


Even voorstellen…
Thijs Bonger - programmamaker klassieke muziek en presentator

“Dagelijks ervaar ik wat muziek met me doet. Ik heb een onstilbare honger naar nieuwe muzikale ervaringen en voel sterke behoefte om mensen daarvan mee te laten genieten. Daarom werk ik bij de Concertzender.

Ik word blij als ik een totaal onbekend werk heb ontdekt en dat kan laten horen. Of als ik een ondergesneeuwde componist in het zonnetje kan zetten.”

Radio-ervaring in Breda
“Ervaring deed ik jarenlang op bij Stadsradio Breda. In 2004 heb ik een uitzending opgestuurd naar de Concertzender en mocht een programma maken. Kort daarna heb ik me ook aangemeld als presentator.”

Muziek bereikbaar maken
“Klassieke muziek staat te veel op een voetstuk en is daardoor ontoegankelijk. Onnodig, denk ik. In mijn programmateksten probeer ik de componisten en hun werken in een muziekhistorisch kader te plaatsen, zodat duidelijk wordt wie ze zijn en wat ze deden. Ik wil ze daarmee menselijker maken.”

Recensent
“Ook in 2004 werd ik muziekrecensent bij BN/DeStem. Ik schrijf over klassieke muziek en jazz.

Ik was destijds nog fulltime werkzaam op een scholengemeenschap als leraar Engels en Culturele en Kunstzinnige Vorming. Ook schreef ik toen programmatoelichtingen bij onder meer het Brabants Orkest.

Nu ben ik gepensioneerd en heb ik praktisch een dagtaak aan mijn schrijf- en radiowerk. Sinds 3 jaar verzorg ik ook de toelichtingen bij een kamermuziekserie in de Universiteit van Tilburg. Soms schrijf ik ook teksten voor cd-boekjes, zoals voor het Matangi Quartet.”

Luisterboeken
“Toen de Concertzender opgeheven dreigde te worden, was ik erg bang dat er een einde zou komen aan het werk waaraan ik zo verknocht ben. Daarom heb ik in 2007 als een soort wanhoopsoffensief een uitzending gestuurd naar Home Academy, een uitgeverij van hoorcollege-cd’s. Sindsdien maak ik luisterboeken over componistenlevens. De formule daarvan staat haaks op die van de Concertzender: veel tekst en hele korte muziekfragmenten. Tot nu toe heb ik er 5 gemaakt:

  • Tsjaikovski
  • Mendelssohn
  • Saint-Saëns
  • Haydn
  • Gershwin

Binnenkort volgt Chopin.”

Altviolist
“Tenslotte speel ik altviool in een amateurstrijkkwartet. Dus verveling is er voor mij niet bij. Ik hoop dat ik nog lang voor de Concertzender kan blijven werken.”


Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in mei.
Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 


Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of stort eenmalig

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag, krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?
» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

Concertzender websiteConcertzender websitesend e-mail

 

 

Concertzender websitesend e-mail