»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Luister Live!

Nieuwsbrief mei 2018

 

Kees TornLezers, luisteraars,

“En wat ik u hier momenteel
Vanaf mijn kruk op dit toneel
Met grote nadruk aanbeveel
Dat is voldoende Bach

Voldoende Bach is essentieel
Voor het gestel en het moreel
U blijft gezond als een makreel
Bij drie kwartier per dag”

Uit: Was alles maar Bach – Kees Torn

 


Prijsvraagprijsvraag

Deze maand verloten we Earth Particles, de nieuwe CD van het ensemble Holland Baroque en de Poolse pianist en componist Leszek Możdżer.

In Polen is dit album inmiddels al met goud bekroond. Zondag 3 juni geven Holland Baroque en Leszek Możdżer samen een gratis concert in TivoliVredenburg te Utrecht, tijdens Utrecht Centraal, waar overigens ook de Concertzender weer zijn opmars maakt.

Vorige prijsvraag

De vraag van vorige maand was: Welk pamflet publiceerde Benedetto Marcello in 1720 en waar ging dat over? Het pamflet heet: Il Teatro alla Moda en is o.a. Een geschiedenis van de opera seria, en geeft daarnaast tips en adviezen aan toekomstige componisten, zangers, regisseurs enz.

De winnares is E. van Oldeneel. Van harte gefeliciteerd.

» lees meer


Nieuwe Muziek: Panorama de Leeuw

Elke eerste woensdag van de maand volgt Thea Derks in het programma Panorama de Leeuw het muziekspoor van Reinbert de Leeuw aan de hand van haar biografie Reinbert de Leeuw, mens of melodie. We zijn inmiddels aanbeland bij aflevering 42.Peter Schat

In de vorige aflevering draaide zij het zelden uitgevoerde Music for Piano II van Reinbert de Leeuw, dat hij zelf in première bracht tijdens het Holland Festival van 1966. Daarnaast zoomde ze in op zijn samenwerking met de Britse sopraan Dorothy Dorow, met wie hij werken uitvoerde van Luigi Dallapiccola en Luigi Nono. Ook deze stukken staan tegenwoordig niet bepaald vaak meer op de concertprogramma’s.

Deze maand is er aandacht voor Peter Schat, wiens werk ook veelvuldig te horen was in het Holland Festival. In 1973 zat Reinbert de Leeuw aan de piano in de wereldpremière van Het Vijfde Seizoen.

» lees meer


Onbekend is onbemind? - Sir Charles Villiers Stanford

Op dinsdag 24 april 2018 is Cassandra van Agt in haar programma Onbekend is Onbemind? begonnen met een nieuwe serie over de Britse componist Sir Charles Villiers Stanford (1852-1924). Deze componist is weliswaar in het Ierse Dublin geboren maar heeft zijn leven verder doorgebracht in Engeland.

In deze serie komt het gevarieerde oeuvre van deze componist aan bod waaronder symfonieën, oratoria en kamermuziek. En uiteraard werk voor de Anglicaanse kerk, waar hij veel voor geschreven heeft.

Als leraar heeft deze componist ook vele Engelse componisten uit de 20e eeuw op de rails gezet zoals Ralph Vaughan Williams en Gustav Holst.Stanford

De componist zelf omarmde vooral de Duitse romantische muziek van Beethoven tot en met Brahms. Later sloeg Stanford toch een modernere weg in.

Uitzending: elke twee weken op dinsdag om 18:00 uur

Dinsdag 8 mei: deel twee, 2e symfonie in d

 


DreamScenes

De DreamScenes-serie is in blogvorm al veel langer online (en inmiddels aan aflevering 43 toe), maar sinds juli 2017 is het programma maandelijks ook te horen op de Concertzender: elke tweede zondagavond tussen acht en negen. En daarna ook ‘on demand’ uiteraard, want niet iedere luisteraar zal precies op dat moment voldoende gelegenheid hebben om voldoende te ‘onthaasten’.DreamScenes

DreamScenes presenteert elke maand een selectie van “ambient soundscapes, experimentele elektronica en modern klassieke muziek” in een non-stop mix (dus zonder aan- en afkondigingen).

Samensteller Peter van Cooten streeft ernaar om ‘experimentele’ muziek toegankelijk te presenteren, ook (of vooral) voor een niet in het genre ingewijd publiek. De selectie kan per maand sterk verschillen, maar ‘dromerigheid’ is de bindende factor. Die ‘dromerigheid’ wil overigens niet zeggen dat het allemaal alleen maar ‘aangenaam’ is, want tenslotte zijn dromen dat ook niet altijd.

» lees meer


Servir Antico en Benjamin Alard in Concertzender Live

In Concertzender Live van donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) zijn twee opnamen te horen uit het Festival Oude Muziek 2017: Servir Antico met Utopia, of de wereld op z'n kop en Benjamin Alard met de Clavier-Übung van Bach.Catalina Vicens

Utopia, of de wereld op z'n kop

De Tudor-componist Robert Fayrfax en filosoof Thomas More hadden dezelfde maatschappijkritiek en toekomstdromen. Fayrfax schreef vindingrijke muziek, More creëerde een papieren Utopia en belandde achter de tralies.

Servir Antico doet het relaas van hun zielentocht tussen droom en rauwe werkelijkheid. De muziek en teksten zijn verzameld rond het boek Utopia van Thomas More uit 1516, uit het 16e eeuwse Engeland, van Fayrfax, Cornysh, Newark en Henry VIII.

Ensemble Servir Antico uit Basel staat o.l.v. de Chileense Catalina Vicens die organetto en orgel speelt.

» lees meer


Utrecht Centraal: een Culturele zondag vol muziek in de Utrechtse binnenstadUtrecht Centraal

Op zondag 3 juni aanstaande is het weer zover: dan vindt in Utrecht weer het gratis muziekfestival Utrecht Centraal plaats.

Vorig jaar was een groot succes; ook de Concertzender maakte daar zijn opwachting met een podium met live optredens en interviews. Ook dit jaar zijn we weer van de partij. Houd de site van Culturele Zondagen in de gaten voor de laatste info en zet 3 juni in je agenda!

 


volgende nieuwsbriefVolgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in juni.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 


Bedankt voor uw steunHelp ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of
» stort eenmalig
.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met
    Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

Concertgebouw

CZ partners

 

 

 

Greenhost Stichting Educatie en Culttuur RTV Utrecht Muziekweb Gemeente Utrecht dioraphte Fentener van Vlissingen fonds kfHein fonds Elise Mathilde Salto Prins Bernhard Cultuurfonds