»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Luister Live!

Nieuwsbrief januari 2018

 

Hans Christian AndersenLezers, luisteraars,

We wensen u een gezond en muzikaal 2018 toe! En bedenk:

“Waar woorden tekort schieten spreekt de muziek.”

Hans Christian Andersen (Deens auteur, 1805 – 1875)

 

 


Prijsvraagprijsvraag

Deze maand kunt u een cd winnen met Cello concerten van Victor Herbert, uitgevoerd door Mark Kosower. Hiervoor moet u onze prijsvraag juist beantwoorden.

De vraag van de maand december was: Uit welke bundel komt Urlicht uit Symfonie nr. 2 van Gustav Mahler en wie schreef die tekst? Het juiste antwoord is: Des Knaben Wunderhorn, samengesteld door Clemens Brentano en Achim von Arnim.

De winnaar van de dvd met de Tweede Symfonie van Mahler is Jos van den Wijngaart uit Oude Wetering. Van harte gefeliciteerd!

» lees meer


Componist van de maand: Hugo Wolf

De Oostenrijkse componist Hugo Wolf werd op 13 maart 1860 in Windischgrätz, dat tegenwoordig in Slovenië ligt, geboren. Al vanaf zijn vierde jaar kreeg hij piano- en vioolles van zijn vader. In navolging van zijn grote voorbeeld Beethoven begon hij al op jonge leeftijd met componeren. Hugo Wolf

Van 1875 tot 1877 studeerde hij in Wenen aan het Konservatorium der Gesellschaft der Musikfreunde, waar één van zijn docenten Robert Fuchs was. Het was voor hem geen inspirerende omgeving, maar hij leerde daar wel zijn medestudent Gustav Mahler kennen en raakte bevriend met hem.

Wegens een kwajongensstreek in de vorm van een dreigbrief aan de directeur, waarmee Hugo wellicht zelfs niets te maken heeft gehad, werd hij weggestuurd en moest dus het conservatorium vroegtijdig verlaten.

» lees meer


Nieuw op de Concertzender: Rush Hour

De redactie Hedendaags start vanaf 19 januari met een nieuw programma: Rush Hour. Vrijdags van 18:00 tot 19:00 uur, dus op dezelfde tijd als American Highways, het programma van pianist en componist Guy Livingston. Lon van den Akker en Guy Livingston maken beide elke vier weken een nieuwe aflevering.

Lon van den Akker vertelt: “Het idee ervoor kwam uit een aflevering van Three of a Kind, het programma dat Bert Broere en ik maken. Third StreamAfgelopen november zat daar muziek in van George Russell: Stratusphunk. Dat is muziek uit de Third Stream, die Russell samen met zijn vakbroeder Gunther Schuller op gang bracht. Een combinatie van klassiek en jazz en dat zal ook de hoofdmoot van Rush Hour zijn.

Er zit trouwens ook heel wat swing en improvisatie in de muziek van (oude muziek-) ensembles als L'Arpeggiata of Musica Temprana, dus ook die komen aan bod. Of - ander voorbeeld - muziek uit het acoustic cinema project van de Russische vibrafonist, componist en arrangeur Vladimir Golouhov.”

» lees meer


Festival Oude Muziek 2017 in Concertzender Live

Op donderdag 25 januari zenden we in Concertzender Live twee opnamen uit van het Festival Oude Muziek 2017 met muziek uit de tijd van Luther: Luther in Rome van Cantar Lontano en Ludwig Senfl over Boete en Straf van Per-Sonat.Cantar Lontano

In 1511 reisde Luther naar Rome. Het concertprogramma Luther in Rome onderzoekt met welke muziek hij tijdens zijn reis in aanraking kan zijn gekomen. Het Italiaanse gezelschap Cantar Lontano olv. Marco Mencoboni leidt ons door Rome, waar gebeden werd met gecultiveerde Frans-Vlaamse polyfonie en gefeest met liederen van Italiaanse barden.

Bij het concert van Per-Sonat blijven we in dezelfde tijd, maar gaan we naar het thuisland van Luther: Duitsland. De indringende stemmen van Per-Sonat en de blazers van Concerto Palatino vertolken boetepsalmen en smeekbeden van Ludwig Senfl, aangevuld met Lassus, Josquin en Isaac.

Concertzender Live: donderdag 25 januari 2018, 20:00 - 22:00 uur

 


Concertzender Live: Quatuor Diotima

In november vorig jaar gaf het Franse Quatuor Diotima in het Muziekgebouw aan ’t IJ in drie dagen tijd een serie van vier concerten, met tijdens elk concert een werk van Schönberg, Beethoven en Boulez. De Concertzender nam drie van de vier concerten op.Kolisch Quartet

Allereerst was het een eerbewijs aan het Kolisch Quartet, een Oostenrijks kwartet dat bestond van begin jaren twintig tot de jaren veertig. Het speelde, naast het 'ijzeren strijkkwartettenrepertoire', ook veel hedendaagse muziek en gaf de première van onder meer kwartetten van Berg, Schönberg en Bartók.

In 1936 componeerde Schönberg in Amerika zijn Vierde strijkkwartet. Het Kolisch Quartet besloot dit in Los Angeles ten doop te houden en de première te plaatsen in een serie van vier concerten met op elk concert een kwartet van Schönberg. Schönbergs vier kwartetten vulden daarbij één helft van het concert, de andere helft was telkens gevuld met een laat kwartet van Beethoven.

» lees meer


volgende nieuwsbriefVolgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in februari.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 


Bedankt voor uw steunHelp ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of
» stort eenmalig
.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met
    Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

Concertgebouw

CZ partners

 

 

 

Greenhost Stichting Educatie en Culttuur RTV Utrecht Muziekweb Gemeente Utrecht dioraphte Fentener van Vlissingen fonds kfHein fonds Elise Mathilde Salto Prins Bernhard Cultuurfonds