»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Concertzender nieuwsbrief maart '11

 


Beste lezer,

In februari en maart hoort u om de week een live-opname van het Festival Oude Muziek Utrecht 2010. Een voorproefje en een vooruitblik leest u in deze nieuwsbrief. Verder als vanouds weer De Prijsvraag en Even voorstellen….

Tot slot een speciale actie: wanneer u nieuwe donateurs werft in uw kennissenkring, krijgen u en uw kennis een unieke cd! Lees er alles over in deze editie.

Veel leesplezier toegewenst.

Hartelijke groet,
De Concertzender


Werf donateurs en ontvang een cd

Momenteel zijn wij financieel volledig afhankelijk van giften van donateurs. We zijn op zoek naar meer muziekliefhebbers, die de Concertzender willen steunen. Wilt u ons hierbij helpen? Hiervoor wordt u beloond met een unieke cd.

De Concertzender nodigt u uit om mee te doen aan de donateurswerfactie. Om onze programma’s te kunnen blijven maken, hebben we meer inkomsten nodig. Met nog slechts 2.000 nieuwe vrienden houden we de Concertzender overeind!

Hoe werkt het?

 • meld 3 vrienden of kennissen aan, die geïnteresseerd zijn om de Concertzender met een jaarlijkse donatie te ondersteunen
 • wij benaderen uw vrienden of kennissen met een brief of e-mail en vragen hen vriend te worden
 • mocht 1 of meer van uw vrienden daadwerkelijk donateur worden, dan ontvangen zowel u als uw vriend een » cd met eigen opnamen van de Concertzender

Geef s.v.p. uw relaties op vóór 15 maart, zodat wij ze nog kunnen vragen vriend te worden bij de jaarlijkse donateursronde.

Alvast hartelijk dank!

» stuur nu uw adressen op per e-mail


Tip van de redactie: Festival Oude Muziek 2010

Bij Concertzender Live hoort u 4 live-opnamen van het Festival Oude Muziek Utrecht 2010.
De uitzendingen zijn februari en maart.

Zaterdag 5 maart, 11.00-12.00 uur (herhaling van 13 februari)
Il Suonar Parlante o.l.v. Vittorio Ghielmi (rechts op de foto) tourde onlangs in Nederland met een prachtige en swingende interpretatie van Bachs Kunst der Fuge. Dat dit Italiaans ensemble ook met Franse lamentaties overweg kan, laten de musici horen in de pas ontdekte ‘Leçons de ténèbres’ van de onbekende Franse componist Mathieu Aubery.

Het concert begint met de korte opdrachtcompositie van de jonge componist Max Knigge. Zangers zijn tenor Krystian Adam en bas Gianluca Buratto.

» beluister de uitzending van zondag 13 februari 2011


Zaterdag 12 maart 11.00-12.00 uur
(herhaling van 20 februari)
De ‘Leçons de ténèbres’ voor tenor en continuo van Charpentier worden afgewisseld met instrumentale muziek van Couperin en Marais. Tot slot hoort u de opdrachtcompositie van Bart Visman. U hoort Ensemble Pierre Robert o.l.v. Frédéric Desenclos met tenor Marcel Beekman (foto).

» beluister de uitzending van zondag 20 februari 2011


Zondag 13 maart 2011, 16.00-17.00 uur
Eugénie Warnier (foto) en Élodie Fonnard zingen de enige 3 overgeleverde ‘Leçons de ténèbres’ voor 1 en 2 sopranen van François Couperin. Verder een Miserere van De Brossard en de opdrachtcompositie van Anthony Fiumara. U hoort Le Parlement de Musique o.l.v. Martin Gester.
Deze uitzending wordt herhaald op:

 • maandag 21 maart
 • zaterdag 2 april
 • 11.00-12.00 uur

» meer informatie over de uitzending van 13 maart


Zondag 20 maart 2011, 16.00-17.00 uur
Het Nederlandse La Sfera Armoniosa o.l.v. Mike Fentross (rechts op de foto), met de sopranen Keren Motseri en Eugénie Warnier, ‘artist in residence’ van het Festival Oude Muziek 2010. Ze spelen de ‘Leçons de ténèbres’ voor 1 en 2 sopranen van Marc-Antoine Charpentier. De opdrachtcompositie is van Boudewijn Tarenskeen.

Deze uitzending wordt herhaald op:

 • maandag 28 maart
 • zaterdag 9 april
 • 11.00-12.00 uur

» meer informatie over de uitzending van 20 maart

Meer informatie
Kijk op de » weblog oude muziek of bij » Dossiers voor een overzicht van onze uitzendingen van het Festival Oude Muziek 2010.


Prijsvraag

Weet u het antwoord op onderstaande vraag? Stuur ’m op en maak kans op een dvd!

Eerst het antwoord op de vorige prijsvraag: “Welke relatie er bestaat tussen John Blow en Henry Purcell?”. Het antwoord moest zijn: Purcell was een leerling van Blow. Een ander goed antwoord: dat ze elkaar opvolgden als organist van de Westminster Abbey. De winnaar is Cees Bood. Hij heeft zijn prijs-cd inmiddels ontvangen.

Nieuwe prijsvraag
Wat kunt u winnen?

 • box met 6 zes films (dvd’s) van Andy Sommer (EMI 368993 9)
 • Daniel Barenboim speelt hierin de complete pianosonates van Ludwig van Beethoven
 • extra: opnamen van masterclasses die Barenboim gaf

Wat moet u doen?

We verloten 1 dvd-box onder de inzenders van het correcte antwoord. We maken de winnaar bekend:

 • 14 dagen na het verschijnen van deze nieuwsbrief
 • in een e-mail aan de winnaar
 • via een nieuwsbericht op » onze website
 • in de volgende nieuwsbrief bij de volgende prijsvraag

Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende platenlabels. Zij stellen ons cd’s, dvd’s en concertkaarten ter beschikking.


Even voorstellen…

Fred Dubiez, programmamaker en bureaumedewerker
“Begin 1994 begon ik als vrijwilliger bij de Concertzender, nadat ik voormalig technicus Willem Bannink in het Jazz Archief ontmoette. Hij opperde dat er misschien wel iets voor mij te doen zou zijn als programmamaker.

Dat heb ik tot nu toe dan ook gedaan. In het verleden wat uitgebreider en nu nog altijd 1 programma per maand: Krizz Krazz. Het leuke van ‘kris kras’ is uiteraard dat je van alles kunt kiezen wat je leuk vindt; je kunt nieuwe releases en invallen laten horen in samenhang met andere opnamen/programma’s. Die programma’s maak ik thuis met eigen cd’s.

Daarnaast heb ik ook zo’n 12 jaar voornamelijk jazzprogramma’s gepresenteerd. Verder doe ik bureauwerk: de website redigeren en  jazz-cd’s invoeren. Dat doe ik 2x per week op kantoor.

Muziek is voor mij belangrijk en CZ mij sympathiek. Tenslotte doe je wat voor de muziek met een aantal gelijkgestemden, waarvan sommigen met een enorme kennis van muziek.”

Van klassiek naar jazz
“Via mijn ouders ben ik een oor voor muziek gaan ontwikkelen. 19e-eeuwse klassieke muziek was de muziek die ik in mijn jongste jaren voornamelijk hoorde.  Toen ik zo’n 12 jaar was, hoorde ik voor het eerst jazz en tot op heden is dat m’n grootste (muzikale) liefde gebleven. 

Waarom jazz? Dat kan ik niet benoemen, muziek is tenslotte emotie. Maar ook weer niet helemaal, want mijns inziens moet het uiteraard ook een element van kwaliteit bezitten die het niveau bepaalt en waarvoor en waardoor je in de loop der jaren een beter oor ontwikkelt. Maar waarom jazz dan mijn favoriete genre is, kan ik niet zeggen.”

Fokker
“Jaren geleden heb ik lange tijd in de vliegtuigindustrie bij Fokker gewerk bij de customer support groep gewerkt. ‘Customer support’ betekende bij die baan contact onderhouden met maatschappijen over de gehele wereld die onze vliegtuigen gebruik(t)en. Ook gaven we hen  technische ondersteuning en leverden we reserveonderdelen.”

Eigen cd-label
“Verder heb ik een eigen cd-labeltje, Daybreak, waarop ik voornamelijk Nederlandse jazzmusici een kans probeer te geven zich te profileren. Het is muziek, in ruime zin, rond de mainstreamjazz.
Tot slot ben ik ook nog opa, zoals je op de foto ziet.”


Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in april.
Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 


Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of stort eenmalig

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag, krijgt u:

 • een rondleiding bij de studio en de redactie
 • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
 • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?
» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

Concertzender websiteConcertzender websitesend e-mail

 

 

Concertzender websitesend e-mail