»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Luister Live!

Nieuwsbrief mei 2017

 

Theodor FontaneLezers, luisteraars,

“Het belangrijkste is dat je overal de muziek van het leven kan horen. De meeste mensen horen slechts dissonanten.”

Theodor Fontane (Duits schrijver van balladen, romans en recensies, 1819 – 1898)

 

 


Prijsvraag

Deze maand kunt u de cd Transitions van pianiste Olga Pashchenko winnen.

prijsvraag

Hierop speelt ze werken van Dussek, Beethoven en Mendelssohn op fortepiano. Om kans te maken deze cd te winnen moet u onze prijsvraag juist beantwoorden.

Vorige prijsvraag

Het antwoord op de vorige prijsvraag luidt: Benjamin Britten schreef het werk ter gelegenheid van de inwijding van de nieuwe kathedraal van Coventry op 30 mei 1962. Winnares is Christien Hidding. Van harte gefeliciteerd, de prijs komt zo snel mogelijk uw kant op!

» lees meer


Componist van de Maand: Darius Milhaud (1892 - 1974)

Zoals u waarschijnlijk weet, kiest de Concertzender elke maand een componist die op gezette tijden wat extra aandacht krijgt. Elke eerste dinsdag van de maand tussen 18:00 en 19:00 uur wordt die toondichter een uur lang geïntroduceerd. De afgelopen jaren gebeurde dat door Agnes van der Horst. Zij vindt de tijd gekomen om dat stokje over te dragen.

Met ingang van juni neemt Emanuel Overbeeke dat van haar over. Emanuel is net als Agnes musicoloog en heeft een aantal lijvige studies gepubliceerd. En voor de Utrechters onder u: u kunt hem tegengekomen bij zijn platenwinkel Boudisque, waar hij zijn grote kennis ook etaleerde als u eens om een advies verlegen zat.

Wij wensen Emanuel veel succes bij de voortzetting van dit programma bij De Concertzender.Darius Milhaud

Uitzendingen over componist van de maand mei, Darius Milhaud:

 • dinsdag 2 mei, 18:00 uur,
  hier
  terug te luisteren
 • woensdag 3 mei, 09:00 uur,
  hier terug te luisteren
 • maandag 15 mei 09:00 uur
 • woensdag 17 mei 09:00 uur

 


Acoustic Roots: Dieter van der Westen

Op vrijdag 12 mei 2017 is Dieter van der Westen te gast in Acoustic Roots in de sfeervolle werfkelder van de Kargadoor in Utrecht voor een optreden en interview.Dieter van der Westen

Dieter van der Westen is een Nederlandse singer-songwriter, componist en muziekproducer. In het voorjaar van 2016 verscheen zijn tweede soloalbum, Old Oak Tree.

Dieter heeft een sterke voorkeur voor het gebruik van akoestische instrumenten in zijn muziek. Zijn teksten zijn associatief en deels autobiografisch, de melodieën zijn eenvoudig en puur. Zijn laatste cd, Old Oak Tree, bevat tien nieuwe tracks met eigen materiaal. De stijl laat zich kenmerken als ‘Americana met een vleugje wereldmuziek’. Voor de presentatie van zijn nieuwe album speelt Dieter in duovorm met verschillende muzikanten die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van het album.

» lees meer


Van de afdeling opnamen

U vindt de Concertzender op vele festivals en bij concerten in het land. Hier is een kleine greep uit de opnamen die we de afgelopen tijd maakten.

Zo waren we op het Rewire Festival in Den Haag, een festival voor liefhebbers van elektro-akoestische muziek. In Den Bosch maakten we opnames van het FAQ festival voor experimentele muziek.Instant Composers Pool Orchestra

Technicus Cees Sterrenburg registreerde afgelopen maand het trombonefestival Slide Factory in Rotterdam. Een festival met musici én publiek van hoog niveau. Alleen die rare geluiden van koperblazers die de hele dag door hun lipspanning op peil moeten houden, dat was even wennen!

De Concertzender was verder op de Culturele Zondag van 23 april in Utrecht. In een kelder aan de Oude Gracht namen we een concert op van het legendarische Instant Composers Pool Orchestra.

» lees meer


Nieuwe programmaserie: Masumi Nagasawa en haar bijzondere harpen

Programmamaker Cassandra van Agt heeft een fijne neus voor het onbekende. Zo tekende zij recent voor een serie over Chopin op originele instrumenten en over het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik.Masumi Nagasawa

Vanaf dinsdag 23 mei, elke tweede en vierde dinsdag van de maand (van 18:00 tot 19:00 uur), zal zij aandacht gaan besteden aan de Japans-Nederlandse harpiste Masumi Nagasawa. Op historische harpen uit de 18e en 19e eeuw speelt zij harpmuziek uit die tijd. Daarnaast hoort u ook andere bijzondere instrumenten. Het wordt weer een verrassende reeks.

Masumi Nagasawa kunt u deze zomer ook live beluisteren op het festival Wonderfeel. Kijk voor meer informatie over Nagasawa op haar website

Eerste uitzending: dinsdag 23 mei, 18:00 uur, hier te beluisteren

 


Vriendenconcert met werken van Schubert in Museum SpeelklokMuseum Speelklok

Bent u Vriend van de Concertzender? Dan ontvangt u binnenkort een brief met een uitnodiging voor het Vriendenconcert.

Dit jaar vindt dit concert plaats in Museum Speelklok in Utrecht op 22 juni aan het eind van de middag. Tussen allerlei prachtige draaiorgels, pierementen en andere zelfspelende instrumenten kunt u genieten van een prachtig programma rondom Schubert.

Het programma is inmiddels bijna rond en wordt verzorgd door Pauline Verburg (zang), Evert Jan Nagtegaal (zang), Willem Brons (piano) en Geoffrey Madge (piano). Alle vier zijn ook als presentator of programmamaker werkzaam voor de Concertzender, naast hun professionele praktijk als musicus.

Bent u Vriend, schrijf deze datum, donderdag 22 juni dan alvast in uw agenda. Bent u nog geen Vriend? Meld u dan snel aan, dan kunt u er nog bij zijn!

 


volgende nieuwsbriefVolgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in juni.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 


Bedankt voor uw steunHelp ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of
» stort eenmalig
.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

 • een rondleiding bij de studio en de redactie
 • een cd van de Concertzender met
  Young Dutch Performers
 • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

Concertgebouw

CZ partners

 

 

 

Greenhost Stichting Educatie en Culttuur RTV Utrecht Muziekweb Gemeente Utrecht dioraphte Fentener van Vlissingen fonds kfHein fonds Elise Mathilde Salto Prins Bernhard Cultuurfonds