»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Luister Live!

Nieuwsbrief januari 2017

 

StrawinskyLezers, luisteraars,

“Mijn muziek wordt het best begrepen door kinderen en dieren.”

Igor Strawinsky

 

 


Componist van de maandLeoš Janáček

Elke maand reserveert de Concertzender een aantal uren voor één componist. De maand januari hoort u werken van de Tsjechische componist Leoš Janáček (1854 – 1928).

Componist van de maand: elke maandag en woensdag om 09:00 uur, elke eerste dinsdag van de maand om 18:00 uur.

Presentatie en samenstelling: Agnes van der Horst

 


Prijsvraag

Deze maand kunt u een cd winnen met de Goldberg Variaties van Bach. Hiervoor moet u onze prijsvraag juist beantwoorden.Goldberg Variaties

Het grote werk van Johann Sebastian Bach wordt uitgevoerd door Blandine Rannou, klavecimbel [Zig Zag 111001].

Vorige prijsvraag

De vraag van vorige maand luide: Bij welke drie componistes studeerde de componiste Lisa Streich? Het antwoord luidt: Adriana Hölszky, Margaretha Hürholz en Chaya Czernowin. De winnaar is Luc Nijs uit Turnhout. Gefeliciteerd!

» lees meer


Art’s Birthday 2017

Op dinsdag 17 januari 2017 wordt er in de Concertzenderstudio in Utrecht een bijzondere verjaardag gevierd. Namelijk de zogenaamde Art’s Birthday, de verjaardag van de Kunst!

Dit is een viering ter nagedachtenis aan de Franse Fluxus-kunstenaar Robert Filliou. Fluxus is de kunststroming met een hoop serieuze en minder serieuze gekkigheid. Hero Wouters en Bianca HolstHet was in de jaren ’60 van de vorige eeuw vooral de kunststroming die heilige huisjes omverwierp en het experiment in alle gradaties exploiteerde. Het woord ‘fluxus’ komt uit het Latijn en betekent onder andere ‘reinigende, zuiverende stroom’. Het woord werd door George Maciunas, die beschouwd wordt als de grondlegger van Fluxus, voor het eerst gebruikt rond 1961 voor kunstmanifestaties waarbij de grenzen tussen beeldende kunst en muziek opgeheven werden. De twee bekendste Nederlandse Fluxus-kunstenaars zijn ongetwijfeld Willem de Ridder en Wim T. Schippers. En dan zijn er vele beroemde internationale kunstenaars die zich tot Fluxus voelden aangetrokken. John Cage bijvoorbeeld, maar ook Nam June Paik, Joseph Beuys en La Monte Young.

» lees meer


Nieuwe serie: Opera in de 20ste eeuw

Vanaf dinsdag 10 januari is elke dinsdagmiddag om 14:00 uur de nieuwe serie Opera in de 20ste eeuw te beluisteren op de Concertzender.Einstein on the Beach

Deze nieuwe serie, waar we met zijn allen zeer enthousiast over zijn, zal op systematische wijze het opera- en aanverwante landschap bestuderen. Daarin is er ook ruimte voor operette, de zarzuela (Spaanse opera) en andere varianten die in de loop der tijd zijn ontstaan en ontwikkeld.

Het is overigens verbazingwekkend hoeveel prachtige werken er de tand des tijds (ten onrechte) niet hebben overleefd en dat zowel van bekende als van minder of zelfs onbekende componisten. Doordat we met een chronologische benadering werken, zit u heel dicht op de huid van de componisten en de maatschappij waarin ze leefden. Het geeft u het gevoel dat u de veranderingen in de maatschappij, en in de twintigste eeuw waren er dat nog al wat, voelt doorklinken in de werken. Het is alsof u door het venster van de geschiedenis mag meekijken.

» lees meer


Wijzigingen bij de afdeling KlassiekEvert Jan Nagtegaal

Per 1 januari zijn er een paar wijzigingen in de programma’s bij de afdeling Klassiek, waardoor u niet meer de vertrouwde programma’s hoort op momenten dat u die wellicht verwacht.

Annemiek Klijberg en Menno Feenstra hebben aangegeven dat zij ervoor kiezen om met andere zaken dan de Concertzender bezig te zijn. Beiden zeggen wij graag veel dank voor de bijdragen die zij de afgelopen twee jaar hebben geleverd aan onze Concertzender. Annemiek, die haar nek uitstak om Concertzender Actueel mee op te starten en daarna Het Pianoatelier aandurfde, Menno voor zijn doordachte Liederen en zijn bereidheid om daarnaast tijdelijk een gat in de opera-programmering te dichten

Maar nu de voortgang: ....

» lees meer


Even voorstellen: Luc Nijs

Vanaf 10 januari is iedere dinsdag om 14:00 uur het nieuwe programma Opera in de 20ste eeuw te beluisteren op de Concertzender. Het wordt samengesteld door Luc Nijs, die eerder voor de Concertzender meewerkte aan Bijdetijds en De Vorige Eeuw.Luc Nijs

“Het wordt een chronologisch overzicht van het operalandschap in brede zin, inclusief operette en bijvoorbeeld de zarzuela uit Spanje. We laten ook horen wat er uit het Verre Oosten kwam en uit het Midden-Oosten, met parallelle en lokale varianten. We beginnen in 1900 en eindigen straks in 2019. Door de chronologische opzet van de programma's kun je thema's gelaagd ter sprake brengen. We kunnen meekijken door het venster van de geschiedenis, horen hoe in de loop der jaren de trends veranderen en hoe de muziek een weerspiegeling is van maatschappelijke gebeurtenissen.”

Voetnoten

“Ik was al goed thuis in de geschiedenis van de opera, maar er is een wereld voor me opengegaan aan producties die door de spleten van de geschiedenis zijn gevallen, waarvoor je in de voetnoten moet zoeken.”

» lees meer


Gonzo Circus


volgende nieuwsbriefVolgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in februari.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 


Bedankt voor uw steunHelp ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of
» stort eenmalig
.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met
    Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

Concertgebouw

CZ partners

 

 

 

Greenhost Stichting Educatie en Culttuur RTV Utrecht Gemeente Utrecht Salto Prins Bernhard Cultuurfonds