Op dinsdag 17 januari 2017 wordt er in de Concertzenderstudio in Utrecht een bijzondere verjaardag gevierd. Namelijk de zogenaamde Art’s Birthday, de verjaardag van de Kunst!

Dit is een viering ter nagedachtenis aan de Franse Fluxus-kunstenaar Robert Filliou. Fluxus is de kunststroming met een hoop serieuze en minder serieuze gekkigheid. Het was in de jaren ’60 van de vorige eeuw vooral de kunststroming die heilige huisjes omverwierp en het experiment in alle gradaties exploiteerde. Het woord ‘fluxus’ komt uit het Latijn en betekent onder andere ‘reinigende, zuiverende stroom’. Het woord werd door George Maciunas, die beschouwd wordt als de grondlegger van Fluxus, voor het eerst gebruikt rond 1961 voor kunstmanifestaties waarbij de grenzen tussen beeldende kunst en muziek opgeheven werden. De twee bekendste Nederlandse Fluxus-kunstenaars zijn ongetwijfeld Willem de Ridder en Wim T. Schippers. En dan zijn er vele beroemde internationale kunstenaars die zich tot Fluxus voelden aangetrokken. John Cage bijvoorbeeld, maar ook Nam June Paik, Joseph Beuys en La Monte Young.

Droge spons

Hoe het ook zij, op 17 januari 1963 verklaarde Robert Filliou dat 1 miljoen jaar geleden iemand een droge spons in een emmer met water gooide. Dit moment markeert volgens de Fransman de geboorte van de kunst. Tien jaar later vond de eerste echte viering plaats. Dat gebeurde in de Neue Galerie in Aken. Filliou stierf in 1987, maar verschillende kunstenaars hielden het gebruik van La Fête Permanente zoals Filliou het zelf omschreef in ere, door de verjaardagsviering van de Kunst voort te zetten in de vorm van mail art, faxmail en slow scan televisie. Een soort internetkunst avant-la-lettre.

Grootscheeps radio-evenement

De Internationale Ars Acustica Groep van de EBU (European Broadcasting Union) organiseert ter ere van deze Art's Birthday Party al meerdere jaren een grootscheeps radio-evenement. De publieke omroepen uit Europa, maar ook onafhankelijke radiozenders van over de hele wereld verzorgen jaarlijks op 17 januari een 4 uur durende uitzending, die via twee EBU-omroepsatellieten (met de namen Haydn en Liszt) uitgezonden wordt. In al die diverse radiostudio’s zitten dan artiesten, musici en geluidskunstenaars om live akoestische cadeautjes de ether in te sturen. Iedere omroep heeft een stukje tijd toebedeeld gekregen op een van de satellieten, zodat die cadeautjes overal te horen zijn.

De Concertzender is met Café Sonore supertrots om net als vorig jaar ook nu weer van de partij te zijn. In het verleden, toen het programma nog onder de paraplu van de VPRO vertoefde, was deze eer in Nederland strikt voorbehouden aan de publieke omroep, maar sinds een aantal jaar heeft het publieke omroepbestel afscheid genomen van deelname aan dit soort evenementen.Hero Wouters en Bianca Holst

Bijzonder akoestisch cadeautje

Het spreekt voor zich dat de Concertzender deze draad maar al te graag wilde oppakken. Temeer daar de allereerste Art’s Birthday-bijdrage van Café Sonore, ruim elf jaar geleden, ook een samenwerking was met de Concertzender, die toen nog in het Hilversumse vertoefde. Wij zijn dus heel blij om van de partij te zijn op deze 1 miljoen en vierenvijftigste verjaardag van de kunst, met een bijzonder akoestisch cadeautje: een nieuw werk van het duo Bianca Holst en Hero Wouters. Zij zijn vooral bekend onder de naam Stichting COM en dat staat voor Componisten Originele Muziek. Speciaal voor dit evenement voeren zij live in de concertstudio hun Art's Birthday 2017-compositie uit, een werk voor Animoog (het speciale instrument van Bianca) en stem met als titel: Climate of Pi. Dit gebeurt exact van 21:40 uur tot 22:00 uur. Dan is het ook live op de satelliet te horen.

Gesamtkunstwerk

Bianca zegt er zelf het volgende over: “Eén miljoen en 54 jaar geleden, toen de kunst zichzelf uitvond, kwam er een einde aan het alleenrecht van de natuur op creativiteit. Daarom: van harte maar weer na al die jaren, Kunst! We wensen je er nog een miljoen jaar bij in volle alertheid en verwondering.

Is het de kunst van de natuur die we vrezen?
Is het natuur van de kunst die wij verlangen?

De invloed van de mens is aangetroffen in de opwarming van atmosfeer en oceaan, in veranderingen van de mondiale watercyclus, in vermindering van sneeuw en ijs, in de wereldwijde zeespiegelstijging en in veranderingen in sommige klimaatextremen. De mens is bezig met het ontwikkelen van een kunstmatig klimaat om in te overleven, een waarlijk Gesamtkunstwerk. Als kunstenaar zou je de menselijke creativiteit moeten prijzen. In deze live-radioperformance voor ’Kunst’ wil ik mensen voelbaar intiem benaderen en herbergen in het onmetelijke ‘klimaat van Pi’, waar de wind door je botten waait, de zon je hart smelt, de donder je doet sidderen, de koelte van het meer je geest verfrist en natuurlijk jouw radio in de ether zindert.”

Onverwachte gasten

In de Café Sonore Special ter ere van deze Art’s Birthday 2017 kunt u dus vier uur lang luisteren naar al het moois dat via de mondiale omroepen de ether ingestuurd wordt. Ook zullen een aantal verwachte en onverwachte gasten aantreden en als alles meezit vinden er een aantal à la minute gecreëerde hoorspelen plaats door niemand minder dan Willem de Ridder. Kortom, het wordt een heuse bonte Fluxus-avond.

Publiek is uiteraard van harte welkom op 17 januari van 20:00 tot 24:00 uur. U kunt zich daarvoor aanmelden bij Hessel Veldman.

In de reguliere Café Sonore-uitzending op 11 januari vindt alvast een voorproefje plaats en kunt u nog eens luisteren naar de Art’s Birthday-compositie van vorig jaar. Dat was een werk van Henry Vega.

Wilt u alvast weten wat er op 17 januari allemaal gaat gebeuren, kijk dan op de speciale Art’s Birthday pagina van de EBU.

Art’s Birthday: Café Sonore special op dinsdag 17 januari 2017 van 20:00 tot 24:00 uur

 

Concertgebouw

CZ partners

 

 

Greenhost Stichting Educatie en Culttuur RTV Utrecht Gemeente Utrecht Salto Prins Bernhard Cultuurfonds