»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie

Nieuwsbrief oktober '14

 

Lezers, luisteraars,

"De wereld gaat aan achtergrondmuziek ten onder!"

Tom Lanoye (1958)
Vlaams schrijver en dichter.


Concertzender-app: nu te downloaden voor Android

Vanaf dinsdag 7 oktober is de Concertzender-app te downloaden. Nu alleen nog voor Android, zeer binnenkort ook voor iPhone en iPad. 

Luisteren naar de overvloed aan muziek staat centraal op de app. Klassieke muziek, jazz of wereldmuziek, alles prettig geordend en duidelijk vindbaar, dat is de kracht van deze app. 

Geen poespas, grote duidelijke knoppen en simpele navigatie. De app is eenvoudig te bedienen, maar is tegelijkertijd zeer compleet. Themakanalen, Uitzending Gemist, zoeken in het archief, nieuwsberichten, gidsgegevens alles ligt met een enkele druk- of veegbeweging binnen bereik.

 » lees meer

Klik op het logo van Google Play om de app te bekijken en te downloaden.


Prijsvraag

Deze maand kunt u een cd van pianist György Sebök winnen, als u het antwoord weet op de prijsvraag.

De vraag van de vorige maand was: In welke periode bezocht Girolamo Frescobaldi de Zuidelijke Nederlanden? Het antwoord luidde: 1607-1608. De gelukkige winnaar is: Sander de Boer uit Leeuwarden. Proficiat!

De vraag van deze maand
Uit welk land was de pianist György Sebök afkomstig, wat is zijn geboorte- en sterfjaar en aan welke muziekschool studeerde hij?

Wat kunt u winnen?
Een bijzondere Concertzender-cd met live-opnamen van György Sebök met werken van Bach, Mozart, Beethoven, Debussy en Liszt [CZ 06].

» lees meer


Over de Muur (1989-2014)

De Val van de Berlijnse Muur was op 9 november 1989 een feit. In de week van 2 t/m 9 november staat de Concertzender stil bij deze historische gebeurtenis, die 25 jaar geleden Europa op zijn kop zette.

Verschillende redacties zullen in de eerste week van november aandacht schenken aan muziek die 'Over de Muur' gaat.

Natuurlijk zal dat gebeuren door onze unieke serie programma's over Perestrojka nogmaals uit te zenden, maar er zullen ook folkloristische bijdragen zijn in een tweedelige serie van 'Folk It!', speciaal voor deze week samengesteld door Marius Roeting.

» lees meer

Wolf Biermann (foto: Istvan Bajzat)


Internationaal Frans Liszt Pianoconcours bijwonen?

Het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours beleeft dit najaar zijn tiende editie in het gloednieuwe TivoliVredenburg. Van 26 oktober tot en met 8 november gaan 24 jonge pianisten uit alle windstreken de strijd met elkaar aan.

Afgelopen maart reisde de Internationale Selectiejury naar New York, Utrecht, Moskou en Beijing om uit 59 kandidaten de 24 beste te selecteren. Deelname voor het concours staat open voor pianisten tussen 17 en 29 jaar.

Er staat heel wat op het spel, want het prijzengeld bedraagt meer dan €50.000, plus een uitgebreid Career Development Programme, met onder andere concerten in vele landen over de hele wereld.

In de afgelopen drie decennia is het Liszt Concours uitgegroeid tot een van de belangrijke pianoconcoursen ter wereld. Naast de finalerondes zijn er onder andere masterclasses, talkshows met verhalen van achter de schermen, een tentoonstelling met instrumenten uit de tijd van Franz Liszt en lunchpauzeconcerten.

» lees meer (we verloten kaarten!)


Nieuw programma bij de Concertzender: Panorama de Leeuw

Vanaf woensdag 1 oktober 2014 gaat Thea Derks het programma ‘Panorama de Leeuw’ verzorgen bij de Concertzender. Aan de hand van haar in maart 2014 verschenen biografie ‘Reinbert de Leeuw: mens melodie’ volgt zij hierin het muziekspoor van deze pianist, componist en dirigent, die veel heeft betekend voor het Nederlandse muziekleven en daarin nog altijd een prominente positie inneemt.

De uitzendingen volgen zoveel mogelijk de chronologie van De Leeuws muzikale ontwikkeling, waarin echter ook ruimte is voor associatieve verbanden. Per aflevering klinken composities in verschillende stijlen en bezettingen, zodat variatie en toegankelijkheid gewaarborgd zijn.

Aldus ontstaat een rijk geschakeerd beeld van de enorme veelzijdigheid van Reinbert de Leeuw, die niet alleen de vroege pianomuziek van Erik Satie op de kaart zette, maar ook de tegendraadse composities van Charles Ives, de spirituele muziek van Olivier Messiaen, de ragfijne klankwereld van Sofia Goebaidoelina en de radicale toontaal van Galina Oestvolskaja.
 
‘Panorama de Leeuw’ is vanaf 1 oktober elke eerste woensdag van de maand te horen tussen 21.00 uur en 22.00 uur.

(foto: Co Broerse)


Inventions For Radio: New Radiophonic Workshop bij de Concertzender

Sinds 2011 is programmamaker Martijn Comes van ‘Kraak Helder’ iedere maand de curator van ‘Inventions For Radio’: een speciaal voor de Concertzender samengesteld radio-artprogramma. Het concept is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een uniek eerbetoon aan het medium radio en kan gezien worden als herwaardering van de Radiophonic Workshop (1958-1998).

» lees meer


CD van de maand

De cd van de maand is ditmaal gekozen door Katja van Nus (zie: ‘Even voorstellen’). Zij heeft er het volgende over te vertellen: ‘Mijn belevenis van het jaar is het concert van Kate Bush in Londen, eind september. Ik ben een all time Kate-fan en dit is voor mij een gebeurtenis waarvan ik nooit had durven dromen dat ik die ooit zou meemaken. Ik kan haar werk zeker aanraden!’

‘Maar ik kies toch voor een andere, actuelere plaat. Een dag na Kate’s concert vond in Londen de cd-presentatie plaats van ‘Apiafo’, het eerste album van Vaudou Game. Een band die funk speelt met sterk Afrikaanse roots. Ik zag ze begin september in Rasa en het dak ging eraf! De cd-presentatie in Londen was natuurlijk één groot feest.’


‘Liederen’ met Menno Feenstra

Vanaf donderdag 9 oktober zal elke twee weken (van 18.00 - 19.00) een nieuw programma te horen zijn over liedkunst, simpelweg getiteld ‘Liederen’.

De samensteller is niemand minder dan Menno Feenstra. Deze veteraan is een waardevolle aanwinst voor de Concertzender. Hij is een expert op vocaal gebied en was jarenlang presentator bij de NOS op Radio 4.

Uit dien hoofde was hij verantwoordelijk voor programma’s als ‘Discotabel’, ‘Operamatinee’ en vele live-concerten.

 


Live in Acoustic Roots: Göksel Yilmaz

Het Göksel Yilmaz Ensemble is vrijdag 17 oktober 2014 van 21:00 – 22:00 te gast in het programma Acoustic Roots. Het optreden vindt plaats in de Pieternel, een prachtige ruimte in de Pieterskerk te Utrecht.

We zijn blij dat het Göksel Yilmaz Ensemble tijd heeft kunnen vrijmaken om bij ons op te treden. De groep heeft dit jaar namelijk een drukke tourperiode achter de rug met het Internationaal Danstheater met de voorstelling ‘Silk’. Met deze succesvolle show reisden zij ook naar Indonesië en gaven daar drie optredens in Jakarta en Solo.

» lees meer


Nieuw programma: Pentatunes

Elke eerste vrijdag van de maand is van 14.00 - 15.00 een nieuw programma te beluisteren, getiteld ‘Pentatunes’. Hierin zijn nieuw verschenen cd’s te beluisteren die opgenomen zijn in het SACD-formaat, een ruimtelijke opnametechniek die het muzikale beeld nog levendiger maakt.

In het programma komen telkens twee of drie nieuwe opnamen aan bod en drie exemplaren van deze cd’s kunnen ook gewonnen worden door een geluidsvraag in de uitzending goed te beantwoorden. De prijsvraag komt ook op de website van de Concertzender. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door Pentatone Music.


Even voorstellen… Katja van Nus, coördinator publiciteit

“Ik ben sinds april 2012 verbonden aan de Concertzender als Coördinator Publiciteit. Dat doe ik momenteel samen met Liz Karlhuber. Mijn werk is heel divers, dat maakt het leuk.

Ik zorg er met een team voor dat de nieuwsbrief maandelijks in de mailbox valt, schrijf persberichten en ondersteun de coördinatoren bij het onderhoud van de website.

Ook heb ik geholpen bij de publiciteit voor het benefietconcert en heb ik een subsidieaanvraag gedaan bij het Prins Bernhard Cultuurfonds voor de app (die als het goed is volgende maand wordt gelanceerd!). Vorig jaar heb ik een aantal stagiairs begeleid vanuit de Hogeschool voor Tolken en Vertalen, die onze site naar het Engels hebben vertaald. Dat hopen we dit jaar voort te zetten.”

» lees meer


 

volgende nieuwsbriefVolgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in november.

Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.


Bedankt voor uw steunHelp ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of
» stort eenmalig
.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

CZ partners

 

 

Kimmic Greenhost UPC RTV Utrecht Utrecht Muziek Salto Cultuurfonds