»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Nieuwsbrief april '14

 

Beste nieuwsbrieflezer,

Steun de Concertzender en trakteer uzelf op een unieke avond vol met
prachtige muziek! Wij geven op 6 mei een benefietfestival in de Amstelkerk
te Amsterdam.

We hebben een uitzonderlijk programma: Liza Ferschtman speelt Bach, Erik Bosgraaf gaat het experiment aan met saxofonist Yuri Honing en pianist Guus Janssen. Verder spelen het Ragazze Kwartet, het Rosa Ensemble met Eefje de Visser en tot slot gaat het feest nog door met de Amsterdam Klezmer Band.
Een mooi gevarieerd programma, en typisch Concertzender.

Al 30 jaar staat de Concertzender garant voor de beste muziek op de radio en maken we meer dan 150 concertopnamen in het land. Onlangs bereikte ons
het bericht dat de huidige sponsors zich genoodzaakt zien te stoppen met de samenwerking. Daarom zijn wij op zoek naar nieuwe financiële middelen. We
zijn hard bezig met het werven van fondsen en het aantrekken van nieuwe donateurs. Dit benefietfestival maakt deel uit van deze campagne.

De musici werken geheel belangeloos mee aan deze gevarieerde avond, waarmee ze des te meer aangeven dat voor hen de Concertzender ook van grote waarde is. Een ticket kost €35 en daarmee heeft u niet alleen een prachtige avond, u steunt ook nog eens de Concertzender. Lees verderop in de nieuwsbrief hoe u kaarten kunt bestellen.

Een mooie lente toegewenst!

Sem de Jongh
Directeur

 


Prijsvraag

Deze maand kunt u een cd met Gregoriaanse muziek winnen, als u het antwoord weet op de prijsvraag.

De vraag van de vorige maand was: In welke plaats is Sylvia Maessens recon-
structie van de kamermuziekversie van Chopins pianoconcerten in première
gegaan en door welk internationaal ensemble voor oude muziek?

Het juiste antwoord was: ‘Toronto, en het ensemble Tafelmusik.’ Er zijn zes winnaars: Lolkje Ouderkerken, Sneek; Sander de Boer, Leeuwarden; Luc Nijs, Turnhout; Wym van Noort, Utrecht; Arnold van der Waals, onbekend en Nicoline Blonk, Gouda.

Imago ChristiZij krijgen de cd 'Inspired by Poetry' van componiste Sylvia Maessen opgestuurd.

De vraag van deze maand

Aan wie dankt de Gregoriaanse muziek
haar naam en in welke periode was dat?

Wat kunt u winnen?

De dubbel-cd ‘Imago Christi - Images of Christ in Gregorian Chants’, uitgevoerd door de Schola Cantorum Karolus Magnus o.l.v. Stan Hollaardt [Brilliant Classics BC 93001].

» lees meer


Acoustic Roots met Karim Baggili

In een extra uitzending van ‘Acoustic Roots’ ontvangen wij op vrijdag 4 april 2014 van 21:00 tot 22:00 uur gitarist en ud-speler Karim Baggili in onze studio.

Karim Baggili is van Jordaans-Joegoslavische afkomst, en werd in 1976 in Brussel geboren. Als componist, gitarist en udspeler is hij autodidact. Op zijn zestiende begon hij elektrische gitaar te spelen nadat hij Dire Straits had horen spelen. Hij vormde een coverband ‘Calling Mark’, waarmee hij soms nog optreedt. Nadat hij Paco de Lucía hoorde spelen, begon hij op zijn twintigste met de studie van de verschillende technieken van de flamencogitaar. Tijdens een reis door Jordanië schaft hij zich ook een Arabische luit (ud) aan. Karim BaggiliBovendien begint hij met het schrijven van theater- en filmmuziek.

Ontroerend mooie melodieën

Hij ontwikkelt een geheel eigen stijl van compo-
neren en spelen, en maakt daarbij afwisselend gebruik van flamenco en Arabische muziek. De ontroerend mooie melodieën zijn typisch Baggili, zoals bijvoorbeeld in het nummer ‘Lua’, dat hij als eerste in de uitzending zal laten horen.

» lees meer


Cd van de maand: Booker Little: Quartet, quintet & sextet complete recordings.

Deze maand koos Bert Broere, programmamaker bij de jazzafdeling, de cd van de maand. Hij heeft er het volgende over te vertellen: “Recent verscheen een dubbel-cd van de veel te vroeg overleden trompettist Booker Little (1938 – 1961) Booker Littleop het American Classics label.”

“Little begon al op zijn twaalfde met spelen en maakte tijdens zijn studie aan het conserva-torium zijn debuut in de band van tenorsaxo-fonist Johnny Griffin. Eind jaren ’50 zat hij in de groep van drummer Max Roach om vervolgens
als freelancer in New York aan de slag te gaan. Hij werd een veelgevraagd blazer en leek op weg om de enige echte opvolger van de legen-
darische trompettist Clifford Brown te worden.
Zo is hij onder anderen te horen op monumen-
tale platen van de Multi-instrumentalist Eric Dolphy en saxofonist John Coltrane. Onder
eigen naam maakte hij slechts vier platen op
vier verschillende labels. Deze vier zijn nu bijeengebracht in deze heruitgave.
Dit is een waardig eerbetoon aan deze trompettist die onverwacht op 23-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een nierziekte.”

 


Benefietfestival Concertzender in de Amstelkerk, Amsterdam

Dinsdagavond 6 mei aanstaande organiseren we in de Amstelkerk in Amster-
dam een sprankelend benefietfestival. Het programma van de benefietavond
is bekend: Liza Ferschtman, Ragazze Kwartet, Yuri Honing, Guus Janssen, Erik Bosgraaf, Rosa Ensemble met Eefje de Visser en de Amsterdam Klezmer Band zullen optreden. We nodigen u van harte uit om bij deze verrassende avond aanwezig te zijn.

De Concertzender zorgt al ruim dertig jaar voor radio-uitzendingen met muziek
van onverminderd hoge kwaliteit, van klassieke muziek tot jazz en van experi-
mentele elektronica tot wereldmuziek.

De zender dreigt te verdwijnen door het plotseling wegvallen van twee sponsoren. Hierdoor verliest de radiozender €100.000 per jaar, ongeveer tweederde van de totale inkomsten. Ook moet de zender op zoek naar nieuwe huisvesting en orga-
niseert daarom het benefietfestival.

Ragazze KwartetVele artiesten wilden de Concertzender een hart onder de riem steken en hebben belangeloos hun medewerking toegezegd. We hebben een aantal uitmuntende Nederlandse musici bereid gevonden te spelen op de benefietavond voor de Concertzender op 6 mei om 20.00 uur in de Amstelkerk.

Concertzender Benefietfestival

Dinsdag 6 mei 2014, vanaf 20:00u, zaal open 19.30u.
Locatie: Amstelkerk, Amstelveld 10, Amsterdam

 • violiste Liza Ferschtman,
 • pianist Guus Janssen
 • jazz-saxofonist Yuri Honing
 • blokfluitist Erik Bosgraaf
 • het Rosa Ensemble met Eefje de Visser
 • het Ragazze Kwartet
 • de Amsterdam Klezmer Band

» lees meer


Uitzendingen van Café Zimmermann met Arno Bornkamp

Woensdag 23 april is de eerste uitzending van ‘Café Zimmermann’, het nieuwe live-programma van het team van ‘Geen dag zonder Bach’. In maart werd deze aflevering opgenomen in Brasserie 't Lagerhuys te Muiderberg en had als gast de wereldvermaarde saxofonist Arno Bornkamp.

In een ongedwongen café-entourage speelt Bornkamp live delen uit Bachs cellosuites, uit de partita voor traverso en de tweede vioolpartita. Arno BornkampOok vroegen presentatoren Govert Jan Bach en Karin van den Boogaert Arno Bornkamp naar zijn relatie met
de muziek van Bach, waarom hij Bach speelt
op saxofoon en nog veel meer.

Beleef deze bijzondere uitzending alsof u er zelf bij was. Twee keer wordt ‘Café Zimmermann’ uitgezonden op het tijdstip van ‘Geen dag zonder Bach’, en een keer extra op de zondagochtend ertussen.

Uitzenddata zijn:

 • woensdag 23 april 13.00-14.00 uur
 • zondag 27 april 09.00-10.00 uur
 • woensdag 30 april 13.00-14.00 uur

 


Oene van Geel te gast in Acoustic Roots

Violist/componist Oene van Geel is op vrijdag 18 april 2014 te gast in het programma ‘Acoustic Roots’.

Oene van Geel is een muzikale avonturier. “Ik opereer als musicus in de breedte”, zegt de violist. “Van jazz, pop naar kamermuziek tot muziek in Indiase traditie. Kiezen vind ik behoorlijk ingewikkeld, en dat wil ik dus ook niet doen. Ik neem bouwblokjes uit alle stromingen.” Oene van GeelDe musicus, die jazzviool studeerde aan het Rotterdams Conservatorium, zegt nog lang niet uitgeleerd
te zijn op zijn instrument. Naast het strijken hanteert hij zijn viool ook tokkelend, zijdelings als gitaar, of slaand op de klankkast.

Improviserend gastsolist

Oene van Geel speelt in diverse vaste groepen, zoals Zapp 4, Estafest, The Nordanians en
OOOO (met pianist Tony Roe, klarinettist Oguz Buyukberber en danser Kenzo Kusuda). Ook wordt hij regelmatig als improviserend gastsolist uitgenodigd voor diverse concerten en reist hiervoor door Europa, India, Japan, de Verenigde Staten en Canada. Hij won de VPRO/Boy Edgar Prijs (2013), Sena Performers Toonzetters Prijs (2012, met Zapp 4), Kersjes van de Groenekan Prijs (2005, met Zapp 4), Deloitte Jazz Prijs (2002), Dutch Jazz Competition (2001) en de Jur Naessens Muziekprijs (2000).

 


volgende nieuwsbriefVolgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in mei.

Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.


Bedankt voor uw steunHelp ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of
» stort eenmalig
.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

 • een rondleiding bij de studio en de redactie
 • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
 • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

CZ partners

 

 

Kimmic Greenhost UPC RTV Utrecht Vredenburg Salto Conclusion