»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Concertzender nieuwsbrief december '12

 

 

Beste lezer,

December is voor veel mensen een drukke, volle maand vanwege de feestdagen, maar daarom ook gezellig. Buiten is het ook al weer snel donker, maar binnen is het knus met de radio –Concertzender – aan.

Ook deze nieuwsbrief is weer vol. Zo bespreken we wereldmuziek uit Zimbabwe, te horen in het programma ‘Metamorfosen’, met muziek van de duimpiano. Programmamaker Marcel van Dijk vertelt er meer over. De cd van de maand sluit daar naadloos op aan, want die is van Mookoma, ook uit Zimbabwe.

In deze nieuwsbrief komt ook onze eerste livestreamuitzending aan bod. U kunt een concert van singer-songwriter Alina Frazao live beluisteren via onze website.

En het programma ‘Nuove Musiche’ besteedt aandacht aan een kerst-cd van het Oostenrijkse ensemble Quadriga Consortt.

Verder hebben we natuurlijk nog onze vaste rubrieken. In ‘Even voorstellen…’ vertelt Marylou Busch, programmamaker van ‘Pluto’, over de 100e aflevering en haar liefde voor muziek. Vredenburg geeft korting op een concert van het befaamde Academy of St. Martin in the Fields. En met de prijsvraag kunt u een complete cd-box winnen.

Wij wensen u muzikale kerstdagen, een swingende jaarwisseling en veel leesplezier met deze laatste nieuwsbrief van 2012.

Hartelijke groet,
De Concertzender


Wereldmuziek in ‘Metamorfosen’

Marcel van Dijk maakt het wereldmuziekprogramma ‘Metamorfosen’. De aflevering van vrijdag 21 december gaat over de duimpiano. De aflevering heet ‘De mbira dza vadzimu: de stem van de voorouders’ en is te horen van 17.00 tot 18.00 uur.

duimpianoMarcel van Dijk is gefascineerd  door de Afrikaanse duimpiano (zie foto: een ‘mbira dza vadzimu’). “Deze interesse is ontstaan toen ik begin jaren 1980 etnomusicologie studeerde in Amsterdam. Duimpiano’s - officieel heten ze lamellofonen - komen alleen in Sub-Saharisch Afrika voor.

Eigenlijk is het niet meer dan een plankje of kastje waarop een aantal langwerpige lamellen zijn gemonteerd. Dit instrument wordt met de duimen getokkeld, soms ook met de wijsvingers. Opvallend is dat bij de meeste duimpiano’s de lamellen in toonhoogte niet van links naar rechts oplopen, zoals de toetsen van de westerse piano, maar dat de laagste tonen in het midden zitten en van daaruit naar links en rechts hoger worden.”

Sneller en makkelijker

“Mijn theorie is dat de speler met zo’n structuur sneller en makkelijker de vaak complexe ritmische en harmonische patronen kan spelen. Als dit instrument namelijk van laag naar hoog gestemd zou zijn, moet de bespeler meer duimbewegingen maken. Met de bastonen in het midden is er meer afwisseling van de duimen mogelijk, het is minder vermoeiend en men kan veel sneller spelen. De muziek is heel geraffineerd, zeker ook wanneer de speler het instrument gebruikt om zichzelf bij het zingen te begeleiden.”

Variëteit
De duimpiano kent een enorme variëteit aan vormen, het verschilt per stad of regio. Dat loopt van de ‘agidigbo’ uit Nigeria met slechts 5 lamellen tot de ‘mbira va ndau’ uit Zimbabwe die er maar liefst 34 heeft - in diverse lagen.

Van Dijk: “De muziek van de duimpiano is bijna klassiek te noemen, doordat vorm en structuur vaststaan. Bijzonder is ook dat het instrument een sleutelrol speelt in nachtelijke seances, waarin geesten van voorouders worden opgeroepen.”

Cd van de maand: ‘Rising Tide’ van Mokoomba

Mokoomba is de beste nieuwe band uit Zimbabwe en bestaat uit 6 jonge muzikanten. Op de cd ‘Rising Tide’ hoort u geen typisch Afrikaanse mbira’s, marimba’s of koortjes. Wel hoort u een smeltkroes van allerlei verschillende stijlen van over de hele wereld.

De muzikanten van Mokoomba (zie foto) groeiden op met de Tonga-cultuur. Dat is te horen in specifieke ritmen en melodieën op de cd. Maar de 12 liedjes bevatten nog veel meer. Niet alleen Afrikaanse invloeden zoals Congolese grooves, maar ook:

  • funky rap
  • quasi-raggae
  • Latin

Het eerst nummer, ‘Njoka’, opent met warme Congolese gitaarriffs, strakke salsapercussie en blazers die de melodie op de juiste momenten accentueren. En een harmonieus achtergrondkoor ondersteunt de rauwe stem van Mathias Muzaza (zie foto).

Wat de muziek van Mokoomba bijzonder maakt, is de diversiteit aan klanken en ritmen – en de strakke uitvoering door de musici.

Berg gastmuzikanten
Mokoomba is op deze cd aangevuld met 13 gastmuzikanten die een scala aan instrumenten bespelen: van koperinstrumenten en keyboards tot cello en kora. De groep navigeert vloeiend tussen Zimbabwaanse pop, raggae, Congolese soukous, salsa en zelfs een verdwaalde discobeat.

‘Mokoomba’ was in augustus te beluisteren in het programma ‘Mariama’. Dit programma wordt uitgezonden op de 3e zaterdag van de maand van 23.00 tot 00.00 uur. Vanaf 1 januari is dat de derde vrijdag van de maand van 22.00 tot 23.00 uur.  

» beluister en bekijk ‘Njoka’ op YouTube

» luister onze Mokoomba-uitzending van 11 augustus terug

Even voorstellen…

Marylou Busch – programmamaker ‘Pluto’

Nieuwsgierig is ze - en altijd op zoek naar nieuwe spraakmakende muziek. Marylou werkt 48 jaar voor de radio, waarvan de laatste 4 jaar voor de Concertzender. Voor onze zender maakt ze het programma ‘Pluto’.

Marylou vertelt enthousiast: “Pluto staat voor muziek van een andere planeet. Ik ben niet gebonden aan een format of muziekstijl, en dat geeft me alle ruimte bij het programmeren. Dat kan alternatieve popmuziek zijn, onbekende folk, jazz, van alles eigenlijk. Het moet me raken en hopelijk de luisteraars verrassen.”

“Op 24 november was de 100e aflevering, die live werd uitgezonden. Er was een Greatist Hits, samengesteld uit alle vorige uitzendingen, en een live optreden van zanger-gitarist Olaf Caarls en dichteres Kira Wuck. Terug te horen via uitzending gemist.”
 
Paplepel

“Muziek is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader was solocellist bij het Promenade Orkest en ik ging al jong mee naar concerten. Ik mocht dan op het podium zitten tussen de muzikanten, dat maakte veel indruk. Ik dans, zing en acteer. Ik mocht helaas van mijn moeder niet naar de toneelschool, maar gelukkig kwam dat allemaal goed. Bij de VPRO deed ik namelijk mee aan het hoorspel ‘Piet Ponskaart'.”

Toch nog acteren
“Bij de KRO ben ik jaren producent geweest. Ik had niet veel feeling met de programmering en ben daarom gaan solliciteren bij de VPRO. Ik belande al snel in een programma met Wim Schippers. Hij schreef teksten voor me in de Ineke Vrucht-rol en zo werd ik toch nog een actrice.

Niet alleen acteren deed en doe ik graag, dat geldt ook voor zingen. Ik begon al jong: als kleuter van 5 mocht ik achter de microfoon ‘Roodkapje' zingen bij het AVRO-kinderkoor o.l.v. Herman Broekhuizen. En rond m'n 20e was ik zanger bij een band. We speelden vooral covers die ik mooi vond. Daarnaast zong ik ook graag close harmony.”

Radiodinosaurus
“Je zou me een radiodinosaurus kunnen noemen, want ik loop al 48 jaar mee bij de radio. In 1964 ben ik begonnen bij de KRO. Mijn vader werkte al jaren bij de omroep als cellist, en stimuleerde me om daar te gaan werken. Als katholiek opgevoed meisje was de KRO vanzelfsprekend. Via Han Reiziger kwam ik in 1971 bij de VPRO terecht en bleef daar 33 jaar. Ik programmeerde vanaf 2002 de livemuziek bij de Humanistische Omroep en was muzieksamensteller bij NPS Radio 6. Een echt radiodier dus.

Eind 2008 begon ik bij de Concertzender met de special ‘Ballads at the end of time’, muziek waar ik relaxed op zou kunnen sterven. Prachtig programma om te maken! Als ik terugkijk op al die radiojaren, constateer ik dat ik altijd de vrijheid heb gehad om te doen wat ik wilde. Ik ben allergisch voor formats, luisterdichtheid en dwingelandij van omroepbazen. Bij de Concertzender kan en mag ik heerlijk mijn gang gaan. Creatieve vrijheid levert meerwaarde.

Nieuwe ontwikkelingen
“Omdat ik al zo lang meeloop bij de radio, krijg ik van onder meer platenlabels veel materiaal toegestuurd. Via nieuwsbrieven, platenlabels en andere contacten vergaar ik uit binnen- en buitenland informatie over nieuwe releases. Die beluister ik via internet en maak daarna een selectie voor mijn programma. Heerlijk om te doen, het houdt je scherp en je blijft op de hoogte van alle nieuwe muzikale ontwikkelingen. Ik kan niet zonder muziek en heb altijd een melodie in mijn hoofd. Het is als water: zonder water geen leven; en dat geldt ook voor muziek, voor mij althans.”

Eiland
We vragen Marylou wat ze zou willen meenemen naar een onbewoond eiland. “In ieder geval muziek van The Legendary Pink Dots. Dat is een Engelse band waarbij ik in 1984 de backing vocals mocht inzingen. En natuurlijk het aandoenlijke ‘In de Noordzee’, gezongen met de sopraanstemmetjes van mijn twee zoontjes, die toen zes en acht jaar oud waren. En tenslotte het celloconcert van Camille Saint-Saëns. Mijn vader werd zeer emotioneel als hij dat speelde en ging dan helemaal op in zijn spel. Zo staat hij in mijn herinnering gegrift.”

» beluister de 100e aflevering van Pluto, live met gasten in de studio

Ook in ‘Even voorstellen…’?

In de rubriek ‘Even voorstellen…’ kwam steeds één van onze bevlogen vrijwilligers aan het woord. Dankzij hen is Concertzender wat het is en we laten u graag kennis maken met wie al die mooie programma’s mogelijk maken. Maar wij als zender willen ook graag kennis maken met u, onze luisteraar.

Heeft u een bepaalde muziekvoorkeur? Of laat u zich juist graag verrassen door nieuwe genres? Luistert u de hele dag naar Concertzender of alleen onderweg? Bent u zelf enthousiast met muziek bezig of luistert u liever naar anderen?

Vertel het ons en andere lezers. Zo krijgen we mooie, persoonlijke verhalen over wat Concertzender of muziek in het algemeen voor u betekent.

Wilt u zich voorstellen in onze rubriek? Neem dan contact op met eindredacteur » Hieke van Hoogdalem.

Wij verheugen ons op een nadere kennismaking!

Oude muziek met traditioneel tintje in ‘Nuove Musiche’

Irene Stolp, programmamaker en eindredacteur van de afdeling oude muziek, besteedt maandag 17 december in het programma ‘Nuove Musiche’ aandacht aan een kerst-cd van het Quadriga Consort. Het programma duurt van 18.00 tot 19.00 uur.

Het Oostenrijkse Quadriga Consort (zie foto) richt zich, net als veel andere oudemuziekensembles, steeds vaker op traditionele muziek uit Schotland, Ierland en Engeland.

Onlangs bracht het consort de kerst-cd 'On a Cold Winter's Day' uit bij het Duitse label Carpe Diem Records. Hierop staan 'oude' kerstmuziek en carols van de Britse eilanden.

Verder klinken er 'Wassail-carols' . Dat zijn kerstliedjes, die volgens oud-Engels gebruik gezongen werden in december en januari, wanneer men met kruidige drank langs de deuren ging. En u kunt oud-Engelse dansen en winterliedjes horen, naast religieuze Ierse kerstliedjes in Gaelic.

Vredenburg geeft korting op concert van The Academy of St. Martin in the Fields

Vredenburg, één van onze partners, biedt elke maand korting op concertkaarten. Deze actie is speciaal voor lezers van de Concertzender-nieuwsbrief. Deze maand betreft de actie het concert van de Academy of St Martin in the Fields op donderdag 13 december met violiste Vilde Frang.

The Academy of St Martin in the Fields speelt onder leiding van Sir Neville Marriner een programma dat draait om Mendelssohn. Eén van de composities die deze avond klinken, is Mendelssohns vioolconcert met soliste Vilde Frang (zie foto).

Ook Mendelssohns Vierde Symfonie, de ‘Italiaanse’, staat op het programma. De bijnaam is het resultaat van Mendelssohns omzwervingen door het antieke Italië.

Concertgegevens

  • Academy of St Martin in the Fields o.l.v. Sir Neville Marriner
  • Vilde Frang, viool
  • Mendelssohn-programma met:
    • Ouverture Die Hebriden
    • Vioolconcert
    • Vierde Symfonie, de ‘Italiaanse’

Aanbieding

  • donderdag 13 december
  • 20.15 uur met inleiding om 19.30 uur
  • Vredenburg Leidsche Rijn
  • u betaalt € 35,- in plaats van € 41,50
  • de aanbieding is geldig tot en met 12 december; maximaal 4 kaarten per besteller

Er zijn 50 kortingskaarten beschikbaar.

» lees meer over het concert op de site van Vredenburg
» bestel uw kortingskaarten op Vredenburg.nl en gebruik de actiecode 1212.

Wees snel, want op=op!

Luister live naar Alina Frazao via Concertzender.nl

De Angolese singer-songwriter Alina Frazao geeft zaterdag 8 december om 20.00 uur een concert in Vredenburg. U kunt dit concert live beluisteren via de livestream op onze website.

Frazao mixt haar Afrikaanse roots met invloeden van bossa nova en jazz tot een combinatie van eigen liedjes en repertoire uit Angola, Brazilië en Kaapverdië.

Een leven van reizen en veel muzikale ontmoetingen voerde haar naar Lissabon, Barcelona, Madrid en Santiago de Compostella. Alle opgedane ervaringen en invloeden komen samen op haar vorig jaar verschenen debuutalbum ‘Clave Bantu’, dat ze samen met de Cubaanse bassist José Manuel Diaz en de Galicische percussionist Carlos Freire opnam.

Volgens Frazao is de cd “een aankomst, maar ook een paspoort om verder te reizen”. De Angolese Spaanse componeert al vanaf haar 15e, maar pas toen ze in Madrileense bars kwam, begon haar eigen stijl zich te vormen.

Haar definitieve doorbraak beleefde Frazao in 2010 op het Galicische festival Cantos na Maré, voor Portugeestalige culturen.

Luister live via Concertzender.nl
De live-stream is te beluisteren via de website. Voor aanvang van het concert wordt het themakanaal ‘Concertzender Live’ actief en staat dan bovenaan in de lijst met themakanalen (rechts op de homepage). Klik het themakanaal aan en er komt een rechtstreekse verbinding met Vredenburg Leeuwenbergh tot stand.

Veel luisterplezier!

Prijsvraag over Sergej Rachmaninov

U kunt deze maand een cd-box van 5 cd’s winnen als u het antwoord weet op de prijsvraag.

De prijsvraag is: ‘Wat is het verband tussen Gustav Mahler en de pianoconcerten van Sergej Rachmaninov?

Wat kunt u winnen?
Als u het juiste antwoord opstuurt, maakt u kans op een cd-box met 5 cd’s van Sergej Rachmaninov: ‘Complete Works for Piano Solo’, uitgebracht door Etcetera (KTC 1450).

Wat moet u doen?

We verloten de prijs onder de inzenders van het correcte antwoord. We maken 14 dagen na het verschijnen van deze nieuwsbrief de winnaar bekend:

  • in een e-mail aan de winnaar
  • via een nieuwsbericht op » onze website
  • in de volgende nieuwsbrief bij de volgende prijsvraag
Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende platenlabels. Zij stellen ons cd’s, dvd’s en concertkaarten ter beschikking.

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in januari.

Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.


Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of » stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?
» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

Concertzender websiteConcertzender websitesend e-mail