»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Concertzender nieuwsbrief oktober '12

 

 

Beste lezer,

Deze maand laat de redactie oude muziek u kennis maken met een bijzondere cd in de rubriek ‘cd van de maand’. Deze cd wordt in zijn geheel uitgezonden in het programma ‘Nuove Musiche’.

Verder kunt u in deze nieuwsbrief kennismaken met Geeske Coebergh, coördinator opnamen Vredenburg.

Over Vredenburg gesproken: zoals beloofd is er deze maand weer een mooie kortingsactie voor u, onze trouwe lezer. Wees snel, want op=op!

Natuurlijk is er weer een prijsvraag en tot slot hebben we nog een leuke vacature beschikbaar: we zoeken een redacteur voor deze nieuwsbrief.

Wij wensen u veel plezier met het lezen van de nieuwsbrief.

Hartelijke groet,
De Concertzender


Concertzender-cd van de maand: 'If Grief Could Wait'

Een cd die bij ons niet zo gauw onder te brengen is in een muziekafdeling, is 'If Grief Could Wait'. De cd bevat muziek van Henry Purcell, maar ook van Leonard Cohen en Nick Drake. De musici gebruiken zowel oude als wereldmuziekinstrumenten en er staan uitvoeringen op van een jazz-zangeres. We kozen er toch voor om de cd te plaatsen bij de redactie oude muziek.

'If Grief Could Wait' is een samenwerking tussen barokharpiste Giovanna Pessi en de jazz-/folk-zangeres Susanna Wallumrød. Zij ontmoetten elkaar in de studio van ECM toen Pessi de cd 'Diminuito' opnam met Rolf Lislevand. Wallumrød vergezelde op dat moment haar vader, leider van het Christian Wallumrød Ensemble, met wie Giovanna Pessi ook samenwerkte.

pessi

V.l.n.r.: gambiste Jane Achtman, nyckelharpaspeler Marco Ambrosini, zangeres Susanna Wallumrød en harpiste Giovanna Pessi. (Fotograaf: Daniel Vass.)

Ook aan dit nieuwe project werken 2 andere instrumentalisten mee: Marco Ambrosini op de nyckelharpa (een Zweeds instrument dat verwant is aan de draailier en vooral voor volksmuziek wordt gebruikt) en Jane Achtman op viola da gamba.

Voor dit project maakte Pessi arrangementen van liederen van Henry Purcell, zoals:

 • ‘O Solitude’
 • ‘Music for a While’
 • ‘The Plaint’
 • ‘If Grief Has Any Pow’r to Kill’
 • een instrumentale versie van ‘A New Ground’

Deze liederen worden afgewisseld met liedjes van singer-songwriters Leonard Cohen (‘Who by Fire’ en ‘You know who I am’) en Nick Drake (‘Which Will’). Ook staan er songs op van Susanna Wallumrød zelf (‘The Forester’ en ‘Hangout’).

Eerlijk en eigenzinnig
‘If Grief Could Wait’ is een project dat noch de idealen aanhangt van de historische uitvoeringspraktijk, noch pretendeert een crossover-cd te zijn. Pessi en Wallumrød brengen muziek waar ze van houden. Dat doen ze op een eerlijke, eigenzinnige manier, waarbij ze zowel Purcell als Cohen respecteren.

Ze nemen grote vrijheid en geven de tekst de grootst mogelijke aandacht. Marco Ambrosini  omspeelt daarbij de melodie fantastisch op zijn nyckelharpa zoals alleen hij dat kan. Susanna’s pure stemgeluid en Giovanna’s subtiele en evocatieve arrangementen brengen het oude en poprepertoire dichter bij elkaar dan ooit. Volgens Pessi zijn de liedjes van Cohen en Drake in zekere zin ook oude muziek.

Deze cd is maandag 8 oktober in zijn geheel te beluisteren bij ‘Nuove Musiche’ van 18.00 tot 19.00 uur.

» bekijk het programma van de uitzending van ‘If Grief Could Wait’ bij Nuove Musiche

Even voorstellen…
Geeske Coebergh – coördinator opnamen Vredenburg

“Vredenburg is één van Concertzenders sponsoren. In ruil daarvoor nemen we jaarlijks 40 concerten op en ik regel die opnamen. Voor het seizoen 2012-2013 is net in overleg met Vredenburg bepaald welke concerten dat zijn. Verder regel ik dat er technici zijn. Ik werk een halve dag op kantoor om opnamen te kopiëren en van een mooi hoesje te voorzien voor Vredenburg en voor de optredende musici. Daarnaast valt er altijd wat te overleggen met collega’s.  Het regelwerk doe ik thuis tussen de bedrijven door.”

geeske“We willen zo veel mogelijk verschillende concerten opnemen: klassiek, oude muziek, jazz, hedendaags en wereldmuziek. Het is moeilijk om een keuze te maken, alle concerten zijn in principe van geweldige kwaliteit. De meeste concerten in Vredenburg Leidsche Rijn zijn geprogrammeerd in samenwerking met omroepen, dus die worden al uitgezonden.

Daarnaast klinken daar concerten van artiesten die onder contract staan bij een platenlabel. De meeste concerten die we opnemen zijn dus te horen in Vredenburg Leeuwenbergh. Wereldmuziek staat niet vaak op het programma bij Vredenburg, dus dan nemen we alle concerten díe er zijn op, daarnaast is een keuze gemaakt uit alle genres.”

Livestream
“Het is uiteindelijk ons doel om maandelijks een concert live te streamen binnen de reguliere programmering van Concertzender, maar dat is voorlopig nog een technische uitdaging. Wel gaan we hier dit jaar zeker nog mee experimenteren. Houd dus onze site en nieuwsbrief in de gaten. Voor het komende seizoen plannen we één livestream per maand in, die te beluisteren is via de website. Het concert wordt omlijst met een interviewer die musici vragen stelt. We zijn wat dat betreft echt expertise aan het opbouwen hoe we dat kunnen doen.”

Andere muziek
“Kees van de Wiel, opnametechnicus en coördinator opnamen bij de Concertzender, vroeg me of ik vrijwilliger wilde worden. Kees ken ik al sinds 2007, van November Music, een internationaal festival voor actuele muziek. Hij maakte opnamen maakte van Trajectoire van Daan Manneke, uitgevoerd door het Helios Ensemble. Ik was er als productieleider en we bleken prettig te kunnen samenwerken. Vanaf dat moment kwamen we elkaar regelmatig tegen in de moderne klassieke muziek.

Toen de Concertzender vorig jaar iemand zocht om de opnamen in Vredenburg te coördineren dacht hij aan mij, ook omdat ik in Utrecht op steenworp afstand woon van Vredenburg Leeuwenbergh. In november 2011 ben ik begonnen.”

Geeske heeft er geen spijt van: “Ik kom zo in aanraking met allerlei soorten muziek waarnaar ik zelf nooit zou luisteren, zoals experimentele popmuziek. En er zitten tot mijn grote verrassing eigenlijk best vaak leuke dingen tussen!”

Productieleider
Geeskes vrijwilligerswerk ligt in het verlengde van haar betaalde werk. Ze is ZZP-productieleider bij onder andere de Residentie Bach Ensembles, Ensemble 306, November Music en Connecting Arts. Daarnaast is zij assistent van de general manager van Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman. Veel regelwerk: orkesten samenstellen, solisten contracteren, bladmuziek regelen, contacten met locaties onderhouden, draaiboeken maken, vrijwilligers aansturen  en wat verder nog nodig is.

“Mijn achtergrond is theaterwetenschap. Na mijn studie deed ik al snel productie en pr in de theaterwereld. Sinds 2005 is het accent steeds meer verschoven naar de muziek. Bachen hedendaagse composities vormen daarin de rode draad.”

 

Altviool, edelsmederij en natuur
“Sinds een paar jaar speel ik altviool, sinds een jaar ook  in het Amsterdamse beginnersorkest Valse Romantique. Ik reis graag vanuit Utrecht daarheen, want het is één van de weinige orkesten voor volwassenen met een beginnersniveau.

Verder houd ik erg van de natuur, ik wandel en tuiniergraag. Vroeger had ik een volkstuintje. En ik doe al een behoorlijk aantal jaren aan edelsmeden, met een collectief werken  we één avond per week. Niet omdat ik van sieraden dragen hou en ze daarom zelf wilde maken, maarom vanuit de techniek ideeën op te doen. Maar ik denk niet altijd vanuit de techniek. Dan wil ik iets maken en blijkt dat enorm ingewikkeld te zijn. De docent die we maandelijks uitnodigen komt dan goed van pas. Ik maak ook weleens dingen in opdracht. Vorig jaar hebben we met het edelsmeedcollectief een tentoonstelling van 6 weken gehad in de Winkel van Sinkel, een grote kroeg in het centrum van Utrecht, die ook deel uitmaakte van een culturele zondag.

Op de foto hierboven zie je een broche die ik gemaakt heb. Het is gehamerd zilver, gesmolten plastic en koper. Ik wilde een combinatie maken van edele en onedele metalen.

Op de foto rechts staat een hanger, gemaakt van boontjes uit mijn moestuin, afgedrukt in siliconenkit. Toen dat opgedroogd was, heb ik de boontjes eruitgehaald en daarin was gegoten. Die was heb ik laten galvaniseren. Daarna heb ik de was weggesmolten. Het is eigenlijk net iets te teer om als hanger te dragen. Ik heb 'm al twee keer moeten solderen.”

Vol ideeën
Geeske zit vol ideeën. Ze zingt in een trouwkoor en wil nu een rouwkoor oprichten. Ze wordt wel eens gevraagd bij begrafenissen, maar het is lastig om mensen op zo’n korte termijn te regelen. “Het idee is een dubbelkwartet op te richten waar we repertoire mee opbouwen. Wanneer er een uitvaart is, hoeven we alleen maar bij elkaar te komen om de muziek op te frissen.”

Verzilverd en gegalvaniseerd Ginkgoblad. De achterkant was onbewerkt, het boomblad is aan die kant weggebrand. Resultaat: verzilverde versie.

Gegalvaniseerde ring.

Ketting; geodinoschijfje met agaat en bergkristal, gevat in koper.


Prijsvraag over Alphons Diepenbrock

U kunt deze maand een cd-box winnen als u het antwoord weet op de prijsvraag.

Eerst de uitslag van vorige maand. De prijsvraag was: ‘Wie is de componist die hiernaast staat afgebeeld?’ Het antwoord is: Simeon ten Holt. De winnaar is F. de Winter uit Brielle. Van harte gefeliciteerd met uw prijs. Een dvd over Ten Holt en de bladmuziek van één van zijn werken zijn naar u onderweg.

Nieuwe prijsvraag
De prijsvraag is: ‘Hoe heet het boek over Diepenbrock en Vermeulen en de verhouding die Vermeulen kreeg met Diepenbrocks vrouw?’

Wat kunt u winnen?
Als u het juiste antwoord opstuurt, maakt u kans op de cd-box van Etcetera met muziek van Alphons Diepenbrock.

Wat moet u doen?

We verloten de prijs onder de inzenders van het correcte antwoord. We maken 14 dagen na het verschijnen van deze nieuwsbrief de winnaar bekend:

 • in een e-mail aan de winnaar
 • via een nieuwsbericht op » onze website
 • in de volgende nieuwsbrief bij de volgende prijsvraag
Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende platenlabels. Zij stellen ons cd’s, dvd’s en concertkaarten ter beschikking.

Lezersactie: Vredenburg geeft korting op concertkaarten

In Vredenburg vindt treedt zondag 4 november het Tchaikovsky Symphony Orchestra of Moscow op o.l.v. Vladimir Fedosejev, samen met pianiste Anna Vinnitskaja.

annaHet Tchaikovsky Symphony Orchestra of Moscow heette vroeger het USSR Staats-Radio en Televisie Orkest. Het orkest met de enigszins pompeuze naam was één van de beste orkesten van de Sovjet-Unie. Daarvoor stonden grote dirigenten garant uit de Russische School, onder wie Gennadi Rozhjdestvenski en Vladimir Fedosejev.

Intussen heeft het orkest zich naar Pjotr Iljitsj Tsjaikovski vernoemd en van zo'n orkest mag je verwachten dat Tsjaikovski ze in het bloed zit. Ook een Russische uitvoering van een pianoconcert van Sergej Rachmaninov is iets om naar uit te zien, zeker in combinatie met de pianiste Anna Vinnitskaja (zie foto). In 2007 won ze de prestigieuze Koningin Elisabeth Wedstrijd in Brussel. Haar Rachmaninov-opnamen kregen de hoogste onderscheiding.

Concertgegevens

 • Rachmaninov: Pianoconcert nr. 2
 • Tsjaikovski: Manfred-symonie

 Aanbieding

 • zondag 4 november
 • 15.00 uur
 • Vredenburg Leidsche Rijn
 • u betaalt € 32,- in plaats van € 37,-
 • de aanbieding is geldig van 5 t/m 12 oktober; maximaal 4 kaarten per besteller. Er zijn 50 kortingskaarten beschikbaar

De prijs is inclusief:

» lees meer over het concert op de site van  Vredenburg

» bestel uw kortingskaarten op Vredenburg.nl en gebruik de actiecode 1104.

Wees snel, want op=op!

Vacature redacteur nieuwsbrief

Isabelle Oostendorp heeft zich bijna een jaar ingezet als redacteur van deze nieuwsbrief, waarmee ze de eindredacteur flink geholpen heeft. Heel hartelijk dank daarvoor! Maar helaas gaat ze na deze editie Concertzender verlaten. We zoeken dus een nieuwe redacteur.

Kan je schrijven, lijkt het je leuk om als vrijwilliger voor Concertzender te werken en heb je per maand zo’n 4 uur over? Word dan onze nieuwsbriefredacteur.

Voor meer informatie kan je via e-mail contact opnemen met » eindredacteur Hieke van Hoogdalem.

Wil je zelf niet, maar weet je iemand die ons team zou willen en kunnen versterken? Stuur dit bericht dan gerust door.

Alvast bedankt!


Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in november.

Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.


Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of » stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

 • een rondleiding bij de studio en de redactie
 • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
 • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?
» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

col Concertzender websiteConcertzender websitesend e-mail