»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Concertzender nieuwsbrief september '12

 

 

Beste lezer,

Deze maand introduceren we een nieuwe rubriek: ‘Concertzender-cd van de maand’. De redactie klassieke muziek koos dit keer een cd uit.

Daarnaast heeft de redactie oude muziek veel concertrecensies van het Festival Oude Muziek op zijn blog gepubliceerd en concerten opgenomen. Daar komen we kort op terug.

Ook hebben we weer een interessante prijsvraag, waarmee u een dvd over een klassieke componist kunt winnen en bladmuziek van één van zijn werken.

Verder kunt u in deze nieuwsbrief kennismaken met Kees Hogenbirk, gepassioneerd filmmuziekspecialist.

Ook doen we een oproep om Concertzender onder de aandacht te brengen. Lees verderop hoe u ons met een kleine moeite blij maakt.

En last but not least: Vredenburg geeft flinke korting op 50 concertkaarten: ruim 15%! Lees verderop hoe u die kunt bemachtigen.

Wij wensen u veel plezier met het lezen van de nieuwsbrief.

Hartelijke groet,
De Concertzender


Festival Oude Muziek

Het Festival Oude Muziek is net afgelopen. Concertzender heeft veel concerten opgenomen. Niet alleen uit het hoofdprogramma, maar ook de Fabulous Fringe-concerten.

fomUitzenddata volgen nog, houd daarvoor deze website in de gaten. Wel kunt u nu al de concertrecensies lezen die de redactie oude muziek heeftgemaakt.

» lees de concertrecensies op het weblog oude muziek.

 


Concertzender-cd van de maand: ‘Le compositeur et ses interprètes’ van Debussy

Deze maand introduceert Concertzender een nieuwe rubriek: ‘Concertzender-cd van de maand’. De redactie klassieke muziek bijt het spitdebussys af.

Onlangs is een bijzondere cd van Debussy uitgekomen bij AEON: ‘Le compositeur et ses interprètes’.

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Debussy, la musique et les arts’ in het Musée d’Orsay in Parijs stelde curator Jean-Michel Nectoux dit Debussyalbum samen. Deze cd brengt zangers, pianisten en dirigenten samen die in de 1e helft van de 20e eeuw als eersten de werken van Debussy vertolkten. Het album opent met een opname van Debussy zelf. Hij begeleidt zangeres Mary Garden aan de piano in ‘Mes longs cheveux’.


Even voorstellen…
Kees Hogenbirk – filmmuziekspecialist

“Ik ben gespecialiseerd in filmmuziek: ‘The Sound of Movies’. Voor Concertzender maak ik de programma’s ‘Jazz in de Film’ en ‘Ongehoorde Scores’.”

“In 1990 verhuisde ik vanuit Italië, waar ik had gestudeerd, naar Amsterdam. Hier ontwikkelde ik mij tot professioneel filmjournalist, via de Stichting Cinemusica (het Nederlands Centrum voor Filmmuziek). Al tijdens mijn studie kunstgeschiedenis was ik gaan schrijven voor het magazine ‘Score’, dat werd uitgegeven door deze stichting. Score is het oudste magazine ter wereld op dit gebied.

Dit redactiewerk bood een prachtige springplank om bijvoorbeeld Willem Breuker te interviewen voor ‘de Volkskrant’, het televisiegesprek voor te bereiden van Adriaan van Dis met componist Georges Delerue, live vanaf het Filmfestival Rotterdam, of een promotiefilmpje te maken over de werking van filmmuziek voor NOS Sprekershoek. Ook schreef ik artikelen voor het filmtijdschrift ‘Skoop.”

hogenbirkKees Hogenbirk (links) met zijn twee jongere broers

Jong geleerd…
“Al vanaf mijn vroege jeugd ben ik gefascineerd door de werking van geluid  in combinatie met beeld. In mijn middelbareschooltijd heb ik op de Duitse televisie grote Hollywoodfilms leren kennen. In 1975 kocht ik van mijn zakgeld mijn eerste soundtrack-lp: ‘Jaws’ van John Williams, niet wetende dat dit een moderne klassieker zou worden in dit specifieke muziekgenre. Ik ging soundtracks verzamelen, ik maakte met een cassetterecorder opnamen in de bioscoop om de scores thuis te analyseren, en bestelde tweedehands lp’s in Amerika die nu héél veel geld waard zijn.”

Mijn weg naar Concertzender
“Vanaf 1990 begon ik voor ‘de Filmkrant’ te schrijven over de techniek en achtergronden van die buitengewone tak van moderne muziek: dat dienende genre dat zo’n onmerkbaar effect heeft op het publiek. Voor Radio AFM in Amsterdam verzorgde ik eenmaal in de week een ‘Teleac-cursus’ filminterpretatie: ‘Kijken met je Oren’. Bij muziekfragmenten van recente films vertelde ik wat er op dat moment in de scène gebeurde.

Toen dat programma samen met de zender Teleac werd opgeheven, kreeg ik de tip dat de Concertzender altijd wel gespecialiseerde medewerkers kan gebruiken. Ik stelde mijn eerste uitzending van ‘Jazz in de Film’ samen in oktober 1995. Deze reeks loopt nog steeds. Momenteel vul ik zo’n drie uitzendingen per maand op zaterdagavonden.”

Museale collectie
“Ik verzamel, naast materiaal voor ‘Jazz in de Film’ en ‘Ongehoorde Scores,’  al jaren materiaal voor nieuwe filmmuziekseries. Hiervoor struin ik markten, beurzen en platenzaken af, in elke stad of elk land waar ik kom. Zo heb ik een haast museale collectie bij elkaar gespaard. Van alle essentiële componisten en films wil ik voorbeelden hebben in de verzameling. Het archief bijhouden is één van de leukste dingen die er zijn.”

Mijn missie
“Filmmuziek is een niche in de eigentijdse muziek, zeker in Nederland. In landen om ons heen zijn meer platenzaken en wordt meer geïnvesteerd in muziek bij films. Misschien zien Nederlanders film nauwelijks als volwaardige kunstvorm – en filmmuziek als afgeleide artistieke expressie dus al helemaal niet. Dit maakt mij echter alleen maar gedrevener om te laten horen hoe goed die muziek gecomponeerd is.”

“Ik ben kunst- en filmjournalist, maar de uitzendingen op de Concertzender zijn voor mij het meest vruchtbare medium. Doe mij maar extra uren, als daar ruimte voor is.”

Prijsvraag – Welke componist is dit?

U kunt deze maand een bijzondere prijs winnen als u het antwoord weet op de prijsvraag.

prijsvrDe prijsvraag is: ‘Wie is de componist die hiernaast staat afgebeeld?’

Wat kunt u winnen?

 • een dvd over de betreffende componist
 • de bladmuziek van één van zijn werken

Wat moet u doen?

We verloten de prijs onder de inzenders van het correcte antwoord. We maken 14 dagen na het verschijnen van deze nieuwsbrief de winnaar bekend:

 • in een e-mail aan de winnaar
 • via een nieuwsbericht op » onze website
 • in de volgende nieuwsbrief bij de volgende prijsvraag

Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende platenlabels. Zij stellen ons cd’s, dvd’s en concertkaarten ter beschikking.


Plaats ook een link naar de site van Concertzender!

De Concertzender is blij met iedere link naar de website. Zeker wanneer deze op een site staat die musici en muziekliefhebbers graag bezoeken. Iedere link kan immers zorgen voor nieuwe luisteraars.muis

 

Zo liet een medewerker van Stichting Muziek in Huis ons recent weten dat op » www.muziekinhuis.nl een link naar onze site is geplaatst. De stichting organiseert in een groot deel van het land kamermuziekconcerten in zorgcentra.

Heeft u of uw organisatie een website waarop een link naar de Concertzender niet zou misstaan? Aarzel dan niet het voorbeeld van Muziek in Huis te volgen! Of heeft u andere ideeën ter promotie van uw favoriete muziekzender? Neem dan contact op met onze promotiemedewerker, » Tim van Motman.

Overigens kunt u Muziek in Huis een plezier doen door op de stichting te stemmen voor de NRC Charity Awards, zie » www.nrccharityawards.nl. Stemmen kan t/m 13 september.


Nieuwe maandelijkse actie: Vredenburg geeft korting op concertkaarten

Vredenburg, één van onze partners, biedt vanaf nu elke maand korting op concertkaarten. Deze actie is speciaal voor u, de lezers van de Concertzender-nieuwsbrief. De eerst korting geldt voor barokensemble Concerto Copenhagen en het Lets Radio Koor.

Concerto Copenhagen (zie foto) is de laatste jaren o.l.v. Lars Ulrik Mortensen uitgegroeid tot één van de meest vooraanstaande barokensembles. En er is geen componist bij wie het Deense ensemble zich meer lijkt thuis te voelen dan Antonio Vivaldi. Voor Vivaldi's ‘Gloria’ kan het ensemble rekenen op een koor van wereldklasse: het Lets Radio Koor o.l.v. Sigvards Klava.

conc kopConcertgegevens
Concerto Copenhagen en het Lets Radio Koor spelen en zingen een hele middag werken van Vivaldi. Behalve het genoemde ‘Gloria’, kunt u luisteren naar:

 • Ouverture L'Olimpiade RV 725
 • Concerto RV 580
 • Concerto ‘Alla Rustica’

De solisten zijn sopraan Sophie Daneman en mezzosopraan Caitlin Hulcup.

Aanbieding

 • zondag 7 oktober (serie ‘Barok op zondag’)
 • 15.00 uur
 • Vredenburg Leidsche Rijn
 • u betaalt € 29,50 in plaats van € 34,50
 • de aanbieding is geldig van 3 t/m 10 september; maximaal 4 kaarten per besteller. Er zijn 50 kortingskaarten beschikbaar

Huib Ramaer geeft om 14.15 uur een inleiding op het concert.

De prijs is inclusief:

 • een pauzedrankje
 • de inleiding
 • parkeren en gratis OV (kijk op » www.vredenburg.nl voor de OV-voorwaarden)

» lees meer over het concert op de site van  Vredenburg

» bestel uw kortingskaarten op Vredenburg.nl en gebruik de actiecode 1007.

Wees snel, want op=op!


Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in oktober.
Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 


Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of » stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

 • een rondleiding bij de studio en de redactie
 • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
 • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?
» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

col Concertzender websiteConcertzender websitesend e-mail