»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Concertzender nieuwsbrief juni '12

 

 

Beste lezer,

Dit is al weer de laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie. In juli en augustus verschijnt hij niet, in september ligt ons e-zine weer op uw digitale deurmat.

Concertzender wil graag uw mening, wensen en voorkeuren horen over de muziek die wij uitzenden. Daarom hebben wij een luisterenquête opgezet. In deze nieuwsbrief leest u hier meer over. Wij hopen dat u de enquête voor ons wilt invullen, zodat we onze programmering nog verder kunnen verbeteren.

Verder besteden we in de nieuwsbrief aandacht aan het nieuwe programma ‘Meester-Gezel’ en de concertregistratie van het Summer Darkness Festival.

In ‘Even voorstellen…’ maakt u kennis met Louis Thorig, presentator bij Concertzender.

En in onze rubriek ‘Prijsvraag’ kunt u deze maand een cd winnen van het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman. Lees snel verder om te zien hoe u die kunt bemachtigen.

Tot slot vertelt Mariëtte Groot, programmamaker bij Concertzender, over het programma ‘Pakrammel’ en de connectie met WORM.

Wij wensen u veel plezier met het lezen van de nieuwsbrief. Alvast een fijne zomer toegewenst!

Hartelijke groet,
De Concertzender


Nieuw programma: Meester-Gezel

rimskyIn het 1e programma staat componist Nikolaj Rimsky-Korsakov (zie foto) centraal, die niet alleen een gevierd componist was, maar ook een uitstekend pedagoog. U hoort dan ook, naast muziek van Rimsky-Korsakov zelf, werk van zijn leerlingen Alexander Glazoenov en Igor Stravinsky. In de daarop volgende programma’s maakt u kennis met onder anderen Darius Milhaud, Maurice Duruflé en Franz Liszt.

Deze programma’s zijn gemaakt door onze nieuwe programmamaker Lineke Lever. Zij studeerde piano bij David Kuyken en is actief als pianiste in verschillende kamermuziekbezettingen. Zij maakt o.a. deel uit van het Arte Duo, een duo met saxofoniste Aubrey Snell. In 2011 brachten zij hun eerste cd ‘One 2 Ten’ uit. Lineke studeerde daarnaast Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht.

Uitzendingen
De uitzendingen zijn te horen op de volgende vrijdagen van 19.00 tot 20.00 uur:

 • 8 juni
 • 15 juni
 • 22 juni
 • 29 juni
 • 6 juli

Herhalingen
De herhalingen van ‘Meester-Gezel’ zijn op te horen op de donderdagen (15.00-16.00 uur):

 • 14 juni
 • 21 juni
 • 28 juni
 • 5 juli
 • 12 juli

Daarnaast worden de uitzendingen herhaald op dinsdagen van 11.00 tot 12.00 uur:

 • 19 juni
 • 26 juni
 • 3 juli
 • 10 juli
 • 17 juli

» lees meer over de 1e uitzending van ‘Meester-Gezel’ in de programmagids


X-Rated krijgt eigen podium tijdens ‘Summer Darkness Festival’

De Concertzender heeft een rijke historie als het gaat om het registreren en uitzenden van eigentijdse grensverleggende muziek. Tijdens het jaarlijkse ‘Summer Darkness Festival’ in Utrecht van 27 t/m 29 juli worden ‘ondergrondse’ stromingen als neofolk, dark-ambient, elektro, neoclassical, tribal en pagan/balfolk gepresenteerd naast new-wave, EBM, industrial, synthpop en witcsummerh-house.

Tijdens de 10e editie van ‘Summer Darkness’gaat de Concertzender concerten registreren. Bob Rusche, presentator van X-Rated, krijgt zijn eigen ‘X-Rated Stage’ en doet live verslag. In de loop van dit jaar kunt u in het programma ‘Concertzender X-Rated Live’ luisteren naar de registraties van Summer Darkness-concerten. Volg hiervoor de berichten op onze website!

Interdisciplinair festival
‘Summer Darkness’ begon in 2003 als een muziekfestival voor dark-undergrounden is in de afgelopen 10 jaar uitgegroeid tot een interdisciplinair dark-undergroundlifestylefestival. Altijd op spraakmakende en vooral volstrekt eigenzinnige wijze weet ‘Summer Darkness’ een breed Nederlands en internationaal publiek te binden en te boeien.

Jubileum
‘Summer Darkness’ heeft voor deze jubileumeditie al een groot aantal artiesten gecontracteerd. Hoofdacts zijn:

 • Combichrist
 • Suicide Commando
 • Peter Hook, medeoprichter van Joy Division

Speciaal voor deze editie treedt Suicide Commandovrijdag op met een ‘best of 25 years set’ en op zondag met een ‘rare vintage set’. Peter Hook speelt tijdens deze exclusieve Nederlandse show integraal ‘Closer’, het meest duistere album van Joy Division.

Speciaal artikel
Binnenkort verschijnt een uitgebreid artikel over het Summer Darkness Festival. Houd hiervoor onze homepage in de gaten. Nieuws over de programmering van ‘X-Rated Stage’ kunt u ook lezen op de site van het festival.

» bekijk de website van Summer Darkness voor meer informatie

Luisterenquête - maak kans op 2 gratis concertkaartjes voor Vredenburg!

Concertzender verbetert continu haar programma-aanbod en ontvangstmogelijkheden. Daarbij is de mening van de luisteraar, u dus, heel belangrijk. Concertzender zou dan ook graag uw mening, wensen en voorkeuren over muziek willen weten.

logo czDaarnaast willen we u graag  beter leren kennen; wie zijn onze luisteraars eigenlijk? En hoe en waar luistert u naar uw favoriete muziek? Met de enquête verwachten we hier meer inzicht in te krijgen en hopen we aan een aantal suggesties tegemoet te kunnen komen.

Ook als u geen vaste luisteraar van Concertzender bent, heeft het zeker zin de enquête in te vullen en uw wensen aan ons kenbaar te maken. Bovendien verloten we onder de respondenten een aantal kaartjes voor het Tchaikovsky Symphony Orchestra of Moscow o.l.v. Vladimir Fedosejev. Het concert is op zondag 4 november in Vredenburg Leidsche Rijn in Utrecht en begint om 15.00 uur.

» lees meer over het concert waarvoor u kaartjes kunt winnen

» vul de luisterenquête in


Prijsvraag - win Buxtehude-cd van Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman

De prijsvraag van deze maand luidt: aan welke voorwaarde moest Dieterich Buxtehude voldoen om de functie van organist aan de Marienkirche in Lübeck te krijgen en wie volgde hij daarbij op?

adam baroqueWat kunt u winnen?

 • de cd van het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman
 • met ‘Vocal Works deel 6’ van Dieterich Buxtehude met Membra Jesu Nostri, BuxWV 75
 • dit is een uitgave van Challenge Classics CC 72255

Wat moet u doen?

We verloten de prijs onder de inzenders van het correcte antwoord. We maken 14 dagen na het verschijnen van deze nieuwsbrief de winnaar bekend:

 • in een e-mail aan de winnaar
 • via een nieuwsbericht op » onze website
 • in de volgende nieuwsbrief bij de volgende prijsvraag

Vorige prijsvraag
De prijsvraag van mei luidde: “Op de cd ‘Dreams of Nature’ staat van Delius het werk ‘Paa Vidderne’. Dit is een werk naar een symbolistisch gedicht. Van wie is dat gedicht?”
Het antwoord is ‘Henrik Ibsen’. De prijs-cd is gewonnen door G. Stam uit Spijkenisse.

Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende platenlabels. Zij stellen ons cd’s, dvd’s en concertkaarten ter beschikking.

Even voorstellen…
Louis Thörig – presentator Concertzender

“Ik luister veel naar Concertzender via mijn computer, bij het schrijven van onder andere boekrecensies. Toen ontdekte ik dat Concertzender een presentator zocht en heb me aangemeld voor de selectie. En met succes!”!

louis“Het is allemaal begonnen met een stemtest eind 2011. Vervolgens heb ik in januari 2012 een workshop gedaan en 3x keer onder deskundige begeleiding een aantal programma’s gepresenteerd, variërend van klassieke muziek tot jazz. Sinds april dit jaar presenteer ik zelfstandig programma’s.

Ik had eerder al enige media-ervaring opgedaan en dat vond ik erg leuk. Ik heb een mediatraining gehad van journalist Jan Tromp en ervaring opgedaan bij radio en tv als expert in vitamines, toen ik het Vitamine Informatiebureau opricht heb.
En tijdens mijn 10 jaar durende medisch-wetenschappelijke loopbaan bij  de afdeling infectieziekten in het LUMC en het  interuniversitair oogheelkundig instituut in het AMC, ben ik actief geweest als freelance wetenschapsjournalist voor diverse Nederlandse kwaliteitskranten.”

Farmacochemie
Ik heb farmacochemie gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam, ben gepromoveerd in de geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden en heb mijn MBA-graad behaald aan de Business School Nederland.

Na een gevarieerde loopbaan heb ik tot augustus 2011 in het bedrijfsleven gewerkt als global communications manager bij IOI-Loders Croklaan in Wormerveer. Een multinational die zich bezighoudt met het maken en vermarkten van derivaten van plantaardige oliën voor de voedingsmiddelenindustrie.

Ik heb geen communicatie gestudeerd aan een universiteit of hogeschool, maar heb de leerschool in het communicatievlak doorlopen bij Hill & Knowlton Nederland, één van de beste internationale adviesbureaus voor strategische interne- en externe communicatie.
In 2005 is bij Boom Onderwijs mijn boek ‘Operationele Communicatie’ verschenen. Dit studieboek is bedoeld voor studenten communicatie op hbo-niveau en momenteel verkrijgbaar bij www.managementboek.nl.
Op dit moment ben ik zeer geïnteresseerd in hoe je social media strategisch kan inzetten.”

Pensioen
“Ik ben minder gaan werken en in juni ga ik volledig met pensioen. Ik hoop nog parttime door te kunnen werken. Nu ik meer mijn eigen tijd kan indelen, is werken bij Concertzender een fijne afwisseling met het schrijven van boekrecensies voor www.managementboek.nl en mijn werk als parttimedocent in het hbo-onderwijs. Ik ben parttimedocent bij de EuroCollege Hogeschool in Rotterdam, waar ik de vakken communicatie, management & organisatie en bedrijfsethiek doceer. Verder ben ik als externe examinator verbonden aan de Business School Nederland.
Door mijn werk bij Concertzender kan ik ook nog mijn muziekkennis op een hoger peil brengen.”

Fluitcomb
“Zo nu en dan beman ik als vrijwilliger de Vriendenstand van het Combattimento Consort Amsterdam om cd's te verkopen aan concertbezoekers.

Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen: een dochter en een zoon. Verder ben ik amateurmusicus; ik speel dwarsfluit en piccolo in het Westerkamerorkest Amsterdam. Ook ben ik voorzitter van dat orkest. Regelmatig ga ik naar de sportschool en tennis ik om mijn conditie op peil te houden.”

Zin in een ‘pakrammel’?

mar groot“Met die vraag begon mijn tijd als programmamaker bij de Concertzender”, vertelt Mariëtte Groot, die per 1 april is gestopt als programmamaker. “Ik schat dat het 1997 was, toen nieuwemuziekredacteur Bart Vonk op bezoek was bij ons in Dodorama, een experimenteel muziekpodium in Rotterdam, en vroeg of wij zin hadden programma's te maken voor de afdeling nieuwe muziek van de Concertzender.”

Een goede naam was er nog niet. Maar bij een redactievergadering in Amsterdam schudde Mariëttes collega Kees van Huuksloot met een lucifersdoosje:“Wat is dit? Een pak rammel!” en de naam van het programma was gevonden.

“Dodorama werd WORM in 1999”, vervolgt Mariëtte haar verhaal. “WORM ging door om als culturele instelling, waar o.a. een podium, een muziekstudio en een medialab deel van uitmaken, programma’s te maken voor Concertzender. Bart Vonk, de muziekredacteur van Concertzender, werd opgevolgd door Kees van de Wiel. En hij droeg het stokje weer over aan Hessel Veldman. WORM bleef al die tijd actief voor Concertzender: elke maand een ‘Pakrammel’ van mijn hand, en elke maand een Radio WORM-compilatie door Henk Bakker.”

WORM
“WORM heeft dus veel invloed gehad op het karakter van dit programma. En ik denk dat ‘Pakrammel’ van alle Concertzender-programma's het meest passende platform is voor ons. Wat we gemeen hebben? Een zekere dwarsheid, de randjes opzoeken van die onuitputtelijke bron die muziek heet. Tja, en als je de randjes opzoekt, beland je al snel bij improvisatie, bij 'piep-krakmuziek', bij excentrieke en/of lawaaierige bandjes, bij abstracte composities met veel stilte of juist veel akoestisch geweld.

Aan materiaal is nooit gebrek geweest: ikzelf kon altijd putten uit mijn eigen winkel, de WORM-shop, waar het neusje van de zalm op het gebied van avant-garde te vinden is. Radio WORM werd samengesteld uit materiaal dat artiesten die bij ons optraden ter beschikking stelden.”

Nieuw programmamakersduo voor Pakrammel
“Nu, na zo'n 15 jaar ‘Pakrammel’, vertrouw ik mijn uurtje toe aan een nieuw programmamakersduo: Robert Kroos en Dirk Jan Hanegraaff. Van hen kunt u weer veel fascinerende klanklandschappen verwachten, geheel in Pakrammel-traditie! En Radio WORM gaat gewoon door, op elke 4e donderdag van de maand.”

» beluister de allereerste ‘Pakrammel’ van Robert Kroos en Dirk Jan Hanegraaff
» luister naar Radio WORM


Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in september.
Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 


Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of » stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

 • een rondleiding bij de studio en de redactie
 • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
 • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?
» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

Concertzender websiteConcertzender websitesend e-mail