Klankcafé
»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Concertzender nieuwsbrief mei '12

 

 

Beste lezer,

Het lijkt wel één en al Holland Baroque Society wat de klok slaat. In deze nieuwsbrief hebben we maar liefst 2 nieuwsberichten gewijd aan dit vernieuwende, grensoverstijgende barokensemble.

In ‘Even voorstellen…’ maakt u kennis met Ton Maas, één van onze programmamakers.

En in onze rubriek ‘Prijsvraag’ kunt u deze maand een bijzondere cd winnen. Deze is speciaal gemaakt bij een expositie in het Van Gogh Museum. Lees snel verder om te zien hoe u die kunt bemachtigen.

Verder leest u hoe u de livestream vanuit Vredenburg Leeuwenbergh kan volgen van het 1000e concert van het Calefax Rietkwintet.

Tot slot laat programmeur Peter Tra in ons nieuwe tweewekelijkse programma Vredenburg Actueel opnamen horen die Concertzender onlangs in Vredenburg maakte.

Wij wensen u veel plezier met het lezen van de nieuwsbrief.

Hartelijke groet,
De Concertzender


Concertzender neemt ‘H.B.S. meets C.P.E. Bach’ op

De Holland Baroque Society (HBS) geeft zondag 20 mei om 20.00 uur een concert in Vredenburg Leeuwenbergh. Concertzender is de mediapartner van Vredenburg en neemt dit concert met symfonieën van C.P.E. Bach op.

Cellist Hidemi Suzuki en fluitist Alexis Kossenko leiden en soleren beurtelings. Dit past helemaalin de tijd van Carl Philip Emanuel Bach. Het orkest werd toen nog geleid vanachter een instrument. Soms was er een dirigent – een nieuw fenomeen.

Holland Baroque Society betreedt met C.P.E. Bach de wereld van de ‘Empfindsamkeit’: een muziekstijl met expliciet aangegeven verfijning, expressiviteit, beweeglijkheid en zeer plotselinge tegenstellingen in dynamiek en tempo.

» bestel kaarten voor dit concert op de website van Vredenburg

Uitzending bij Concertzender
Het is nog niet bekend wanneer we deze concertregistratie uitzenden. Houd de » programmagids van Concertzender dus goed in de gaten.

(Vrij naar de site van Vredenburg.)

Holland Baroque Society in Concertzender Live met Vivaldi en een mysterieus stuk

In Concertzender Live op zondagmiddag 13 mei is van 15.00 tot 17.00 uur een concert te horen dat Holland Baroque Society begin dit jaar verzorgde in Vredenburg Leeuwenbergh. Het gaat om het concert 'HBS meets Vivaldi' met violiste Rachel Podger.

In 'HBS meets Vivaldi' speelt het barokorkest Vivaldi's 12 vioolconcertendie in 1727 in Amsterdam zijn uitgegeven. Soliste is de Engelse stervioliste en publiekslieveling Rachel Podger (zie afbeelding), met wie Holland Baroque Society eerder succesvolle en avontuurlijke concerten gaf.

Het bekendste maar van dit concert is het 'Adagio'. Het is niet alleen een overbekend, maar ook een mysterieus stuk. Het is alom bekend dat Albinoni het stuk gecomponeerd heeft, maar het blijkt van de hand te zijn van de 20e-eeuwse musicoloog Remo Giazotto!

In de uitgave vermeldde Giazotto dat hij een fragment van een triosonate van Albinoni heeft uitgewerkt tot een adagio. Of dit waar is, weten we niet. Wel heeft het Albinoni voor eeuwig op de kaart gezet en is ons een prachtig stuk nagelaten.

Holland Baroque Society houdt het adagio kritisch tegen het licht door het uit te voeren met het instrumentarium waarmee Albinoni vertrouwd was.

» lees meer over Concertzender Live van 13 mei in onze online programmagids

Nieuw tweewekelijks programma: Vredenburg Actueel

Op de dinsdagen 8 en 22 mei kunt u van 18.00 tot 19.00 uur luisteren naar het nieuwe radioprogramma Vredenburg Actueel. Onlangs hadden we een pilot van Vredenburg Actueel en vanaf mei is het een vast tweewekelijks programma.

Peter Tra, programmeur van Vredenburg, laat 8 mei opnamen horen die de Concertzender de afgelopen periode maakte in Vredenburg. Hij geeft een toelichting bij de opnamen. Ook blikt hij vooruit naar komende concerten. Wie op 22 mei onze studiogast is, is nog niet bekend.

Win vrijkaarten
Daarnaast zijn er vrijkaarten te winnen voor één van de concerten in Vredenburg. In de uitzending hoort u om welk concert het gaat en hoe u de kaarten kuntwinnen.

Uitzendingen en herhalingen

 • uitzending: dinsdag 8 mei
 • herhaling: maandag 14 mei, 14.00-15.00 uur
 • herhaling: vrijdag 18 mei, 10.00-11.00 uur
 • uitzending: 22 mei
 • herhaling: maandag 28 mei, 14.00-15.00 uur
 • herhaling: vrijdag 1 juni, 10.00-11.00 uur

Volg 1000e concert Calefax Rietkwintet via livestream vanuit Vredenburg Leeuwenbergh

Vrijdag 18 mei kunt u vanaf 19.30 uur vanuit uw luie stoel live het 1000e concert van het Calefax Rietkwintet beluisteren. U hoeft niet naar de concertzaal, maar gaat naar » www.concertzender.nl en klikt rechts het themakanaal ‘Concertzender Live’ aan. Zo heeft u rechtstreeks contact met de concertzaal.

Het Calefax Rietkwintet speelt werken van onder anderen:

 • Sweelinck
 • Locatelli
 • Kyriakides en Torstenson

Het programma heet ‘Dé Nederlander bestaat niet’. Goede muziek was en is namelijk niet aan grenzen gebonden. Nederlanders gingen vaak op reis voor muzikale ideeën en inspiratie. En om lessen te volgen van bijvoorbeeld beroemde Italiaanse componisten.

Beladen titel dekt werkwijze
De beladen ondertoon van 'De Nederlander bestaat niet' sluit naadloos aan op de karakteristieke aanpak van Calefax: altijd op zoek naar 'nieuwe' muziek en invalshoeken. Calefax arrangeert veel werken zelf voor blaaskwintet.

De blazers belichten daarbij werken van nieuwe kanten, waardoor het soms als nieuw klinkt, omdat andere karaktereigenschappen naar voren worden gehaald.

Pauze
Rondom het liveconcert op 18 mei en in de pauze kunt u luisteren naar opnamen uit de begintijd van Calefax en naar interviews met de leden van het rietkwintet:

 • hobo: Oliver Boekhoorn
 • klarinet: Ivar Berix
 • saxofoon: Raaf Hekkema
 • basklarinet: Jelte Althuis
 • fagot: Alban Wesly

Prijsvraag over cd bij tentoonstelling Van Gogh Museum

Tot 17 juni 2012 is in het Van Gogh Museum in Amsterdam de tentoonstelling ‘Symbolisme in Europa - van Van Gogh tot Kandinsky’ te zien. De cd 'Dreams of Nature' van EMI is een samenwerkingsproject met het museum over deze expositie. Bij 7 schilderijen is muziek geselecteerd die u als bezoeker kunt beluisteren. Wilt u deze cd winnen? Beantwoord dan de prijsvraag en maak kans!

Op de prijs-cd staan de 7 composities die bij de 7 schilderijen zijn uitgezocht. Het zijn werken van:

 • Rachmaninov
 • Satie
 • Sibelius
 • Čiurlionis
 • Schönberg

Daarnaast staat van Delius het werk ‘Paa Vidderne’ op de cd. Dit is een werk naar een symbolistisch gedicht. De vraag luidt: van wie is dat gedicht?

Wat kunt u winnen?

 • de cd ‘Dreams of Nature’ van EMI (50999 4630782 8)
 • met daarop werken van Rachmaninov, Satie, Sibelius, Ciurlionis, Schönberg en Delius
 • speciaal gemaakt bij een expositie in het Van Gogh Museum

Wat moet u doen?

We verloten de prijs onder de inzenders van het correcte antwoord. We maken 14 dagen na het verschijnen van deze nieuwsbrief de winnaar bekend:

 • in een e-mail aan de winnaar
 • via een nieuwsbericht op » onze website
 • in de volgende nieuwsbrief bij de volgende prijsvraag

Vorige prijsvraag
De vraag was: wie werd tijdens het jubileumconcert van het Brabant Koor met een lintje onderscheiden?

Het antwoord moest zijn: Louis Buskens, de dirigent van het Brabant Koor.

De winnaar is de fam. Meijnckens uit Oisterwijk. Hartelijk gefeliciteerd! De prijs is naar u onderweg.

Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende platenlabels. Zij stellen ons cd’s ter beschikking.

 


Even voorstellen…
Ton Maas - programmamaker

“Sinds ongeveer 1995 stel ik tweemaal per maand het programma 'Door de mazen van het net' samen voor de afdeling wereldmuziek. Vaak gaat het om muziek die ik bij toeval op het spoor kwam. Soms via de bakken met tweedehands muziek van een ouderwetse platenzaak, maar vaak ook door sprokkelen op het internet of door tips van kennissen.”

“Ik werk bij de Boeddhistische Omroep als eindredacteur radio en schrijf over (wereld)muziek voor de Volkskrant en het maandblad Ode. Dat is een alternatief opninieblad. Hun motto is: ‘niet zeuren over wat er allemaal mis is in de wereld, maar aangeven hoe het wel kan’. Maar als schrijvend journalist wil je ook wel eens iets laten hóren. Daarom ben ik programmamaker bij Concertzender.

Hier heb je als programmamaker volledige vrijheid in de muziekkeuze en wat je erover wil vertellen. Zo kan ik andere muziekliefhebbers deelgenoot maken van mijn vondsten.”

Fascinatie voor leerprocessen
“Ik ben een fervent fotograaf. Ik maak meestal foto's van de concerten en festivals die ik als recensent bezoek. De combinatie van die twee activiteiten zorgt in mijn geval voor extra focus en concentratie.

Verder vind ik leerprocessen erg interessant. Die fascinatie heb ik overgehouden aan het systeemdenken van antropoloog, bioloog en cyberneticus Gregory Bateson. Dan bedoel ik niet de schoolse, maar juist de ‘natuurlijke’ leerprocessen, zoals leren fietsen, autorijden en vioolspelen.

Dat soort vaardigheden kun je niet leren uit een boekje; oefenen en schaven aan jezelf is de enige mogelijkheid.

Lang geleden schreef ik er samen met filosoof Frits Smeets een boekje over: ‘Ideale fouten & foute idealen’, uitgegeven bij Contact in 1997.”

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in juni.
Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 


Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of » stort eenmalig.
Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

 • een rondleiding bij de studio en de redactie
 • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
 • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?
» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

Concertzender websiteConcertzender websitesend e-mail