»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Concertzender nieuwsbrief april '12

 

 

Beste lezer,

Deze maand besteden we in de nieuwsbrief aandacht aan het klassieke kamermuziekconcert ‘Parijs en Wenen – impressie en expressie’, waar Concertzender opnamen van maakt.

Verder kunt u lezen over onze uitzending van het concert met liederen van Oswald von Wolkenstein, uitgevoerd door countertenor Andreas Scholl.

In onze vaste rubriek ‘Even voorstellen…’  maakt u kennis met Cees Sterrenburg, opnametechnicus bij Concertzender. Cees vertelt onder andere over zijn passie om versterkers en luidsprekers te bouwen.

Tot slot hebben we ook weer een uitdagende prijsvraag, waarmee u de cd kunt winnen van het jubileumconcert van het Brabant Koor.

Wij wensen u veel plezier met het lezen van de nieuwsbrief.

Hartelijke groet,
De Concertzender


Concert ‘Parijs en Wenen - impressie en expressie’

Concertzender maakt opnamen van het klassieke kamermuziekconcert ‘Parijs en Wenen – impressie en expressie’. Deze uitvoering van het Nieuw Ensemble vindt plaats op zaterdag 7 april in Vredenburg Leeuwenbergh en is onderdeel van de serie ‘Meesters van de 20e eeuw’.

Het programma van het concert bestaat uit:

 • Debussy: Sonate pour flûte, harpe et alto
 • Webern: Streichtrio op. 20
 • Takemitsu: And then I knew 'twas Wind
 • Schönberg: Streichtrio op. 45
 • Goebaidoelina: Garten von Freuden und Traurigkeiten

Impressionisme tegenover expressionisme
Ruim een eeuw geleden was Parijs het middelpunt van het impressionisme, terwijl Wenen op dat moment aan de wieg stond van het expressionisme. Hoewel im- en expressionisme tegengestelden lijken, vertoonden de uitgangspunten van componisten als Debussy en Schönberg wel degelijk overeenkomsten.
Beiden onderzochten de mogelijkheden om met soms zeer beperkte middelen maximale zeggingskracht te ontwikkelen. Dat geeft des te meer reliëf aan een confrontatie tussen Debussy en Schönberg, wat in het programma tot uiting komt in ‘Sonate pour flûte, harpe et alto’ en ‘Streichtrio op. 45’.

Bewonderaars en navolgers
Beide componisten hadden talloze bewonderaars en navolgers. Zo werkte Webern de ideeën van Schönberg verder uit en noemen Takemitsu en Goebaidoelina Debussy expliciet als hun inspiratiebron. Sterker nog, de Japanner Takemitsu gebruikt in 'And then I knew 't was Wind' met opzet dezelfde bezetting als Debussy in zijn sonate. Een dromerig, bijna ascetisch werk waarin Takemitsu de grenzen opzoekt van subtiele en verstilde melodieën en harmonieën.

Uitzending Concertregistratie
Het is nog niet bekend wanneer Concertzender deze concertregistratie uitzendt. We raden u aan hiervoor de » programmagids van Concertzender in de gaten te houden.

» bestel kaarten voor dit concert op de website van Vredenburg.


Concertregistratie liederen Oswald von Wolkenstein

Op Eerste Paasdag, zondag 8 april, zendt Concertzender Live van 15.00 tot 17.00 uur de voorstelling 'Oswald' uit. Countertenor Andreas Scholl zingt ‘Oswald’, met begeleiding van ensemble Shield of Harmony.

Andreas Scholl en Shield of Harmony voerden op 12 januari de middeleeuwse liederen uit van Oswald von Wolkenstein (1377-1455). Hij was een groot Minnesänger en één van de belangrijkste componisten van de vroege Duitse renaissance.

‘Oswald’ is het eerste concert met oude muziek dat we uitzenden van onze opnamen in Vredenburg Leeuwenbergh in het seizoen 2011-2012.

» kijk voor meer informatie over dit concert in onze programmagids


Prijsvraag - win de cd van het jubilerende Brabant Koor

In september 2011 zong het Brabant Koor in hun 30-jarig jubileumconcert de ‘Missa Solemnis, opus 123’ van Ludwig van Beethoven. Deze uitvoering is onlangs op cd verschenen. Wilt u deze cd winnen? E-mail ons dan het antwoord op onderstaande vraag en maak kans!

De prijsvraag is: wie werd tijdens het jubileumconcert van het Brabant Koor met een lintje onderscheiden?

Wat kunt u winnen?

 • de cd winnen van het 30-jarig jubileumconcert van Het Brabant Koor
 • Met de ‘Missa Solemnis, opus 123’ van Ludwig van Beethoven
 • uitgevoerd door diverse solisten, het Brabant Koor en het Limburgs Symphonie Orkest

Wat moet u doen?

We verloten de prijs onder de inzenders van het correcte antwoord. We maken 14 dagen na het verschijnen van deze nieuwsbrief de winnaar bekend:

 • in een e-mail aan de winnaar
 • via een nieuwsbericht op » onze website
 • in de volgende nieuwsbrief bij de volgende prijsvraag

Vorige prijsvraag
De vorige prijsvraag luidde: welke bekende Franse componist ontving Leopold Godowsky elke week in zijn huis gedurende 5 jaar en wilde hem adopteren vanwege zijn verbazingwekkend talent?

Het antwoord moest zijn: Camille saint-Saëns.

De winnaar is Léon van Zeeventer uit Brunssum. Hartelijk gefeliciteerd! De prijs is naar u onderweg.

Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende platenlabels. Zij stellen ons cd’s, dvd’s en concertkaarten ter beschikking.

Even voorstellen…
Cees Sterrenburg – opnametechnicus

“In het begin werkte ik eigenlijk alleen voor mezelf bij Concertzender: leuke concerten, leuke opnamen, leuke muziek. Nu draag ik ook graag bij vanuit het idee dat er te weinig andersoortige muziek op de staatsradio te horen is, en al helemaal op de commerciële radio. Concertzender vult niet alleen dit gat, maar biedt meer: ontdekkingsreizen. En het is ontzettend leuk om dit met vrijwilligers voor elkaar te krijgen.”

“De concertopnamen die ik maak, mix ik en zet ik op een cd. Die stuur ik vervolgens naar Concertzender. Later geniet ik thuis nog eens na van de vaak exclusieve opnamen van bijvoorbeeld wereldpremières of artiesten in opkomst.”

Apparatuur bouwen
“Sinds mijn jeugd bouw ik al versterkers en luidsprekers. Door de jaren heen zijn deze uiteraard steeds beter geworden. Momenteel zijn ze zelfs high-end.

Op een bepaald moment begon ik onvrede te krijgen over de kwaliteit van veel opnamen. Ongeveer tegelijkertijd kreeg ik het verzoek om te helpen bij de opname van een schoolconcert. Toen ontdekte ik dat zelfs met relatief simpele apparatuur al een opname te maken was die meer aan mijn verwachtingen voldeed: ruimtelijk en transparant. Mijn vrouw was ondertussen lid geworden van het Philharmonisch Koor Toonkunst Rotterdam. Dat koor wilde graag opnamen van de concerten hebben. Vol bravoure heb ik me aangemeld en kon ik aan de gang.

Om met eigen spullen te kunnen werken, ging ik op zoek naar advies in de kring mensen rond m'n zelfbouwhobby. Eén van hen vond dat ik een voorbeeldopname naar Concertzender moest sturen. Zo kwam de eerste opdracht van Concertzender in 2004: meehelpen bij de opname van een concert door violist Hagai Shaham en pianist Arnon Erez, in de aula van de Tilburg University.”

Gouden combinatie
“In het begin van mijn Concertzender-periode registreerde ik een paar concerten per jaar, hoofdzakelijk in de regio Rotterdam, omdat ik daar vlakbij woon. Inmiddels heb ik al een kleine 180 concerten opgenomen voor Concertzender.

In 2007 begon zich een vervelende artrose in mijn knieën te ontwikkelen, ik kon steeds minder lopen zonder pijn. Dat jaar heb ik me ook aangemeld voor studiowerk, als de man achter de schuiven. Toen Concertzender naar Amsterdam verhuisde, ben ik daarmee gestopt, omdat er geen bereikbare parkeerplaats was voor mij en ik de reistijd te groot vond worden.”

Opleiding gebruiken voor hobby
“Op dit moment geniet ik van een prepensioen, dat per 1 april pensioen wordt. Ik ben steeds meer tijd aan m’n hobby, versterkers en luidsprekers, gaan besteden. Zo doe ik tenminste wat met mijn opleiding HTS elektronica, die ik in m'n arbeidzame leven als systeem- en netwerkbeheerder eigenlijk niet gebruikte.

Met muziek ben ik altijd al bezig geweest. Zo heb ik veel gepraat met een broer van m’n moeder, die docent orgel in Groningen was. Ook heb ik zelf geprobeerd om cello te spelen, maar dat werd helaas een fiasco.

Daarnaast lees ik redelijk veel, van romans tot science fiction en filosofische boeken. Verder ben ik een gelukkige vader van 2 kinderen, een jongen en een meisje, en een gelukkige opa van 2 kleinkinderen, ook een jongen en een meisje. Een derde kleinkind is op komst.

Daarnaast ben ik een enthousiaste hobbykok. Sinds  een paar jaar ben in staat zelf recepten te verzinnen, waarbij de juiste wijn uit de wijnkelder erbij een uitdaging is. Dit alles tot grote vreugde van mijn vrouw, kinderen, vrienden en kennissen. Ondanks m'n beperking in het lopen, ben ik dus veel bezig met veel plezier!”


Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in mei.
Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 


Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of » stort eenmalig.
Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

 • een rondleiding bij de studio en de redactie
 • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
 • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?
» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

Concertzender websiteConcertzender websitesend e-mail