»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Concertzender nieuwsbrief maart '12

 

 

Beste lezer,

Deze maand komt in de nieuwsbrief onze nieuwe wereldmuziekserie aan bod, over de geschiedenis van het beroemde Zuid-Amerkaanse trio Los Paraguyas.

In maart speelt één van ’s werelds best strijkkwartetten in Vredenburg Leeuwenbergh: het Ysaÿe kwartet. Concertzender neemt dit concert op, om het op een later moment uit te zenden.

Verder hebben we 2 bijzondere programma’s met oude muziek. Eén daarvan staat volledig in het teken van 17e-eeuwse Engelse tranentrekkers. In het andere programma komt de nieuwe cd met wereldpremiès van de onbekende componist Schieferdecker aan de orde. Verderop in de nieuwsbrief kunt u meer lezen over beide uitzendingen.

In onze vaste rubriek ‘ Even voorstellen…’  maakt u kennis met Peter van Amstel, programmamaker nieuwe muziek. In het dagelijks leven is hij onder andere tekstschrijver en muziekjournalist. Onlangs publiceerde hij 2 boeken over eigentijdse muziek.

Tot slot hebben we ook weer een uitdagende prijsvraag, waarmee u de nieuwe cd kunt winnen van pianist Ivan Ilic.

Wij wensen u veel plezier met het lezen van de nieuwsbrief.

Hartelijke groet,
De Concertzender


Nieuw programma over geschiedenis trio Los Paraguayos

Zaterdag 3 maart start om 23.00 uur de Concertzender met een 8-delige serie, ‘Exitos Musicales’, over de geschiedenis van Los Paraguayos. Deze groep uit Paraguay kwam 56 jaar geleden naar het Westen. De muzikanten maakten Zuid-Amerikaanse muziek en in het vooral die uit Paraguay bijzonder populair. De programma's duren steeds één uur en zijn verdeeld over verschillende onderwerpen.

Deel 1 heet ‘Het overzicht’. Hierin gaan we met zevenmijlslaarzen door de gehele geschiedenis van Los Paraguayos, waaronder de overgang vantrio naar kwartet onder leiding van Luis Alberto Del Paraná.

De volgende delen zenden we steeds uit op de eerste zaterdag van de maand, van 23.00 tot 00.00 uur.

Deel 2 behandelt uitsluitend het ‘vroege’ trio, onder de titel ‘Het trio’. Dit deel hoort u op zaterdag 7 april. 

» bekijk voor meer informatie de programmagids op onze site

» lees meer op het weblog wereldmuziek


Concertregistratie Ysaÿe Kwartet in Vredenburg Leeuwenbergh

Eén van ’s werelds beste strijkkwartetten speelt donderdag 22 maart in Vredenburg Leeuwenbergh. Het Ysaÿe Kwartet laat werken horen van Brahms, Fauré en Schubert. Concertzender maakt opnamen van het concert en zendt deze op een later moment uit.

Het Ysaÿe Kwartet weet al vele jaren het publiek te boeien met geraffineerde interpretaties van het bekende strijkkwartetrepertoire, waarbij met name hun kleur en timbre opvallen. Het kwartet werd vernoemd naar de Belgische violist, dirigent en componist Eugène Ysaÿe (1858-1931). Zijn muzikale uitstraling in de muzikale wereld van toen is een inspiratiebron gebleven voor de generaties na hem.

Ysaÿe was ook een inspiratiebron voor de 4 Franse musici die het kwartet in 1984 oprichtten. Zij studeerden toen samen aan het conservatiorium van Parijs. Zij werkten vanaf het begin met Walter Levin van het LaSalle Kwartet en later met de leden van het Amadeus Kwartet in Keulen. Het Ysaÿe Kwartet is gerenommeerd vanwege uitvoeringen van eigentijdse muziek.

Het Yasÿe Kwartet bestaat uit de Franse musici:

 • Guillaume Sutre, viool
 • Luc-Marie Aguera, viool
 • Miguel da Silva, altviool
 • Yovan Markovitch, cello

Concert Vredenburg Leeuwenbergh
Op donderdag 22 maart vertolkt het Ysaÿe Kwartet om 20.00 uur in Vredenburg Leeuwenbergh de volgende werken:

 • Brahms - Strijkkwartet op. 51/2
 • Fauré - Strijkkwartet op. 121
 • Schubert - Strijkkwartet D887

» houd de programmagids van Concertzender in de gaten voor de uitzending van het concert

» kijk op Vredenburg.nl voor meer informatie over het concert en de kaartverkoop

» lees meer over het Ysaÿe Kwartet op www.ysayerecords.com

Bron: Vredenburg


Opzwepende uitvoering ‘Musicalische Concerte’ te beluisteren

Nuove Musiche besteedt in 2 uitzendingen aandacht aan een bijzondere cd met oude muziek. Het gaat om wereldpremières op de cd ‘Musicalische Concerte’ met werken van Johann Christian Schieferdecker, smaakvol ten gehore gebracht door het Elbipolis Barockorchester Hamburg.

Johann Christian Schieferdecker (1679-1732) was in zijn tijd een bekende  organist en componist. De tijdgenoot van Bach en Händel was als klavecinist en componist verbonden aan de opera in Hamburg. In deze periode schreef hij o.a. ‘Musicalische Concerte’, een verzameling van 12 prachtige suites. Schieferdecker was een leerling van Buxtehude. Na zijn dienstverband bij de opera in Hamburg volgde hij Buxtehude op als organist in Lübeck.

Het Elbipolis Barockorchester Hamburg heeft 6 suites uit ‘Musicalische Concerte’ voor het eerst op cd gezet. Nuove Musiche zendt deze speciale vertolking uit in 2 delen.

Deel 1 kunt u beluisteren in Nuove Musiche op maandag 5 maart, van 18.00 uur tot 19.00 uur.
» lees meer over deel 1 in de programmagids

Deel 2 komt aan bod in Nuove Musiche op maandag 12 maart.
» kijk voor meer details over deel 2 in de programmagids


Prijsvraag - win de gloednieuwe cd van Ivan Ilic!

Binnenkort verschijnt de nieuwe cd van pianist Ivan Ilic. Hij speelt 22 studies op Chopin-etudes voor de linkerhand, gecomponeerd door Leopold Godowsky. Wilt u deze interessante cd winnen? E-mail ons dan het antwoord op onderstaande vraag en maak kans!

Concertzender stelt u de volgende vraag: welke bekende Franse componist ontving Leopold Godowsky elke week in zijn huis gedurende 5 jaar en wilde hem adopteren vanwege zijn verbazingwekkend talent?

Wat kunt u winnen?

U kunt de nieuwe cd winnen van pianist Ivan Ilic, met daarop ‘22 Studies on Chopin's Etudes, for the left hand alone’ van componist Leopold Godowsky.

Wat moet u doen?

We verloten de prijs onder de inzenders van het correcte antwoord. We maken 14 dagen na het verschijnen van deze nieuwsbrief de winnaar bekend:

 • in een e-mail aan de winnaar
 • via een nieuwsbericht op » onze website
 • in de volgende nieuwsbrief bij de volgende prijsvraag

De winnaar van de prijsvraag van februari is Sjaak de Heij uit Leiden.

Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende platenlabels. Zij stellen ons cd’s, dvd’s en concertkaarten ter beschikking.


17e-eeuwse Engelse tranentrekkers

‘L’Esprit Baroque’ is een maandelijks programma op de zondagmiddag. Op zondag 18 van 15.00 tot 17.00 uur maart staat dit programma volledig in het teken van 17e-eeuwse Engelse tranentrekkers.

In deze speciale aflevering, ‘Flow my tears’, kunt u luisteren naar:

 • liedkunst van John Blow
 • liedkunst van Henry Purcell
 • luitmuziek van John Dowland (zie afbeelding)

Deze juweeltjes worden  gevoelig ten gehore gebracht door o.a. Alfred Deller (in een opname uit 1957), Maarten Koningsberger, Jordi Savall en het Ricercar Consort.

‘Flow my tears’ is samengesteld door onze nieuwe programmamaker  Leo Folgering.
» kijk in onze programmagids voor meer details


Even voorstellen…
Peter van Amstel – programmamaker nieuwe muziek

“Omdat de Concertzender in Nederland de enige zender is die nog buitenissige muziek voor een select publiek uitzendt, heb ik mij er ooit eens vrijwillig aangemeld. En ik blijf nog een tijdje.”

“Mijn achtergrond is muziekwetenschap. Na mijn afstuderen in 1984 werkte in aan een universiteit, bij musea, muziekpodia en muziekscholen. Sinds de jaren 1990 ben ik freelancer. Ik schreef 10 jaar lang journalistieke stukken voor de Volkskrant en verschillende muziektijdschriften. Daarnaast schreef ik programmatoelichtingen, brochures en beleidsplannen voor muziekonderwijs- en podiuminstellingen.

Ik geef lessen en colleges over muziek, ben adviseur van het Fonds Podiumkunsten en zakelijk leider van het nieuwemuziekensemble ELECTRA.”

Liefde voor nieuwe en niet-westerse muziek

“Voordat ik mij serieus in nieuwe muziek ging verdiepen, hield ik mij vooral bezig met niet-westerse muziek. Mijn liefde gaat wat dat betreft vooral uit naar oude oosterse hof- en kunstmuziek. Daarover schrijf ik ook nog altijd, maar mijn 2 laatste substantiële publicaties gaan over eigentijdse muziek.

Eén daarvan is het boek ‘Dijkdoorbraak’, een impressie van de Nederlandse activiteiten op het gebied van jazz- en gecomponeerde muziek in diverse landen. De andere publicatie is ‘Intuïtie, durf en een gevoelig oor’, een boekje over  Seung-Ah Oh, een Nederlandse componiste van Koreaanse geboorte.

Daarin komen nieuwe westerse en niet-westerse muziek mooi samen, net als in het programma ‘Leentjebuur’ dat ik sinds anderhalf jaar maandelijks voor de Concertzender maak. Seung Ah Oh is in goed gezelschap, want zo’n beetje alle grote 20e-eeuwse componisten van naam, van Cage tot Stockhausen, verdiepten zich grondig in muziek van andere culturen. Vaak met verrassende gevolgen.

Omgekeerd leerden (vooral) oosterlingen componeren op de westerse manier, om zo hun eigen muzikale erfenis opnieuw uit te buiten en te verfrissen.”

Bijdetijds

“In mijn maandelijkse aflevering van ‘Bijdetijds’ besteed ik aandacht aan interessante concerten met nieuwe muziek die in de betreffende maand op de Nederlandse podia plaatsvinden. Omdat nieuwe muziek van niveau alle aandacht verdient die er maar te vinden is.”


Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in april.
Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 


Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of » stort eenmalig.
Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

 • een rondleiding bij de studio en de redactie
 • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
 • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?
» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

Concertzender websiteConcertzender websitesend e-mail