»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Concertzender nieuwsbrief februari '12

 

 

Beste lezer,

Er is goed en slecht nieuws.

We beginnen met het slechte nieuws. U heeft het ongetwijfeld gehoord of gelezen: Gustav Leonhardt is overleden. Zondag 12 februari herdenkt Concertzender deze Nederlandse pionier in de oude muziek met een speciale uitzending. Meer daarover leest u verderop.

Het goede nieuws is dat Concertzender een nieuwe cd heeft uitgebracht. Het nog betere nieuws is dat u deze kunt winnen! U hoeft alleen maar het goede antwoord op de prijsvraag in te sturen om kans te maken op deze unieke prijs.

En er is nog meer goed nieuws: het uitzendschema van Concertzender wordt duidelijker. Dit gaat in op 6 februari. Lees er meer over in deze nieuwsbrief.

In ‘Even voorstellen…’ maakt u kennis met programmamaker Martijn Comes.

Tot slot hebben we nog een tip voor u van de redactie oude muziek over een nieuwe cd van een nieuw Frans label dat aan bod komt in Nuove Musiche.

Hartelijke groet,
De Concertzender


In memoriam Gustav Leonhardt,
pionier van de oude muziek

Maandag 16 januari overleed één van de grootste namen uit de oudemuziekwereld: de Nederlandse klavecinist, dirigent en organist Gustav Leonhardt. Irene Stolp, coördinator en programmaker, stelt een in memoriam samen. Deze is zondag 12 februari te beluisteren van 15.00 tot 17.00 uur

Leonhardt (1928-2012) hechtte veel waarde aan de historisch geïnformeerde uitvoering van oude muziek. In zijn overtuiging moesten muziekstukken gespeeld worden op instrumenten die gebruikelijk waren in de tijd van de compositie. Als één van de eersten voerde hij muziek uit op historische instrumenten en zette daarmee de standaard.

Bach-cantates
Zijn bekendste project begon Leonhardt in 1968 als dirigent. Samen met de Oostenrijker Nikolaus Harnoncourt maakte hij de 1e integrale plaatopnamen van alle ruim 200 Bach-cantates.

Alom geprezen
In 1999 kreeg Leonhardt een klassieke Edison voor zijn hele oeuvre. De jury bestempelde hem bij die gelegenheid als levende legende. In 2009 ontving hij de eremedaille voor kunst en wetenschap uit handen van koningin Beatrix. Ook kreeg hij eredoctoraten van onder meer de Harvard University.

In Amsterdam was Leonhardt organist van de Nieuwe Kerk en docent aan het Sweelinck Conservatorium. Daarnaast gaf hij regelmatig optredens. Vanwege zijn slechte gezondheid moest hij onlangs stoppen met optreden. Zijn laatste recital gaf hij op 12 december 2011 in Parijs.

L’Esprit Baroque
De special van Irene Stolp over Leonhardt is ook de 1e aflevering van een nieuw maandelijks programma met barokmuziek: ‘L’Esprit Baroque’.

» lees meer over de uitzending waarin we Gustav Leonhardt herdenken


Nieuw uitzendschema met ingang van 6 februari 2012

Vanaf 6 februari krijgt de Concertzender een nieuw, moderner en uitgebreider schema. We hebben besloten de programma’s anders in te richten om de muziek beter te laten passen bij het tijdstip van de dag.

Daarnaast maken we van deze gelegenheid gebruik om drie nieuwe programma’s te introduceren:

  • Cantina Brazil: actuele Braziliaanse muziek
  • Nieuw Verschenen: nieuwe cd’s met wereldmuziek
  • Kraakhelder: hedendaagse elektronische ambient

Heldere weekindeling
Van de aloude puur verticale programmering gaan we in het nieuwe schema voorzichtig richting een meer horizontale lijn. Dit houdt in dat op doordeweekse dagen overdag meer klassiek klinkt en ’s avonds meer jazz, wereldmuziek en pop. Bij klassiek horen ook oude muziek, opera, nieuwe muziek en culturele raakvlakken.

Zaterdag staat grotendeels in het teken van jazz, wereldmuziek en pop. De zondag is weer klassiek van karakter.

Soepele overgangen
Een belangrijke reden voor deze verandering is dat de oude programmering soms radicale overgangen bevatte. Voorheen werden op één dag alle stijlen uitgezonden. Er was een goede kans dat u om 13.53 uur een strijkkwartet van Haydn hoorde en om 14.01 uur werd getrakteerd op elektronische avant-gardemuziek met psychedelische trekjes uit Rusland.
Beide hebben hun bestaansrecht op de Concertzender, maar niet vlak na elkaar. Verrassen mag en moet zelfs bij de Concertzender, maar we willen de luisteraar, u dus, niet van ons vervreemden.

Flexibel schema
Toch zijn er genoeg momenten waarop we van het nieuwe schema afwijken. We hebben zorgvuldig gekeken of programma’s uit de jazz of wereldmuziek passen bij de dagprogrammering. En die zijn er.

Toegankelijke programmering
Uiteraard is het voor de verstokte Concertzender-fan even wennen, maar wij hopen dat u en toekomstige luisteraars de weg naar de Concertzender makkelijker weten te vinden door deze duidelijkere profilering.



Prijsvraag; win de gloednieuwe cd van Concertzender!

Eind januari is onze nieuwste cd verschenen in de serie ‘Concertzender Live’, getiteld ‘Concertzender in De Toonzaal’. De muziek op deze cd loopt uiteen van de renaissance tot hedendaagse geïmproviseerde jazz. De cd is niet in de winkels te koop. Wilt u deze unieke plaat winnen? E-mail ons dan het antwoord op onderstaande vraag en maak kans

Op de nieuwe Concertzender-cd staan opnamen van het Matangi Quartet en het Amstel Quartet. Beide Nederlandse topensembles waren de afgelopen periode ieder 3 jaar ‘ensemble in residence’ in De Toonzaal. Welke Nederlandse musicus is op dit moment ‘in residence’ in DeToonzaal?

Wat kunt u winnen?
De gloednieuwe cd van Concertzender, ‘Concertzender in De Toonzaal’ met daarop:

  1. Oleg Fateev (bayan) | ‘Herfstdroom’ van O. Djois / arr. Gregori Sjenderjov
  2. Matangi Quartet (strijkkwartet) | Meditatie over een oude Tsjechische hymne ‘St. Wenceslas’ Op. 35a | Josef Suk
  3. Reinbert de Leeuw (piano) | In de mist (vier delen) | Leoš Janáček
  4. Ensemble ‘La Primavera’ | Orlando di Lasso / Giovanni Bassano | Susanne ung jour
  5. Quatuor Danel (strijkkwartet) en pianist Frank Peters | Alfred Schnittke | Pianokwintet deel II. In tempo di valse
  6. Ernst Reijsiger (cello) en Harmen Fraanje (piano) | Harmen Fraanje | Ballad
  7. Raed Khoshaba Shammon (ud) | Traditional uit Iran | Maqam al lame
  8. Duo Dubbelduet (celli) | Paul Frankhuijzen | Fantasia
  9. Amstel Quartet (saxofoons) | Max Knigge | Sonnet
  10. Marijke van Kooten en Heleen Hulst ( viool) | Béla Bartók | duo’s
  11. Theo Loevendie (sopraansaxofoon), Jeroen van Vliet (piano) en Onno Govaert (drums) | Improvisatie

Wat moet u doen?

We verloten de prijzen onder de inzenders van het correcte antwoord. We maken 14 dagen na het verschijnen van deze nieuwsbrief de winnaar bekend:

  • in een e-mail aan de winnaar
  • via een nieuwsbericht op » onze website
  • in de volgende nieuwsbrief bij de volgende prijsvraag

Nuove Musiche presenteert bijzondere cd

Zondag 5 en maandag 6 februari komt in ‘Nuove Musiche’ een heel bijzondere cd met oude muziek aan bod. Het is de 1e van een gloednieuw Frans label met uitsluitend oude muziek: AgOgique.

De cd heet 'La Nascita del Violoncello' en bevat 17e eeuwse composities van Domenico Gabrielli en twee tijdgenoten, gespeeld door cellist Bruno Cocset en zijn ensemble ‘Les Basses Réunies’. Cocset bespeelt bovendien lagestrijkinstrumenten die gebouwd zijn door Charles Riché, naar instrumenten uit detijd van de composities (rond 1689).

Deze lage strijkinstrumenten bestaan uit verschillende violoncelli, een tenor- en basviool, en een altviool 'Bettera'. Dat laatste instrument zit tussen een altviool en een gamba in, en is vernoemd naar een schilderij van Bettera.

Nieuw uitzendschema
Maandag 6 februari gaat het nieuwe uitzendschema van Concertzender in. Daarom valt het oudemuziekprogramma ‘Nuove Musiche’ eenmalig op zowel zondag 5
als maandag 6 februari. Daarna is Nuove Musiche alleen op maandagavond te horen.

Deel 1 van de cd 'La Nascita del Violoncello’ zenden we uit op zondag 5 februari van 14.00 tot 15.00 uur.
» bekijk de programmagids voor meer informatie over deel 1

Deel 2 kunt u beluisteren op maandag 6 februari van 18.00 tot 19.00 uur.
» lees meer over deel 2 in onze programmagids


Even voorstellen…
Martijn Comes – programmamaker

“Ik hoop iets unieks toe te voegen aan Concertzender, en daardoor een uniek geluid te creëren dat een beetje meer kleur geeft aan de samenleving. Goede, kwalitatieve muziek is een noodzakelijk goed, en iedereen in alle lagen van de samenleving moet daar toegang toe kunnen hebben.”

“Bij Concertzender ben ik programmamaker van twee programma's: 'Kraak Helder' en 'Inventions for Radio'. 'Kraak Helder' concentreert zich vooral op innovatieve, elektroakoestische muziekproducties uit het heden. Ik spiegel die soms aan producties uit het verleden.

'Inventions for Radio' is zogenaamde conceptradio, waarin het uitzenden van geluid tot een kunst verheven wordt. We stellen elke maand één uur 'live' nationale uitzendtijd beschikbaar aan mediakunstenaars, componisten en dichters. Zij mogen een programma maken waarbij we ze vragen ze over radio na te denken:

  • wat betekent radio?
  • wat voor toegevoegde waarde heeft het?
  • hoe zou ik het medium ultiem kunnen gebruiken?

Op die manier hoop ik het medium uit te diepen, te eren en een beetje extra bestaansrecht te geven.”

Componist
Ik heb compositie gestudeerd aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam. Ik componeer nu nog altijd electrokoestisch, wat ik vanuit mijn zolderkamer kan doen.

Veelzijdig bij Concertzender
“Ik ben een jaar geleden bij de Concertzender terechtgekomen via een advertentie bij de vrijwilligerscentrale. Ik begon ik als technicus, om gevoel te krijgen voor het 'grondwerk'. Daarna
kon ik me al snel dienstbaar maken als coördinator opnamen, wat ik met veel liefde heb
gedaan. Al snel kreeg ik de ideeën voor mijn huidige programma's.

De mentaliteit van Concertzender spreekt mij erg aan. De zender dankt haar lange voortbestaan aan het tikkeltje eigenwijze karakter met gevoel voor dynamiek en eigenheid. Ik hoop nog lang bij Concertzender programma’s te kunnen maken!”

» lees meer over het radioprogramma ‘Inventions for Radio’


Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in maart.

Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.


Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of » stort eenmalig.
Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?
» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

colofon

 

 

hiekevanhoogdalem