»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Concertzender nieuwsbrief januari '12

 

 

Beste lezer,

De kortste dag is voorbij, de dagen worden weer langer. Dat stemt positief. Wat ook positief stemt, is het feit dat één van onze programma’s de Salto Award heeft gewonnen!

En er is nog meer positiefs te melden: Hans Onno van den Berg heeft zich bereid getoond onze nieuwe voorzitter te worden. Hij volgt Ruud Königel op, die vooraf had aangegeven een bepaalde tijd die functie te vervullen. Maak kennis met hem in ‘Even voorstellen…’.

Hans Onno wenst Concertzender een voorspoedig 2012 toe: “De Concertzender heeft sinds eind 2010 tegen alle verwachting en verdrukking in de verbanning uit Hilversum weten te overleven en in Amsterdam voor een wonderbaarlijke wederopstanding gezorgd. Dat is te danken aan de ongelooflijke inzet van alle programmamakers, presentatoren, technici, coördinatoren en directie, met elkaar verbonden door een onvoorwaardelijke liefde voor muziek. Ik wens Concertzender voor 2012 een jaar toe waarin de vogel Phoenix niet alleen verbaasd zijn veren schudt ('ik leef nog'), maar met frisse Utrechtse wind onder de vleugels aan nieuwe verten durft denken.”

Verder berichten we over het Reincken Festival. Halverwege januari kunt u opnamen beluisteren van dit festival dat in mei plaatsvond.

Tot slot vermelden we de winnaars van de vorige prijsvraag. Helaas is er geen nieuwe prijsvraag deze keer.

Hartelijke groet,
De Concertzender


Concertregistraties Reincken Festival te beluisteren

Concertzender Live zendt in januari twee concertregistraties uit van het Reincken Festival in Deventer.

Dit festival met oude muziek vond plaats in mei 2011 en had als thema ’Hanze en Bourgondië’.


Aventure
Zondag 15 januari kunt u van 16.00 tot 17.00 uur luisteren naar het ensemble Aventure, onder leiding van blokfluitiste Ida Hijmans. Aventure speelt muziek van Oswald von Wolkenstein (ca. 1376-1445), een belangrijke componist uit de vroege Duitse Renaissance. Von Wolkenstein reisde door een groot deel van Europa en bracht in meer dan 130 liederen verslag uit van zijn tochten. Ook voert het ensemble muziek uit van het Gruuthuse-handschrift. Dit middeleeuwse verzamelhandschrift (ca. 1395-1408) bevat 147 liederen, 18 gedichten en 7 berijmde gebeden.

» lees meer over Aventure op ons weblog Concertzender Live

Fala Musica
Zondag 22 januari hoort u tussen 16.00 en 17.00 uur ensemble Fala Musica onder leiding van blokfluitist Maurice van Lieshout. Fala Musica brengt Bourgondische liederen uit de vroege 15e eeuw. Voor deze uitvoering maakt het ensemble gebruik van Duitse intavolaties. Bij een intavolatie is een lied het uitgangspunt voor een instrumentale compositie.

» bekijk ons weblog Concertzender Live voor meer informatie over Fala Musica


Even voorstellen…
Hans Onno van den Berg – voorzitter

“Ik ken de Concertzender al sinds de oprichting. Jan Wolff (oprichter Concertzender) en Sieuwert Verster (Orkest van de Achttiende Eeuw) zijn vrienden van me. En al in het begin heb ik voor het NOS-programma ‘Praten over muziek’ een uitvoerig portret gemaakt van de nieuwe zender met de toenmalige directeur Aad van Nieuwkerk.

De Concertzender zat toen nog boven café De Kroon op het Rembrandtplein in Amsterdam. Ook 25 jaar geleden was ik al diep onder de indruk van de stille overtuiging en vanzelfsprekende inzet van de ruim 150 vrijwilligers. Velen van hen hadden een eigen muzikaal specialisme; ze waren verzamelaars, soms in het bezit van unieke platencollecties. Maar onder die vrijwilligers waren ook technici en presentatoren op hoog niveau, allemaal uur aan uur verbindend.”

Nog steeds veel bewondering
“Nu, 25 jaar later, is de Concertzender 5 verhuizingen verder en tot 3 keer toe zo goed als ondergegaan, maar er toch weer bovenop gekomen. En nog steeds maken de samenstellers zonder ophef hun programma, rukken technici uit om concerten op te nemen en de uitzending te doen, en nemen de presentatoren plaats in het inmiddels kaalgeslagen spreekhok. Ik luister graag naar deze zender, met nog steeds evenveel bewondering voor soms dezelfde vrijwilligers, maar vaak ook nieuwe.”

Uitzenden op internet
“De laatste 11 jaar was ik directeur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Ik was veel meer betrokken bij de organisatie van concerten bij de 12 concertgebouwen die de vereniging telt, dan bij het opnemen of uitzenden daarvan. In die periode heb ik meegemaakt dat onder meer Paradiso en het Concertgebouw probeerden hun concerten via Fabchannel op internet uit te zenden, maar daarbij jammerlijk vastliepen op onbegrip van de muziekindustrie.”

Concertzender uitbouwen
“Begin 2011 ben ik al door mijn voorganger Ruud Königel gevraagd het bestuur te komen versterken. Na zijn vertrek in november werd ik de nieuwe voorzitter van de Concertzender. Dankzij de grote inzet van directie en bestuur vóór mij, is de Concertzender erin geslaagd weer een soort vaste grond onder de voeten te krijgen. En er is een mooie samenwerking met Conclusion en Vredenburg tot stand gekomen. Dat biedt een goede startpositie om de Concertzender verder uit te bouwen.

Want daar zou ik vanuit het bestuur graag aan willen bijdragen: de zender uitbouwen met meer zendbereik en meer luisteraars die ons weten te vinden. Niet alleen door te luisteren, maar ook door ons te vertellen wat ze van ons vinden en ons financieel te ondersteunen. Zodat we ook iets meer armslag krijgen om te doen waar we goed in zijn: bijzondere muziek onder de aandacht brengen. En kunnen wij met Vredenburg vervolgen wat Fabchannel 10 jaar geleden begon?”

Eigen baas
“Sinds september 2011 ontwikkel ik als eigen baas ondersteunende diensten voor podia en kunstinstellingen, zoals administratie en gebouwenbeheer. Ook schrijf ik stukjes over het verschil tussen sport en kunst (kunst is gezonder), de oorzaak van de bezuinigingen op de kunst (wie hoogmoed zaait, zal bezuinigingen oogsten) of over het grote graaien in het auteursrecht. Wie meer wil weten, kan dat vinden op » mijn website.”


Prijsvraag

Deze maand hebben we helaas geen prijsvraag voor u. Wel vermelden we de winnaars van de vorige prijsvraag.

Deze keer zijn er 2 prijswinnaars:

  • Joop Maas uit Berkel-Enschot
  • Wim van Noort uit Utrecht

De prijzen zijn onderweg. Hartelijk gefeliciteerd!


Thema-avond eclecticisme wint Salto Award 2011

'Eclecticism (in music)' van Gerard Meulenberg en Hessel Veldman heeft de Salto Award 2011 gewonnen. Hessel nam de prijs op 9 december in ontvangst.

Op het moment dat de Concertzender eind 2009 subsidieloos neerstreek in MuzyQ in Amsterdam, wilden alle direct betrokkenen helder krijgen wat het bestaansrecht van onze radiozender is. De Concertzender biedt een podium aan iedereen die met hart en ziel muziek componeert, uitvoert en uitgeeft. En dat podium had een ‘facelift’ nodig. Dit was voor Gerard Meulenberg, eindredacteur nieuwe muziek, en Hessel Veldman, eindredacteur crosslinks, de reden om regelmatig thema-avonden te produceren.

Boeiende thema’s
Tijdens hun eerste live thema-avond in december 2010 gaven Gerard en Hessel het avontuurlijke nieuwe-muziektijdschrift ‘Gonzo (circus)’ de gelegenheid zich te presenteren. Ook kregen de artiesten die in dit tijdschrift aan bod komen, een kans zich voor te stellen aan onze luisteraars. Zes verschillende musici en componisten passeerden die avond de revue.

In maart 2011 boden Gerard en Hessel rond het thema ‘Eclecticisme’ een podium voor Seb Bassleer (verzamelaar, auteur en dj), pianist Michiel Braam en zanger Edward Ka Spel.

In juni volgde het thema ‘Ik hou van…’, met als gasten zangeres Beatrice van der Poel en drumtalent Onno Govaert. Eind september werden fluitiste Anna Stegmann, beeldend geluidskunstenaar Edward Janssen en de elektronicaspecialisten Andrea Taeggi en Koenraad Ecker in het zonnetje gezet.

SALTO
SALTO is de zendgemachtigde voor lokale omroepen in Amsterdam en voert het beheer over 3 televisie- en 7 radiokanalen. Tijdens de uitreiking van de SALTO Awards werden alle programmamakers in de aandacht gezet. Degenen die het afgelopen seizoen de mooiste programma’s maakten, kregen een SALTO Award uitgereikt. De Concertzender feliciteert Gerard en Hessel met deze prachtige prijs!

» beluister het winnende programma met Seb Bassleer: ‘Eclecticisme. Thema-avond; live vanuit MuzyQ in Amsterdam

Foto’s: Ernie Buts 2011 (c)


Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in februari 2012.
Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.


Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of » stort eenmalig.
Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?
» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

colofon

 

 

hiekevanhoogdalem