Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

World of Jazz logo

Nieuwsbrief mei 2024Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

 

 

vogel in nestDe Concertzender in mei: de lente in muziek, een nieuw ‘zorgeloos’ programma, World of Jazz gelanceerd en twee maal een in memoriam

In mei is ook bij de Concertzender het langverwachte ei eindelijk gelegd.

Het belooft een spannende en leuke eerste maand te worden voor het platform World of Jazz, dat na twee jaar broeden live is! Wij hebben er na een succesvolle lancering heel veel zin in. Hierover meer verderop in de nieuwsbrief.

Op de Concertzender blijft als vanouds ook deze maand weer nieuws vanuit alle andere muzikale hoeken te horen.

 

Zondag 12 mei

Thema: Klassiek

 

 

Aafje HeynisAafje Heynis, 100 jaar geleden geboren

Deze maand zou ze 100 zijn geworden: Aafje Heynis, een van Nederlands grootste operazangeressen.

Van Aafje Heynis zijn veel opnamen bewaard gebleven. Bovendien kwamen er tot ver na haar overlijden in 2015 cd’s op de markt waarop haar stem klonk. Aafje Heynis werd op 2 mei 1924 geboren in het West-Friese Krommenie. Ze had een internationale carrière, maar was ook vast verankerd in de Hollandse bodem.

De Concertzender wil ter gelegenheid van die honderdste geboortedag de echte alt Aafje Heynis nog eens laten horen. Ze kreeg grote bekendheid als oratoriumzangeres, maar haar repertoire was veel groter. In het programma Die Sanck een Liedt staan op zondag 12 mei haar liederen op het programma.

Luister: Die Sanck een Liedt, zondag 12 mei, 11:00 - 12:00 uur.

 

Maandag 6 en woensdag 8 mei en on demand

Thema: Hedendaags

 

 

Drie keer in memoriam: Peter Eötvös

Op 24 maart overleed op tachtigjarige leeftijd de Hongaarse componist en dirigent Peter Eötvös.

Eötvös was een van de meest vooraanstaande en invloedrijke musici van deze tijd. Net zoals zijn beroemde landgenoten Ligeti en Kurtág, afkomstig uit het multi-etnische Transsylvanië, dat ook waren.

Woensdag 8 mei om 19:00 uur zal voor een tweede keer in De Vorige Eeuw Peter Eötvös als dirigent centraal staan. Hier leidt hij het Frankfurt hr-Sinfonieorchester en het Asko Ensemble. Op 10 april was deel 1 te horen.

Peter EötvösProgrammamaker Erik Voermans besteedt aandacht aan Eötvös als componist in het programma Bijdetijds, te horen op 6 mei, ook om 19:00 uur. Te horen zullen zijn, Eötvös’ eerste opera Harakiri (1973), Twee Monologen (1998), en Multiversum (2017).

Luister: De Vorige Eeuw, woensdag 10 april, 19:00 - 20:00 uur.

Luister: Bijdetijds, maandag 6 mei, 19:00 - 20:00 uur.

Luister: De Vorige Eeuw, woensdag 8 mei, 19:00 - 20:00 uur.

 

24 / 7

Thema: Jazz | Wereldmuziek

 

World of Jazz is gelanceerd

Het is zover: op 30 april - de internationale Jazzdag - hebben we onze nieuwe zender World of Jazz gelanceerd. Nu is er weer een Nederlands radiostation waar 24/7 jazz en wereldmuziek is te horen.

NarrativeWe zijn erg trots dat het ons is gelukt om aan de wens van vele muziekliefhebbers te voldoen. Met World of Jazz is er een nieuw platform waar we jazz en wereldmuziek in de volle breedte kunnen presenteren.

Met World of Jazz bieden we de luisteraars een smaakversterker om uit de algoritmische bubbel te komen. De eerste uitzending is een speciale aflevering van inJazz Radio van Co de Kloet. Geheel volgens de missie van de nieuwe online zender is deze uitzending gevuld met live muziek van jazzband Narrative en fadozangeres Magda Mendes.

Tune in op worldofjazz.nl

Luister: inJazz Radio, dinsdag 30 april, 10:00 - 11:00 uur.

 

Tweewekelijks op zaterdag (vanaf 27 april)

Thema: Klassiek

 

 

Nieuw ‘zorgeloos’ programma: Sanssouci

SanssouciOp 27 april was de eerste uitzending te horen van het nieuwe programma Sanssouci. Het programma is helemaal gewijd aan muziek uit de klassieke en preklassieke periode.

Ons interessegebied begint rond 1730, als jonge componisten zich meer en meer losmaken van de strenge barokmuziek, en eindigt zowat een eeuw later, als de romantiek definitief het pleit wint.

Sanssouci, dat was het paleis van koning Frederik de Grote. Een groot muziekliefhebber en begenadigd amateurfluitist. Aan zijn hof werkte bijvoorbeeld Carl Philipp Emanuel Bach, zoon van Johann Sebastian en een van de meest gewaardeerde componisten uit de klassieke tijd. Maar Sanssouci is ook gewoon ‘zorgeloos’. Dat straalt deze muziek vaak ook uit: opgeruimde, aanstekelijke vrolijkheid die je alle ellende even doet vergeten.

Lees meer

Luister: Sanssouci, zaterdag 27 april, 10:00 - 11:00 uur.

 

Donderdag 2 mei

Thema: Oude muziek

 

 

vogelconcertDe lente in muziek

In vroegere tijden leefde de mens veel dichter bij de natuur dan nu. Het leven werd in hoge mate bepaald door de wisseling van de seizoenen en het ritme van de natuur. Dit was ook terug te zien in de kunst. Voorstellingen met de maanden en jaargetijden kenden in de zestiende en zeventiende eeuw dan ook een grote populariteit.

In Documento laten we ons in de eerste aflevering van mei leiden door de lente. Vooral in de romantiek zijn er veel componisten die de lente als thema hadden, maar ook tijdens de barok en eerder liet men zich inspireren door het voorjaar, waar men het nieuwe leven inluidt…

Luister: Documento, donderdag 2 mei, 21:00 - 22:00 uur.

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

Concertzender op Sociale Media

Privacyverklaring
Redactie en samenstelling:
Louise van Heerebeek
Silvie Hermsen
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek en vormgeving:
Ronald Visser

appbanner

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt (waarschijnlijk) eind mei / begin juni.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draag je de Concertzender een warm hart toe en ben je nog geen donateur?

Meld je dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Ben je al donateur, maar heb je vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld je kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

YouTube Instagram Facebook Twitter (X) LinkedIn