Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief april 2024Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

 

 

narcissenDe Concertzender in april: eigenwijze programmering uit alle hoeken

April doet wat hij wil, en zo doen wij dat ook! Daarom hoor je op de Concertzender zoveel eigenwijze programmering.

Er is ook voor de komende maand weer nieuws vanuit allerlei verschillende hoeken: jazz, hedendaags en crosslinks. We vieren wat mooie jubilea en plaatsen in het programma Thema een spot op multitalent Samuel Andreyev.

 

 

Zaterdag 20 april

Thema: Jazz

 

 

250 keer Duke Ellington

Op zaterdag 20 april is de 250e uitzending van het Duke Ellingtonprogramma op de Concertzender.

Louis TavecchioNegen jaar geleden begon Louis Tavecchio met zijn programma voor de Concertzender. Hij was 69 jaar oud en toen al 50 jaar lang een groot bewonderaar van de Amerikaanse componist, orkestleider en pianist Edward Kennedy ‘Duke’ Ellington. In die periode van negen jaar heeft hij muziek laten horen, grotendeels puttend uit zijn uitgebreide Ellington-verzameling.

De ontwikkeling van Ellington als musicus en componist in de periode 1926 – 1973 is niet alleen indrukwekkend door de kwaliteit en hoeveelheid composities en opnamen. Door de grote diversiteit, waarbij hij zich regelmatig buiten de gebaande paden van het strikte ‘jazz’ idioom begaf, werd hij bij een groter publiek bekend. In de 250e uitzending praat Louis over zijn passie en laat hij een aantal van zijn favoriete opnamen van Duke Ellington horen.

Luister: Duke Ellington, zaterdag 20 april, 15:00 - 16:00 uur.

 

On demand

Thema: Crosslinks

 

 

Rewire festival 2024

Op de Concertzender vind je veel opnamen van het Rewire festival. Rewire presenteert ook dit jaar weer een breed programma met de focus op hedendaagse elektronische muziek, neo-klassieke muziek, new jazz, experimentele pop, geluidskunst en multidisciplinaire samenwerkingsverbanden. Ga er vooral live naartoe, van donderdag 4 tot en met zondag 7 april. Helaas hebben we het intern niet rond kunnen krijgen om dit jaar opnamen te maken.

logo Rewire 2024Als we een kleine greep doen uit het veelzijdige aanbod tijdens Rewire, dan zien we op het programma onder andere namen als Ben Frost, Jenny Hval, het Japanse GOAT, Sunn O))), Autechre en Oneothrix Point Never staan. Maar het festival besteedt naast deze grote namen in de hedendaagse muziek vooral veel aandacht aan artiesten die zich in de achterhoede manifesteren als toonaangevend. Check het hele programma op www.rewirefestival.nl.

En luister naar Kaap Gonzo van woensdag 13 maart, met daarin onder andere aandacht voor Rewire 2024.

Eerder op de Concertzender
Het MAZE Ensemble staat meerdere keren geprogrammeerd tijdens Rewire. Evenals Annea Lockwood. In Concertzender Live van maandag 17 oktober 2022 kunt u luisteren naar een opname in Den Bosch, waar MAZE een compositie van Lockwood uitvoert.

Lees meer

 

Woensdag 10 april

Thema: Hedendaags

 

Multitalent Samuel Andreyev in Thema

Samuel AndreyevOp 10 april draait het programma Thema om de componist, singer-songwriter, dichter, docent, interviewer en podcastmaker Samuel Andreyev. Wij vinden dat iemand met zo een indrukwekkende CV het verdient om beter belicht te worden.

Samuel Andreyev werd geboren in 1981, in de Canadese provincie Ontario. Al op zijn vijfde begon hij met vioollessen. Aan het Conservatoire royal de musique de Toronto studeerde hij cello, hobo en compositie. Van 2003 tot 2005 studeerde hij compositie bij Allain Gaussin aan het conservatorium van Savran in Frankrijk en vervolgens vanaf 2006 bij Frédéric Durieux aan het Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris.

Tegenwoordig geeft hij les aan het Strasbourg Center van de Universiteit van Syracuse en de Hochschule für Musik in Freiburg.

Lees meer

Luister: Thema, woensdag 10 april, 20:00 - 22:00 uur

 

Zaterdag 13 april

Thema: Jazz

 

 

Een hulde aan jazzmuzikante Sarah Vaughan

De uitzending van Vocale Jazz op 13 april staat in het teken van Sarah Vaughan, die 100 jaar geleden werd geboren.

Sarah VaughanZelf had Vaughan weinig met de titel jazz vocaliste, ze zei namelijk: “What I want to do, music-wise, is all kinds of music that I like, and I like all kinds of music.” Bovendien is er herhaaldelijk door kenners gezegd dat ze net zo goed een carrière als operazangeres had kunnen hebben. Ze was namelijk begiftigd met een prachtige, sterke stem met veel kleur en een groot bereik.

Sarah Lois Vaughan werd geboren op 27 maart 1924 in Newark, New Jersey. Ze groeide uit tot een van de beste (en voor veel jazzliefhebbers dé beste) vocalisten van haar generatie. Ook was ze een uitstekend pianiste en begon als tiener al met optredens in een club in Newark. Haar eerste vocale opname dateert uit 1944, samen met de band van Billy Eckstine (waar ze als tweede pianiste was ingehuurd).

De viering van Sarah’s 100ste geboortedag op de Concertzender begint in dat jaar: 1944. Daarna volgt de carrière van “Sassy” en “The Divine One” tot en met haar laatste opname in 1987.

Luister: Vocale Jazz, zaterdag 13 april, 18:00 - 19:00 uur.

 

 

Thema: Algemeen

 

 

Laat je horen voor de World of Jazz

Concertzender studioHelp je mee om alle jazz- en wereldmuziekliefhebbers te laten weten waar ze hun favoriete muziek kunnen horen vanaf 30 april 2024? Want dan lanceert de Concertzender een nieuwe hoofdzender: World of Jazz!

Om erachter te komen hoe wij deze nieuwe zender zo toegankelijk mogelijk kunnen maken voor onze luisteraars zijn wij bezig met een onderzoek. Hiervoor willen wij graag zoveel mogelijk luisteraars spreken.

Dus, luister je graag naar jazz en wil je een steentje bijdragen aan de toegankelijkheid van de Concertzender? Dan spreken we je graag. Meld je aan via cocreatie@concertzender.nl.

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

Concertzender op Sociale Media

Privacyverklaring
Redactie en samenstelling:
Louise van Heerebeek
Silvie Hermsen
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek en vormgeving:
Ronald Visser

appbanner

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt (waarschijnlijk) eind april / begin mei.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draag je de Concertzender een warm hart toe en ben je nog geen donateur?

Meld je dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Ben je al donateur, maar heb je vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld je kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

YouTube Instagram Facebook Twitter (X) LinkedIn