Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief maart 2024Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

 

 

De Concertzender in maart: bijzondere jubileumuitzendingen en nog veel meer

microfoon in studioDeze maand weer veel moois op de Concertzender met onder meer speciale aandacht voor het 40-jarig bestaan van de zender. In de eerste speciale jubileumuitzending hoor je het verhaal en muziek van het eerste decennium van de Concertzender. In de Ochtendeditie is 40 het thema met opus 40 werken van diverse componisten.

In Geen dag zonder Bach een tweetal primeurs; een Mozartiaanse bewerking op een Bach motet en een nieuwe reconstructie van de Markuspassie! In InJazz Radio vooruitblikken en terugblikken op Transition, het inmiddels niet meer weg te denken Utrechtse Jazzfestival en Jazz Ahead 2024 in Bremen, Duitsland. En een bericht van ons opnameteam dat afgelopen februari weer volop aan het werk was op diverse festivals in binnen- en buitenland.

 

Maandag 25 maart

Thema: Algemeen

 

 

Jubileumupdate: de Concertzender bestaat dit jaar veertig jaar, en dat vieren we!

Concertzender 40 jaar logoMaandag 25 maart staat de eerste speciale jubileumuitzending gepland. Hiervoor hebben we drie programmamakers gevraagd om samen een programma van twee uur samen te stellen. Met live muziek, een terug- en vooruitblik en vooral veel muziek!

In de eerste van deze speciale jubileumuitzendingen komen vrijwilligers van het eerste uur aan het woord: programmamaker Beatrijs Vissers en opnametechnicus Wijnand de Groot bespreken met Leo Samama, musicoloog en ook programmamaker bij de Concertzender, het muzieklandschap in de jaren ’80. Wat is de aanleiding geweest om de Concertzender op te richten? En welke muziek was er toen belangrijk?

De Concertzender laat al veertig jaar een grote variatie aan muziek horen. De programmamakers zijn al die jaren bevlogen muziekliefhebbers die hun kennis graag delen met de luisteraars. Bijzonder is dat veel van hen al heel lang bij de Concertzender betrokken zijn. Een aantal hebben we uitgenodigd om hun herinneringen aan de Concertzender op te halen in deze reeks speciale jubileumuitzendingen.

Luister: Concertzender 40 jaar, maandag 25 maart, 20:00 - 22:00 uur.

 

Maandag 11 t/m zondag 17 maart

Thema: Klassiek

 

 

40 jaar Concertzender: alleen maar Opus 40 in de Ochtendeditie

In de week van 11 t/m 17 maart staat het programma Ochtendeditie helemaal in het teken van het 40-jarig bestaan van de Concertzender. In elke aflevering klinkt alleen maar het opus 40 van verschillende componisten.

40 jaarDaar zitten bekende stukken bij, zoals de Eerste Vioolromance van Ludwig van Beethoven, het Hoorntrio van Johannes Brahms en de Holberg Suite van Edvard Grieg. Maar ook obscure composities, zoals de Bolero voor bassethoorn en piano van Charles Koch, en de Fantasie voor piano nr. 1 van Jan van Boom.

Van sommige componisten worden de werken niet met een opusnummer aangegeven, maar met een lettercombinatie, zoals BWV (Bach), KV (Mozart) of RV (Vivaldi). Die composities komen in de afleveringen ook aan bod.

Luister van 11 t/m 17 maart ’s ochtends van 7 tot 10 uur naar de Ochtendeditie en laat je verrassen door de uiteenlopende composities met het opusnummer 40!

Een overzicht van alle programma's in het kader van ons 40-jarig jubileum vind je hier.

Luister: de eerste 'Opus 40' aflevering van Ochtendeditie, maandag 11 maart, 7:00 - 10:00 uur.

 

 

Thema: Concertpodium

 

Nieuws van de afdeling opnametechniek: het Andriessenfestival in Arnhem

Andriessen festival ArnhemHet weekend van 24 en 25 februari was buitengewoon vruchtbaar voor de opnameafdeling.

Zaterdag maakten we vier opnames bij het Andriessenfestival in Arnhem met James Oesi en Laura Sandee, het Maat saxofoon kwartet, orkest Ereprijs en het Schouten|Courtesi|Janssen trio, tevens op zaterdag een opname in Brussel van het trio Splillaert.

Zondag in Apeldoorn het openingsconcert van de 30e Young Composers Meeting (ook met orkest Ereprijs), een jaarlijkse workshopweek voor veelbelovende componisten uit de hele wereld, in Oegstgeest in de Muziekkamer Oegstgeest een optreden van Thomas Beijer en Barbara Kozelj en als laatste op zondag 25 februari een opname in TivoliVredenburg van het Rembrandt Frerichs Trio.

Alle opnamen komen zo snel mogelijk beschikbaar in ons muziekarchief op onze website: Concertpodium

 

Iedere zaterdag

Thema: Jazz

 

 

InJazz logoInJazz Radio

InJazz Radio, het nieuwe initiatief van Buma Cultuur in samenwerking met Co de Kloet’s Zivasound, is altijd het eerst te horen bij de Concertzender, elke zaterdagavond om 21:00 uur.

De maartprogrammering is als volgt:

  • 2 maart: voorbeschouwing op het Transition Festival in Utrecht
  • 9 maart: nieuwe Nederlandse releases
  • 16 maart: bekendmaking showcases tijdens inJazz 2024 en een terugblik op het Transition Festival
  • 23 maart: InJazz op locatie: opnames gemaakt in het Brinkhuis in Laren met o.m. het New Conrad Miller Trio
  • 30 maart: vooruitblik op Jazz Ahead 2024 in Bremen waar Nederland partnerland is en Co vanaf de festival lokatie uitzendingen maakt

Luister: InJazz Radio, zaterdag 2 maart, 21:00 - 22:00 uur.

Mail voor meer info: co@injazz.nl

 

Vrijdagen 1 en 8 maart

Thema: Klassiek

 

 

Geen dag zonder Bach 1: Thomas Leininger

In Geen dag zonder Bach van vrijdag 1 maart horen we een bijzondere bewerking van een Bach-motet. Dit is in feite een reconstructie van een orkestversie die Mozart mogelijk schreef.

In 1789 was Mozart op bezoek in Leipzig. Speciaal voor hem werd het Bach-motet Singet dem Herrn ein neues Lied, BWV 225 uitgevoerd door het Thomaskoor o.l.v. de toenmalige Thomaskantor Doles. Mozart was zo onder de indruk van wat hij hoorde, dat hij een kopie van de partituur vroeg, en stelde dat daar een orkestbegeleiding bij miste, die hij ervoor zou gaan schrijven. Het is onbekend of Mozart dit ooit gedaan heeft.

Thomas LeiningerHet Bach-Archiv Leipzig heeft ter gelegenheid van 300 jaar Bach in Leipzig de klavecinist Thomas Leininger de opdracht gegeven om de orkestpartij, die Mozart zou schrijven, alsnog te componeren. Het is uitgevoerd als onderdeel van het openingsconcert van het Bachfest 2023. Dit concert is live uitgezonden op diverse cultuurzenders in Duitsland.

Toen we op het spoor kwamen van deze bewerking van BWV 225 wilden we dit graag uitzenden. Het is Geen dag zonder Bach uiteindelijk gelukt om samen met Thomas Leininger toestemming te krijgen van het Bach-Archiv, het Thomanerchores en het Gewandhausorchesters Leipzig, om dit concert exclusief nog een keer te mogen uitzenden. Naar we hebben gehoord vinden Thomas Leininger en alle betrokken musici dit net zo fantastisch als wij!

Het Bach-Archiv noemt het werk “Geistliche Sinfonie Singet dem Herrn ein neues Lied für Soli, Doppelchor und Orchester auf Basis der Motette von Johann Sebastian Bach”.

Luister: Geen dag zonder Bach, vrijdag 1 maart, 13:00 - 14:00 uur.

Luister: Geen dag zonder Bach, vrijdag 8 maart, 13:00 - 14:00 uur.

 

Maandag 11, dinsdag 12 en woensdag 13 maart

Thema: Klassiek

 

 

Geen dag zonder Bach 2: passies van Bach

We zitten weer in de Paaskring, dus voor Geen dag zonder Bach weer tijd voor de passies van Bach. Johann Sebastian Bach heeft in totaal drie passies geschreven. Slechts twee daarvan zijn bewaard gebleven, de Johannes- en de Matthäus Passion. Van de derde, de Markus Passion, is alleen de tekst van Christian Friedrich Henrici (Picander) bekend. De muziek is verloren gegaan.

Maya BoogEen aantal musicologen heeft al geprobeerd om de muziek te proberen te herleiden. Bach hergebruikte vaak muziek, en door teksten te matchen met bestaande muziek ontstonden er al verscheidenen versies van de Markus Passion, BWV 247.

Via ons contact Jörg Hübert zijn we in contact gekomen met de Zwitser Nikolaus Matthes. Matthes heeft een aantal jaar gewerkt aan een geheel nieuwe versie van de Markus Passion. Op de bestaande tekst van Picander, heeft Nicolaus nieuwe muziek gecomponeerd, en met een zeer verrassend resultaat. Elke reconstructie is natuurlijk een aanname, maar het is Nikolaus volgens ons aardig gelukt om het DNA van Bach te benaderen.

Uitzending op 11, 12 en 13 maart a.s. (herhaling 18, 19 en 20 maart). Een primeur voor de Concertzender! Deze versie is vorig jaar vier keer in Zwitserland uitgevoerd en wordt nu op CD uitgebracht.

Het wordt uitgevoerd door Maya Boog, Soprano; Annekathrin Laabs, Alto; Daniel Johannsen and Georg Poplutz, tenoren en evangelisten; Matthias Helm, bas; Daniel Pérez, bas (Jezus); koor en orkest: Gli Aspetti, olv Nikolaus Matthes.
CD Releasedatum: 8 maart 2024, Label: Resonando. Meer informatie vind je hier.

Luister: Geen dag zonder Bach, maandag 11 maart, 13:00 - 14:00 uur.

 

On demand

Thema: Klassiek

 

 

BachGeen dag zonder Bach 3: Podcast Bach & Co

Rond 11 maart a.s. zullen we een nieuwe Bach & Co podcast uitgeven die we speciaal aan deze Markus Passion wijden, en gaan we in gesprek met Nikolaus Matthes.

Vind de podcast via deze link of rechtstreeks op uw podcast-platform.

 

 

 

Dinsdagen 5 en 12 maart

Thema: Klassiek | Hedendaags

 

 

ProkofievDe eigenzinnige Prokofiev en Noorderlicht

Naast aandacht voor nieuwe programma's maken we ook goed beluisterde langlopende series. Deze maand geven we extra aandacht aan twee daarvan. De eigenzinnige Prokofiev en Noorderlicht. Het zijn allebei programma's van Luc Nijs.

In De eigenzinnige Prokofiev iedere twee weken een uur lang aandacht voor het leven en werk van de Russische 20e-eeuwse componist Sergei Prokofiev, ongetwijfeld één van de grootste componisten van de twintigste eeuw.
Uitzending: eerste en derde dinsdag van de maand om 22:00 uur.

Luister: De eigenzinnige Prokofiev, dinsdag 5 maart, 22:00 - 23:00 uur.

In Noorderlicht, iedere twee weken een uur lang exclusief aandacht voor Scandinavische en Baltische muziek. Geen grenzen zijn er aan onze zoektocht van oud en nieuw tot bekend en minder bekend. Het hele spectrum van de klassieke muziek tot cross-overs, nemen we er ook graag bij.
Uitzending: tweede en vierde dinsdag van de maand om 22:00 uur.

Luister: Noorderlicht, dinsdag 12 maart, 22:00 - 23:00 uur.

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

Concertzender op Sociale Media

Privacyverklaring
Redactie en samenstelling:
Jos Kleijntjens
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek en vormgeving:
Ronald Visser

appbanner

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt (waarschijnlijk) eind maart / begin april.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draag je de Concertzender een warm hart toe en ben je nog geen donateur?

Meld je dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Ben je al donateur, maar heb je vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld je kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

YouTube Instagram Facebook Twitter (X) LinkedIn