»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Concertzender nieuwsbrief december '11

 

 

Beste lezer,

December is cadeautjesmaand. En laten we daar nu net goed nieuws over hebben! De Concertzender heeft sinds kort de ANBI-status, een mooi ‘cadeau’ voor ons. Maar ook voor u. Want hierdoor kunt ú voordelig schenken. Lees er verderop meer over.

Verder is eind november een nieuw programma van een nieuwe programmamaker gestart bij Documento, een serie van zo’n 20 delen. Over de inhoud en de maker leest u in deze nieuwsbrief.

Ook is er weer een prijsvraag. Dit keer zijn er maar liefst 4 cd’s te winnen.

En in onze andere vaste rubriek ‘Even voorstellen…’ maakt u kennis met opnamecoördinator Kees van de Wiel.

Vlak voor sluiting van de nieuwsbrief vernamen we dat Montserrat Figueras op 23 november is overleden. Deze zangeres heeft veel betekend voor de oude muziek in Europa samen met haar man Jordi Savall. Eindredacteur en programmamaker Irene Stolp stelde een special samen om Figueras te herdenken. Daardoor is de programmering voor december gewijzigd. In deze nieuwsbrief leest u hier meer over.

Tot slot nog een bericht over onze verhuizing. Inmiddels zijn onze meubels, computers en ruim 20.000 cd’s verhuisd van Amsterdam naar Utrecht. We vertellen nog even kort waarom we verhuisd zijn en waar u onze nieuwe contactgegevens kunt vinden.

Dit is de laatste nieuwsbrief van dit jaar. Daarom wensen we u nu alvast fijne feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar!

Hartelijke groet,
De Concertzender

 


Voordelig schenken voor goed doel Concertzender

De Concertzender heeft onlangs de ANBI-status voor goede doelen verkregen. ANBI staat voor ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’. Dit betekent dat iedereen nu voordelig aan onze stichting kan schenken.

Donaties zijn onbelast voor de schenkbelasting en u kunt uw gift aftrekken van uw belastbare inkomen. De Belastingdienst betaalt dus mee aan uw gift. Dat is voordelig voor u én voor de Concertzender!

Wilt u donateur worden van onze stichting? Of wilt u meer weten over de ANBI-regeling? »kijk dan op onze doneerpagina.

 


Nieuwe serie bij Documento: ‘Vergeten schatten uit Europa’

Zondag 20 november 2011 is een nieuwe serie van start gegaan bij Documento: ‘Vergeten schatten uit Europa’. Iedere zondag te horen van 15.00 tot 16.00 uur. In ongeveer 20 delen brengen we onbekende muziek onder de aandacht, van bekende en vooral onbekende componisten uit de barok en klassieke periode. De samensteller van deze serie is onze nieuwe programmamaker Hieke van Hoogdalem.

‘Vergeten schatten uit Europa’ behandelt de componisten per land of regio. Meestal komt een regio in meerdere uitzendingen aan bod. 

De eerste 3 afleveringen spelen zich af in Nederland. Met Nederlandse componisten of componisten die hierheen kwamen om te musiceren of hun werk te publiceren. In de 3e uitzending op 4 december besteden we aandacht aan 5 buitenlandse componisten die in de 18e eeuw verbonden waren aan het Haagse hof.

Daarna reizen we verder langs:

 • Frankrijk
 • Engeland
 • Italië
 • de Bohemen
 • het Duitse taalgebied

 

Bijzondere Kerst
Voor 25 december stelt Hieke een speciale kerstuitzending samen. Dit wordt een minirondreis door Europa, langs vergeten juweeltjes gerelateerd aan Kerst. In tegenstelling tot de andere delen, bestaat deze aflevering bijna alleen uit vocale muziek. Voor Kerst is namelijk meer vocale dan instrumentale muziek geschreven.

Ook maakt Hieke een klein uitstapje naar de 20e eeuw met enkele prachtige kerstliederen die perfect passen in de sfeer van de oude muziek.

Voor Hieke is deze uitzending extra feestelijk: “Die dag word ik 30. Ik maak het programma voor Kerst, maar het voelt ook als een verjaardagscadeautje voor mezelf. En het is natuurlijk altijd leuk om een radioprogramma te maken met bijzondere muziek voor een bijzonder moment in het jaar.”

Meer informatie
Wilt u weten hoe Hieke op het idee is gekomen voor deze serie? Of bent u benieuwd wat er zoal te horen is in de afleveringen? » bekijk dan het weblog oude muziek

» beluister aflevering 1 met muziek van Hellendaal en Van Wassenaer
» beluister aflevering 2 met muziek van Locatelli en Vivaldi

 


Even voorstellen… kvdw
Kees van de Wiel – opnamecoördinator

“20 vrijwillige opnametechnici van de Concertzender maken elk jaar rond de 250 liveopnamen op zo’n beetje alle podia in het land. Sinds de verhuizing uit Hilversum, zorg ik samen met Martijn Comes en Oriane van der Heijden voor de organisatie en maken we al die opnamen uiteindelijk klaar voor uitzending.”

Carrièreswitch
“Bijna 11 jaar geleden ben ik bij de Concertzender terechtgekomen. Eerst als vrijwillige programmamaker en opnameproducent, daarna al snel als betaalde eindredacteur van de afdeling hedendaagse muziek. Daarvoor werkte ik bij een groot architectenbureau in ’s-Hertogenbosch, mijn geboortestad. Ik ben namelijk ooit in een ver verleden opgeleid als stedenbouwkundig ontwerper.

Al van kinds af aan ben ik een fervent muziekliefhebber. In het begin vooral van alternatieve popmuziek, en niet lang daarna van de hedendaagse gecomponeerde muziek. Rond mijn 50e heb ik besloten mijn werkzame leven rigoureus op zijn kop te zetten, en daar heb ik sindsdien geen seconde spijt van gehad.”

Eigen bedrijf
“Naast mij werk voor de Concertzender verdien ik een kleine boterham met concert- en cd-opnamen maken. De afgelopen jaren heb ik wat dat betreft een hoop kennis opgedaan bij de Concertzender en met behulp van mijn ‘goede oren’ word ik steeds beter in dit vak.

Dankzij een klein prepensioentje kan ik het me permitteren om alleen muziek op te nemen waar ik iets mee heb. Dat is dus vooral hedendaagse muziek, waaronder veel premières.

Verder ben ik actief als medeprogrammeur en bestuurslid bij » AxesJazzpower, een podium voor nieuwe muziek in Eindhoven. Ook ben ik zijdelings betrokken bij een aantal festivals en muziekensembles, zoals » Ensemble 306 en festival » November Music.”

Tennis en wandelen
“Als ik niet bij de Concertzender ben, in de concertzaal of in mijn eigen studio zit, ga ik graag naar buiten om een stevig potje competitietennis te spelen of met mijn vrouw een flinke wandeling te maken in de mooie Brabantse natuur.”Prijsvraag

Weet u de antwoorden op onze prijsvraag? Stuur ‘m op en maak kans op een cd!

De prijsvraag is 3-ledig en luidt:

1. Wanneer gaf het Schné Ensemble z’n 1e concert ooit?
2. Welke leden van het Schné Ensemble zijn tegelijkertijd ook lid van Mellow Melange?
3. Hoe heet het strijkkwartet waarmee het Schné Ensemble samenspeelt?

Wat kunt u winnen?
Er zijn 4 verschillende cd’s te winnen:

 • ‘Das Karussell’ - Schné Ensemble
 • ‘(Mein) Liebeslied’ - Schné Ensemble
 • ‘Without words’ - Mellow Melange (zie afbeelding)
 • ‘Moments Musicaux’ - Ingo Höricht

Wat moet u doen?

We verloten de prijzen onder de inzenders van het correcte antwoord. We maken 14 dagen na het verschijnen van deze nieuwsbrief de winnaar bekend:

 • in een e-mail aan de winnaar
 • via een nieuwsbericht op » onze website
 • in de volgende nieuwsbrief bij de volgende prijsvraag

Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende platenlabels. Zij stellen ons cd’s, dvd’s en concertkaarten ter beschikking.


Concertzender herdenkt zangeres Montserrat Figueras

Op 23 november is Montserrat Figueras overleden. Deze zangeres en pionier in de oude muziek leed aan kanker. Irene Stolp, coördinator en programmamaker, stelde een special samen: El Cant de Montserrat Figueras. Deze is te horen op zondag 4 december van 16.00 tot 17.00 uur.figueras

Samen met haar man en gambist Jordi Savall stond Montserrat Figueras aan de wieg van de oude-muziekbeweging. Vooral in Europa en met name in Spanje hebben ze veel voor de oude muziek betekend. Figueras is bekend om haar typische timbre en melancholische stem.

Uitzendingen oude muziek in december
Door de special is de programmagids van december gewijzigd wat betreft de programma’s oude muziek:

 • de special komt in plaats van ‘de Tuin van Oud’; deze is een week later te horen
 • de decemberaflevering van de ‘Serie Jordi Savall’ staat nu ook in het teken van Montserrat Figueras en is opgeschoven van 25 naar 18 december
 • er is in december maar 1 ‘Concertzender Live’ en wel op 25 december, eerste kerstdag

Speciale uitzending

 • El Cant de Montserrat Figueras
 • zondag 4 december
 • 16.00-17.00 uur

» lees meer over Montserrats overlijden op onze site

» bekijk het programma van 4 december

 


Concertzender naar Utrecht vanwege nieuwe samenwerking met Vredenburg en Conclusion

Eind oktober is de Concertzender verhuisd naar Utrecht vanwege een nieuw samenwerkingsverband met Muziekcentrum Vredenburg en zakelijk dienstverlener Conclusion.gebouw_cz

Conclusion (zie afbeelding) heeft een deel van de 19e verdieping beschikbaar gesteld aan de Concertzender. Daarnaast is Conclusion onder meer eigenaar van Arrow Jazz FM, wat een mooie aanvulling is op de jazzafdeling van Concertzender. We gaan gezamenlijk live-uitzendingen maken op locatie. En we registreren concerten op podia en tijdens festivals.

Muziekcentrum Vredenburg heeft de Concertzender tot vaste mediapartner gemaakt. Dit houdt in dat wij hun concerten mogen opnemen om (live) uit te zenden. De Concertzender gaat zich daarom meer dan voorheen richten op de programmering van Vredenburg. Natuurlijk blijven we daarnaast ook concertopnamen van andere Nederlandse muziekpodia uitzenden.

» lees meer over deze samenwerking

» bekijk onze nieuwe (adres)gegevens

logos


Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in januari 2012.
Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 


Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of » stort eenmalig.
Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

 • een rondleiding bij de studio en de redactie
 • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
 • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?
» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

colofon