Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief november 2023Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

 

 

De Concertzender in november: muzikaal vertier voor bij de herfstigheid

herfstDe herfst laat zich zien, kleuren veranderen, de dagen korten, de temperaturen dalen en ons leventje speelt zich steeds meer binnen af. Buiten grijs en nat en binnen lekker warm; het nodigt ons ook weer vaker uit muziek te luisteren en de radio aan te zetten bijvoorbeeld.

De Concertzender biedt in november bij al die herfstigheid weer volop muzikaal vertier, troost en schoonheid. Uit het enorme en diverse aanbod komende maand, hieronder een aantal voorbeelden.

 

 

On demand

Thema: Hedendaags

 

 

November MusicNovember Music

November staat voor de opname-afdeling altijd in het teken van November Music, een festival voor nieuwe muziek in den Bosch. Wij maken daar opnames voor de Concertzender, voor de VPRO en voor het muziekvideoplatform New Music Now.

De bekende en zeer eigenzinnige John Zorn is daar te gast. Artist in residence is de celliste/zangeres Maya Fridman, die wij afgelopen woensdag hebben geïnterviewd voor het programma Concertzender Actueel.

Luister: Concertzender Actueel van woensdag 25 oktober jl.

Op 14 oktober namen wij het HOT Festival op met klarinettist Steven Kamperman als drijvende kracht.

Luister: Musicians Corner van zaterdag 14 oktober jl.

 

Iedere zaterdagavond

Thema: Jazz

 

 

Heftige novembermaand In Co Live!

Co de Kloet en Mike BoddéCo Live! met Co de Kloet is elke zaterdagavond om 21:00 uur te beluisteren bij de Concertzender.

Luister: Terugblik op het InJazz Festival met unieke opnames van de showcases. Co Live!, zaterdag 4 november: 21:00 - 22:00 uur.

Luister: Deel 2 van de serie De Pianoconversaties, dit keer met Mike Boddé. Co Live!, zaterdag 11 november: 21:00 - 22:00 uur.

Luister: Vooruitblik op het Electric Guitar Heaven festival dat op 25 november plaatsvindt in de Q-Factory in Amsterdam. Met mooie gitaarmuziek en een gesprek met de motor achter het geheel, Jack Pisters. Co Live!, zaterdag 18 november: 21:00 - 22:00 uur.

Luister: Co Live! in Nick Vollebregt Jazz Café: we duiken ons kersverse archief in! Co Live!, zaterdag 25 november: 21:00 - 22:00 uur.

 

Zaterdagen 11 en 25 november

Thema: Jazz

 

 

Leonard BernsteinNieuwe releases in Vocale Jazz en Leonard Bernstein in The Great American Songbook

Op zaterdag 11 November een zeer internationale Vocale Jazz met tracks van 5 nieuwe releases van jazz vocalisten.

Uit Duitsland Anette von Eichel, uit Zweden Hannah Svensson, uit Engeland Imogen Ryall, uit Brazilië Luciana Souza en uit Amerika Michelle Lordi.

Luister: Vocale Jazz, zaterdag 11 november, 18:00 - 19:00 uur.

Op zaterdag 25 november in The Great American Songbook: Leonard Bernstein. Van hem is de uitspraak: “Jazz is the ultimate common denominator of the American musical style.”  We horen o.a. Some Other Time, Something’s Coming, Who Am I, Lucky To Be Me, Cool, New York, New York, I Feel Pretty, It's Love, Lonely Town en Cool/Jetsong

 

Vanaf maandag 6 november en on demand

Thema: Klassiek

 

 

Bach en de Dood

Meer dan 1200 afleveringen geleden ontstond het idee om een dagelijks programma over Bach te maken. Met als doel om de muziek van Bach zo breed mogelijk te belichten en allerlei uitvoeringen en bewerkingen te laten horen. Geen dag zonder Bach werd een begrip bij veel luisteraars van de Concertzender.

Elke werkdag verrassende en vaak adembenemende uitvoeringen van de muziek van Johann Sebastian Bach, vaak met duiding van die andere Bach: Govert Jan Bach.

podcast Bach & CoInmiddels is er ook een podcastserie over de muziek van J.S. Bach: Bach & Co, waarin ingezoomd wordt op achtergronden, de tijdgeest, zijn persoonlijk leven maar vooral z’n muziek. En natuurlijk de theologie. Het thema van de komende afleveringen van Bach & Co is ‘Bach en de Dood’. In de podcast wordt nader ingegaan op hoe de mensen in die tijd omgingen met de dood. Mensen ‘vielen’ tenslotte bij bosjes, door ziekten, door oorlog, en natuurlijk een hoge kindersterfte.

Bach was zelf wees en heeft veel van zijn eigen kinderen moeten begraven. Luther droeg uit dat je klaar moest zijn voor het moment dat je ging sterven. Dat er geen schulden meer waren, dat eventuele ruzies bijgelegd moesten zijn, alles netjes opgeruimd en afgerond. Ars moriendi, de stervenskunst. Berouw, troost en opluchting. Hoe verwerkt Bach de dood in z’n narratief en muziek?

Luister: ‘Bach en de Dood’ in Bach & Co, vanaf maandag 6 november, ook via uw favoriete podcast platform.

 

Zaterdag 25 november

Thema: Hedendaags | Culturele Raakvlakken

 

 

Kroniek van de Nederlandse Muziek: Simeon ten Holt

Simeon ten HoltOp zaterdag 25 november een extra aflevering van Kroniek van de Nederlandse Muziek met een audio-portret van fotograaf Merel Waagmeester over het scheppingsproces van componist Simeon ten Holt (24 januari 1923 – 25 november 2012).

In het kader van het honderdste geboortejaar van Simeon ten Holt werd fotograaf Merel Waagmeester in 2022 door Tivoli Vredenburg gevraagd een tentoonstelling te maken voor hun Ten Holt festivaldag afgelopen januari. Eén van de brieven die Simeon aan haar schreef inspireerde haar een tentoonstelling te maken, niet in beeld, maar in tekst en geluid.

Ze leest passages voor uit zijn dagboeken, delen van brieven, reflecties op leven en werk, gecombineerd met geluidsfragmenten, waarbij het accent op de muziek – en met name de onbekendere werken, ligt. Het geheel geeft een impressie van het ontstaansproces en het rijke oeuvre van Ten Holt, die met zijn muziek steeds opnieuw een onbetreden gebied verkende.

Luister: Kroniek van de Nederlandse Muziek, zaterdag 25 november, 12:00 - 13:00 uur

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

Concertzender op Sociale Media

Privacyverklaring
Redactie en samenstelling:
Jos Kleijntjens
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek en vormgeving:
Ronald Visser

appbanner

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt (waarschijnlijk) eind november / begin december.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

YouTube Instagram Facebook Twitter (X) LinkedIn