Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief juli 2023Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

 

 

De Concertzender in juli: jazz en wereldmuziek in overvloed

De ludieke actie op 27 juni jongstleden, waarbij jazzmusici in Den Haag en Hilversum protesteerden tegen het “structurele gebrek aan jazz en wereldmuziek bij de NPO”, maakt maar weer eens duidelijk welke rol de Concertzender vervult binnen het Nederlandse medialandschap en hoe belangrijk het is dit vooral duidelijk voor het voetlicht te krijgen bij de luisteraars.

jazz in overvloed bij de ConcertzenderVolgens staatssecretaris van Cultuur & Media Gunay Uslu komen de protesten voort uit “het gevoel dat er te weinig jazz en wereldmuziek te horen is in het muzikale landschap in Nederland.” Zou onze staatssecretaris de Concertzender kennen? Hoe dan ook veel moois, ook in juli, op de Concertzender!

Neem nou het nieuwe programma Ratatouille, iedere werkdag van 16:00 tot 17:00 uur met een prettige mix van klassiek, jazz en wereldmuziek en alles daartussen. Verder Co de Kloet die aanwezig was op INJAZZ 2023 en daar in een aantal thema-uitzendingen verslag van doet, of Hannes Minnaar in Concertzender Live, met een aantal moderne werken van eigen bodem.

In Orgelwerk wordt er afgereisd naar het Duitse Neuenfelde alwaar fameus orgelbouwer Arp Schnitger (ook wel de Stradivarius van de orgelbouwers genoemd), woonde, werkte en uiteindelijk stierf. In The great American Songbook aandacht voor nog zo’n beroemdheid: Henry Mancini, o.a. bekend van het muziekthema uit de film The Pink Panther.

 

 

Maandag 3 juli

Thema: Hedendaags

 

 

Hollands Glorie bij November Music in Concertzender Live

Hannes MinnaarOp maandag 3 juli is al weer de zevende uitzending te horen van Concertzender Live met exclusieve opnames van het Festival November Music, editie 2022. De uitzending is helemaal gewijd aan twee concerten in de WillemTwee Toonzaal.

Op donderdag 10 november maakte de Nederlandse pianist Hannes Minnaar zijn November Music debuut. Speciaal voor hem schreef de Nederlandse componist Rob Zuidam in 2020 vijf nocturnes onder de verzameltitel NOX. Een speciale plaats neemt het vierde deel in: Afscheid voor Reinbert op Zorgvlied is een in memoriam voor de in februari 2020 overleden dirigent, pianist en componist Reinbert de Leeuw.

Tevens komt het Dudok Quartet aan bod met twee recente werken van Nederlandse componisten: Introduction and Dances for String Quartet van Theo Loevendie en Strijkkwartet No. 4 What Remains van festival componist Joey Roukens. Ter completering van het programma klonk ook nog het 2e Strijkkwartet van de Hongaarse componist György Ligeti.

Er zijn nog veel meer November Music opnames beschikbaar op de Concertzender: zo’n 350 uur muziek in bijna 200 uitzendingen met opnames vanaf november 2000. Allemaal te vinden via de zoekfunctie, maar ook non-stop te beluisteren via het themakanaal November Music.

Luisteren: Concertzender Live, maandag 3 juli, 20:00 - 22:00 uur.

 

On demand

Thema: Raakvlakken

Genre: Chanson

 

Nieuw themakanaal Chanson

De Concertzender lanceert een nieuw themakanaal met Franstalige luisterliedjes. Het nieuwe chansonkanaal biedt een non-stop selectie uit de programma’s die programmamaker Sylvester Hoogmoed iedere zaterdagmiddag om 13:00 uur voor de Concertzender wijdt aan de Franse liedkunst.

j'aime chansonsNu de Tour de France weer in aantocht is, biedt dit een mooie gelegenheid om in de stemming te komen.

Chansons van alle tijden
De programma’s van Hoogmoed onderscheiden zich van gelijksoortige internetzenders en Spotifylijsten doordat hij zich niet beperkt tot één tijdvak. Een opname van Aristide Bruant uit het begin van de vorige eeuw gaat naadloos over in het laatste downloadsucces van 'slameur' Grand Corps Malade. En een vooroorlogse hit van Maurice Chevalier wordt 'sans problème' gekoppeld aan een nieuwe opname van Zaz.

Regelmatig doet Hoogmoed een beroep op het tijdloze repertoire van grootheden als Trenet, Brassens, Brel, Béart, Barbara, Ferré, Aznavour, Gainsbourg, Renaud en Cabrel. Daarnaast draait hij vooral veel onbekend werk uit de afgelopen honderd jaar, dat ook in Frankrijk zelf zelden op de radio is te horen. De talrijke jonge Nederlandse artiesten die zich de laatste jaren op het Franse lied hebben gestort worden uiteraard ook niet vergeten. Vaak hebben ze deelgenomen aan het Concours de la Chanson, waarvan de Concertzender decennialang de finale heeft uitgezonden.

Lees meer

 

Donderdag 13 en dinsdag 25 juli

Thema: Oude Muziek

 

 

Orgelwerk in Neuenfelde

Schnitger_orge NeuenfeldeDonderdag 13 juli besteedt het orgelprogramma Orgelwerk, net als in juni, aandacht aan het Duitse plaatsje Neuenfelde. We horen het fraaie Schnitger-orgel uit 1688 dat dit plaatsje rijk is. Neuenfelde is ook de plaats waar de orgelbouwer Arp Schnitger werkte, in de St. Pankratius-Kirche een orgel bouwde en uiteindelijk begraven werd.

Hilger Kespohl, de tegenwoordige organist van die kerk, bespeelt het orgel met werken van Johann Adam Reincken. Deze van oorsprong Nederlandse organist/componist werd in Duitsland een van de grootste barokke orgelcomponisten. U hoort onder anderen de schitterende koraalfantasie over het lied An Wasserflüssen Babylon.

In de uitzending van juni lieten we ook al het orgel in Neuenfelde horen, toen met werken van Heinrich Scheidemann. Het programma Orgelwerk gaat over authentieke muziek op historische orgels. Op dit moment wordt er veel aandacht besteed aan onbekende orgels in Noord-Duitsland. Eerder werd in de serie aandacht besteed aan onbekende orgels in Groningen.

Luisteren: Orgelwerk, donderdag 13 juli, 20:00 - 21:00 uur, herhaling dinsdag 25 juli, 11:00 - 12:00 uur. Samenstelling: Hans Beek

 

Iedere zaterdag

Thema: Jazz

 

 

Co Live! themamaand INJAZZ 2023

Op 22 en 23 juni jl. was de Concertzender aanwezig bij het belangrijkste Nederlandse Jazz Netwerk Event: INJAZZ, een initiatief van Buma Cultuur.

INJAZZCo de Kloet presenteerde een flink aantal showcases, maakte interviews en verzamelde materiaal van aanwezige nationale en internationale musici. Een groot deel van dat materiaal en unieke opnames van de showcases, ter beschikking gesteld door BumaCultuur, vormen de basis van alle Co Live! edities van de maand juli.

Luisteren dus op zaterdagavonden 1, 8, 15, 22 en 29 juli tussen 21:00 en 22:00 uur. In de eerste aflevering van zaterdag 1 juli jl. ook een gesprek met Mark van Schaick, namens Buma Cultuur de drijvende kracht achter dit evenement.

Voor meer informatie: stuur een mail naar co@concertzender.nl.

Luisteren: Co Live!, zaterdag 1 juli, 21:00 - 22:00 uur. Samenstelling & presentatie: Co de Kloet.

 

Zaterdag 22 juli

Thema: Jazz

 

 

Henry ManciniThe Great American Songbook: the music of Henry Mancini

Enrico Nicolas Mancini werd geboren in 1924 in Ohio USA en was de zoon van Italiaanse immigranten. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste componisten voor fim en tv series; o.a. Breakfast at Tiffany’s, Peter Gunn en The Pink Panther.

Veel van zijn songs kwamen in het Great American Songbook terecht en zijn composities zijn ook heel geliefd bij jazz instrumentalisten.

Luisteren: The Great American Songbook, zaterdag 22 juli, 16:00 - 17:00 uur. Samenstelling & presentatie: Ineke Heijliger.

 

 

Zaterdag 22 juli

Thema: Jazz

 

 

Buddy - ‘King of the One-Nighter Circuit’ - en Ella Johnson

Het is maandag 16 maart 1981. Op de afgesproken tijd, tussen twee en half drie, sta ik in de hal van 672 St. Nicholas Avenue in Harlem. Buddy en Ella JohnsonHier woont Ella Johnson, een van mijn favoriete zangeressen.

Binnen is het donker en karig gemeubileerd. Op het dressoir ligt een hoesje van een ep'tje. Dat is alles wat nog herinnert aan de tijd dat ze met het orkest van haar broer Buddy, pianist en componist, toerde en platen opnam. Buddy Johnson was door de gezamenlijke concertorganisatoren en ballroomeigenaren tot 'King of the One-Nighter Circuit' uitgeroepen. De big band was gedurende de jaren veertig bij het zwarte publiek in het Zuiden het populairst. Vergeet Lionel Hampton, vergeet Count Basie, vergeet Erskine Hawkins.

In het programma Het Grote Geluid van 22 juli horen we een tribute aan het Buddy Johnson Orchestra, gebracht door het Planet D Nonet, een tienmansgroep uit Detroit, geleid door drummer R.J. Spangler.

Luisteren: Het Grote Geluid, zaterdag 22 juli, 17:00 - 18:00 uur. Samenstelling: Eddy Determeyer

 

Woensdag 12 juli

Thema: Hedendaags

 

 

RoadburnRoadburn: Redefining heaviness

Op woensdag 12 juli staan we in het programma Thema vanaf 20:00 uur stil bij Roadburn. Met de treffende woorden 'Redefining heaviness' afficheert het Tilburgse festival Roadburn zich iedere editie. Geen festivaljaar waar dit meer voor heeft gegolden dan 2023.

Roadburn toonde zich een antenne voor nieuw, onontdekt muziektalent. Wie denkt dat heavy-muziek alleen is voorbestemd voor mannen met baarden en grommende gitaren, komt bedrogen uit. We besteden extra aandacht aan artiesten, die de afgelopen editie acte de presence gaven. U kunt luisteren naar Nicole Dollanganger, Schnellertollermeier, Oiseaux-Tempête en Bell Witch.

Afgelopen voorjaar klonk er dus, van 20 tot en met 23 april, heavy muziek in werkelijk alle kleuren van de regenboog. Lees hier het verslag van Roadburn 2023.

Bij de Concertzender is het dankzij het schrijverschap van Mark van de Voort traditie, dat we verslag doen van het festival en tegelijkertijd verwijzen naar onze radioproducties, waarin aandacht aan Roadburn muziek wordt gegeven. Lees hier een aantal verslagen van Roadburn, geschreven door Mark van de Voort.

Luisteren: Thema, woensdag 12 juli, 20:00 - 22:00 uur.

 

 

Thema: Wereldmuziek

 

 

Nello Allocca overleden

in memoryWij ontvingen onlangs het trieste bericht dat onze programmamaker Nello Allocca is overleden. Nello was de samensteller van het programma Disco Volante waarin hij de rijkdom van de muziek van Italiaanse bodem belichtte.

Met groot enthousiasme en deskundigheid kwam hij maandelijks met gevarieerde en bijzondere Italiaanse muziek op de proppen, van folk, tarantella, obscure progrock tot avantgarde uit de jaren ‘70.

Eind vorig jaar was Nello om persoonlijke redenen gedwongen per direct zijn programma stop te zetten. Nu is het doek voor hem dus definitief gevallen. Wij zullen deze aimabele en bijzondere programmamaker missen.

 

 

Thema: Wereldmuziek

 

 

Carolien CleirenOud-coördinator wereldmuziek Carolien Cleiren overleden

Tot ons groot verdriet is zaterdag onze oud-coördinator wereldmuziek Carolien Cleiren toch nog plotseling maar wel na een lang ziekbed, overleden.

Carolien Cleiren (78) was coördinator van de afdeling wereldmuziek tussen 2009 en 2015. Daarna bleef ze nog tot zeer recent actief als programmamaker voor het programma Acoustic Roots. Wij herinneren haar als een zeer betrokken medewerker met hart voor de muziek en voor de afdeling die ze leidde.

We zullen Carolien missen en wensen haar familie veel sterkte met dit verlies.

 

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie en samenstelling:
Jos Kleijntjens
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek en vormgeving:
Ronald Visser

appbanner

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt (waarschijnlijk) eind augustus / begin september.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.