Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief juni 2023Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

 

 

summertimeDe Concertzender in juni: Summertime

De dagen worden langer, temperaturen lopen op, de zomer nadert. Het maakt het mogelijk ook lekker buiten te genieten van je favoriete muziek. Met je oortjes in, of koptelefoon op, onderuitgezakt in de ligstoel, blik omhoog naar de blauwe lucht, luisterend naar je favoriete composities of misschien wel naar de Concertzender die ook in juni weer veel moois te bieden heeft.

In deze brief alvast enkele opmerkelijke tips, zoals de tweedelige serie over “The Father of Musick” William Byrd in het programma Documento, of aandacht voor de ‘Haagse Sound’, een in de jaren ’70 ontstane stijl met een directe, sterk fysieke zeggingskracht. In Thema een aantal voorbeelden van ‘Hague Hacking’.

Maar ook weer veel Jazz met o.a. The songs of Johhny Mandel in The Great American Songbook en wederom aandacht voor Big Bandmuziek van Thad Jones/Mel Lewis and the Jazz Orchestra….

 

 

Woensdag 21 juni

 

 

 

Vriendenlezing door Leo Samama

Deze week is hij weer op de deurmat gevallen: de donateursbrief. De Concertzender kan niet bestaan zonder de bijdrage van onze donateurs, groot of klein. Leo SamamaHiermee kunnen we ook dit jaar alle dagen verrassende muziek laten horen die je alleen op de Concertzender hoort.

Ben je ook dit jaar weer donateur? Als dank geeft onze programmamaker Leo Samama op woensdag 21 juni een lezing. Aan de hand van luister- en denkvoorbeelden gaat hij in op de merkwaardige constatering dat alle muziek altijd hedendaags is. We kunnen nu eenmaal niet in het verleden luisteren.

Geïntrigeerd? Meld je aan met een mail aan vrienden@concertzender.nl. Nog geen Vriend van de Concertzender? Bekijk hier de mogelijkheden om de Concertzender te steunen.

Lees meer

 

Woensdag 28 juni

Thema: Hedendaags

 

 

Hague Hacking

Het programma Thema van woensdag 28 juni staat in het teken van de Haagse sound. In de jaren zeventig ontstond er op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag een radicaal nieuw geluid. Onder aanvoering van componist Louis Andriessen raakten jonge toondichters beïnvloed door de directe, fysieke zeggingskracht van minimal music, rockmuziek en jazz.

Ivan VukosavljevićEigentijdse, gecomponeerde muziek mocht de luisteraar weer snoeihard in de buikstreek raken. Krachtige ritmes, bezwerende muzikale patronen en een stevig volume worden niet geschuwd. Nog steeds vinden jonge, in Den Haag studerende componisten, inspiratie in de compromisloze klankwereld van de Haagse School.

Onder de Thema-noemer Hague Hacking klinken klassieke en minder bekende ‘Haagse’ werken van onder anderen Louis Andriessen, Otto Ketting en Diderik Wagenaar. Hoofdmoot is het recente meesterwerk The Burning van de Servisch-Nederlandse componist Ivan Vukosavljević, die een hele nieuwe draai geeft aan de intense Haagse sound.

Luisteren: Thema, woensdag 28 juni, 20:00 - 22:00 uur. Samenstelling: Mark van de Voort.

 

Donderdagen 15 en 29 juni

Thema: Oude Muziek

 

 

William Byrd, de “Father of Musick”

William ByrdIn Documento van 15 en 29 juni zenden we een tweedelige serie uit over William Byrd die 400 jaar geleden, op 4 juli 1623, overleed. Reden om aandacht te schenken aan deze begaafde Engelse componist. In deel 1 vooral aandacht voor zijn geestelijke muziek, in deel 2 horen we zijn consort- en klaviermuziek.

William Byrd (1543-1623) kreeg als kind muziekles van de bekende componist Thomas Tallis in de koninklijke kapel te Londen. Op 20-jarige leeftijd werd hij benoemd tot organist van de kathedraal in Lincoln, en 9 jaar later, in 1572, samen met Tallis, werd hij organist van de Chapel Royal.

In 1575 kreeg hij, ook weer met Tallis, vergunning van Koningin Elizabeth I voor het drukken en verkopen van muziek. Byrd schreef ook instrumentale muziek, zoals voor orgel, virginaal en gamba-consort. William Byrd overleed als tachtiger op 4 juli 1623. Ondanks aanvaringen met zijn werkgevers en de boetes die hij daardoor moest betalen, stierf hij rijk en werd hij in de annalen van de Chapel Royal opgenomen als “Father of Musick”.

Luisteren: Documento over William Byrd, Deel 1, donderdag 15 juni, 21:00 - 22:00 uur / Deel 2, donderdag 29 juni, 21:00 - 22:00 uur.

 

Zaterdag 24 juni

Thema: Jazz

 

 

Johnny MandelThe Great American Songbook: The Songs of Johnny Mandel (1925-2020)

Johnny Mandel studeerde aan de Manhattan School of Music en trompet op Juilliard (conservatorium voor uitvoerende kunsten in New York), maar speelde ook trombone en piano. Vooral werd hij echter een beroemd arrangeur en componist.

Een generatie jonger dan het merendeel van de componisten van het Great American Songbook, schreef hij in diezelfde traditie fantastische composities, (als o.a. The Shadow Of Your Smile, A time For Love en Emily), die zo geliefd zijn bij jazz musici dat het Standards zijn geworden!

Luisteren: The Great American Songbook, zaterdag 24 juni, 16:00 - 17:00 uur.

 

Zaterdag 17 juni

Thema: Jazz

 

 

In the picture: Thad Jones ( 1923-1986)

In de komende uitzendingen van House of Hardbop zal de muziek worden belicht van componist, arrangeur en trompettist Thad Jones. Thad JonesHij werd geboren op 28 maart 1923 in Pontiac, Michigan en groeide op in een buitengewoon muzikale familie. Zijn oudste broer was de beroemde pianist Hank Jones en zijn jongste broer, het drumicoon Elvin Jones. Als trompettist, componist en arrangeur maakte hij naam in het orkest van Count Basie.

Na een ontmoeting met drummer Mel Lewis ontstond het idee om samen een orkest te beginnen. Dat idee werd uiteindelijk verwezenlijkt in 1965 met in eerste instantie een repetitie-orkest met de beste jazzmusici uit de New Yorkse studio’s.

In de nachtelijke uren kwamen ze bij elkaar om pure jazzmuziek te spelen onder de bezielende leiding van Thad Jones die voor de arrangementen zorgde. Onder de naam Thad Jones/Mel Lewis and The Jazz Orchestra groeide deze band al snel uit tot een van de meest vernieuwende en spraakmakende Big Bands in de geschiedenis van de jazz.

Luisteren: de eerste uitzending van House of Hardbop over Thad Jones, zaterdag 17 juni, 17:00 - 18:00 uur.

 

Iedere zaterdag

Thema: Jazz

 

 

InJazzCo Live! bij het InJazz Festival

Op 22 en 23 juni zijn we met het Concertzender programma Co Live! (elke zaterdag van 21:00 tot 22:00uur) te gast bij het InJazz Festival in Rotterdam.

Co de Kloet maakt interviews met de conferentie bezoekers, praat met de nieuwe winnaar van de Boy Edgar prijs, doet mee aan panels en verzamelt nieuwe muziek van de aanwezige musici en componisten. De uitzendingen Co Live! van 22 en 29 juli en 5 augustus staan geheel in het teken van InJazz.

Luisteren: de eerstvolgende uitzending van Co Live!, zaterdag 3 juni, 21:00 - 22:00 uur.

 

Vierde vrijdag van iedere maand

Thema: Wereldmuziek

 

 

Mariama van Stan Rijven heet voortaan Ritmundo

Al drie jaar maakt Stan Rijven voor de Concertzender een van de versies van het aan Afrikaanse muziek gewijde programma Mariama. Stan laat zich als muzikale veelvraat echter moeilijk in hokjes vangen. Bij zijn associatief samengestelde thema’s en onderwerpen is er altijd een bredere context, mooie dwarsverbanden met muziekstijlen uit andere windstreken.

RitmundoMariama, met zijn exclusieve focus op Afrikaanse muziek, is daarom een minder geschikt programma voor Stan. Zijn programma gaat om die reden voortaan op hetzelfde tijdstip verder onder de naam Ritmundo. Veel maakt het niet uit; het is en blijft radio zoals wij dat graag horen: avontuurlijk, onverwacht en met bovenal prachtige muziek. Van afropop georiënteerd tot muziek uit andere werelddelen. Dat u het weet!

De uitzending van Ritmundo is elke 4e vrijdag van de maand om 20:00 uur. Herhaling op de zaterdag de week daarop om 00:00 uur, maar natuurlijk ook altijd 24/7 terug te luisteren via de website van De Concertzender.

Luisteren: Ritmundo, vrijdag 23 juni, 20:00 - 21:00 uur.

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie en samenstelling:
Jos Kleijntjens
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek en vormgeving:
Ronald Visser

appbanner

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt (waarschijnlijk) eind juni / begin juli.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.