»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Concertzender nieuwsbrief november '11

 

 

Beste lezer,

De herfst is inmiddels echt begonnen, de dagen worden kouder. Gelukkig kunt u zich warmswingen met de schwung van B’Rock. Verderop leest u hier meer over.

Deze keer is er helaas geen prijs te winnen. Wel maken we de winnaar van de vorige prijsvraag bekend. En we geven natuurlijk de juiste antwoorden.

Tot slot maakt u in ‘Even voorstellen…’ kennis met Willem van Manen, coördinator van onze jazzafdeling.

Hartelijke groet,
De Concertzender


Tip van de redactie: B’rock combineert Vivaldi met Cage

Programmamaker Irene Stolp beveelt een bijzonder concert aan van het Gentse barokorkest B'Rock. Dit zenden we uit op zondag 20 november van 14.00 tot 15.00 uur.

Op hun nieuwste cd ‘8 seasons’ wisselen de musici van B’Rock de 4 jaargetijden van Vivaldi af met een strijkkwartet van John Cage, waarvan de 4 delen eveneens geïnspireerd zijn op de seizoenen. Klavecinist, componist en dirigent Frank Agsteribbe, medeoprichter van B'Rock, arrangeerde dit strijkkwartet voor zijn barokorkest.

Schwung
B'Rock is ontstaan uit passie voor vernieuwing en verjonging in de wereld van de oude muziek. De vaste kern bestaat uit 20 musici uit binnen- en buitenland, gespecialiseerd in de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Zoals de naam van het orkest al aangeeft, kiezen zij voor een frisse, onconventionele benadering van barokmuziek vol schwung.

Confrontatie
Vivaldi en Cage gespeeld door B’Rock: beide werelden passen wonderwel bij elkaar. De overbekende muziek van Vivaldi klinkt als nieuw, mede door haar te confronteren met de afstandelijke en beschouwende muziek van Cage.

Meer informatie over B’Rock vindt u op » www.b-rock.org.

» Kijk in onze programmagids voor de gegevens van de B’Rock-uitzending.


Even voorstellen…
Willem van Manen – eindredacteur jazz

“Ik ben altijd een groot liefhebber geweest van Concertzender vanwege de authentieke, niet-commerciële muziek. De muziek wordt gebracht op een onversneden en volwaardige manier zonder overbodig geklets.Willem van Manen

Medio 2005 kwam ik Jaap Lüdeke tegen in het Bimhuis. Jaap werkte al jaren voor Concertzender. Hij was een grootheid binnen de vaderlandse jazzwereld als kenner, en stelde vanaf 1996 zijn programma 'Lüdeke Straightahead' samen, dat hij ook zelf presenteerde. 

Jaap vertelde mij dat er een functie vrijkwam bij Concertzender en vroeg of dat niet iets voor mij was. Ik ging solliciteren en ben aangenomen. Helaas is Jaap inmiddels overleden, maar ik ben hem nog eeuwig dankbaar.

Als eindredacteur jazzprogrammering stuur ik ongeveer 20 programmamakers aan. Ik controleer het aangeleverde materiaal, dat vervolgens naar de afdelingen presentatie en techniek gaat.
Ook maak ik zelf programma’s: voor de rubrieken ‘Moments of Modern Jazz’, ‘House of Hard Bop’ en ‘The Art of the Improvisers’.”

Trombonist
“Ik ben musicus en componist. Als trombonist sta ik al ruim 50 jaar op het podium, waarvan 40 als beroeps. Mijn praktijk lag in de moderne jazz en de hedendaagse gecomponeerde muziek.

Ik speelde in de ensembles van onder meer:

Ook richtte ik zelf orkesten op: Boventoon, waarmee ik in 1974 de Wessel Ilcken Prijs won, de Springband en de Contraband die ik in 2005 heb verlaten. En ik speelde in Orkest de Volharding vanaf de oprichting in 1972 tot 1997.

In 2005 besloot ik mijn praktijk als trombonist af te sluiten, omdat ik vond dat ik niet meer mee kon komen met de top. Ik heb een mooie tijd gehad en ben met mijn toeter de hele wereld over geweest.”

Componist
“Als componist ben ik grotendeels autodidact. Ik heb onder meer werken geschreven voor:

  • het Nederlands Blazers Ensemble
  • het Nederlands Studenten Orkest
  • Orkest de Volharding

De bezettingen waar ik voor componeer, lopen sterk uiteen. Denk bijvoorbeeld aan een stuk voor gitaar en trombone, rietkwintet of harmonieorkest.

Daarnaast heb ik 15 jaar lesgegeven in trombone en muziekgeschiedenis aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium. Na deze loopbaan kwam het werk bij Concertzender als geroepen. Ik vind het nog steeds geweldig om te doen!”

Actief leven
“Mijn muzikale interesse gaat uit naar vele vormen van jazzmuziek, maar ook naar hedendaags klassiek en experimentele cross-over. Ik ga graag naar concerten en zit in het bestuur van het Amsterdamse Bimhuis. Ik speel nog voor de lol in een swingband en krijg af en toe compositieopdrachten.

Verder heb ik een brede culturele belangstelling. Ik verzamel moderne kunst, houd de literatuur bij en ga vaak naar de film. Wat sport betreft ben ik dol op tennis, dat doe ik twee keer per week. En ik houd van lekker eten...”

Meer weten over Willem? » Bekijk een selectie van zijn composities op discografie op Wikipedia.


Prijsvraag

Deze keer hebben we helaas geen prijs te verloten. Uiteraard maken we wel de winnaar bekend en de juiste antwoorden op de vorige prijsvraag.

De vorige prijsvraag bestond uit meerdere delen en luidde: “In welk jaar, door wie en waarom werd The Monteverdi Choir opgericht?”

De antwoorden moesten zijn:

  1. 1964
  2. John Eliot Gardiner
  3. voor een uitvoering van de Vespro della Beata Vergine van Monteverdi

De winnaar is J. Joose uit Rotterdam.

Hartelijk gefeliciteerd! De prijs is onderweg.

Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende platenlabels. Zij stellen ons cd’s, dvd’s en concertkaarten ter beschikking.


Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in december.
Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.


Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of » stort eenmalig.
Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?
» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

Concertzender websiteConcertzender websitesend e-mail