Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief januari 2023Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

 

 

Nieuwjaarskaart ConcertzenderDe Concertzender in januari: goede voornemens en 24/7 bijzondere muziek

Voor het nieuwe jaar hebben ook wij goede voornemens: een jaar vol met bijzondere muziek in vele genres voor iedereen te horen! Je denkt misschien, dat doen ze toch al járen? Klopt, al bijna veertig jaar is de Concertzender in de lucht!

Bijzondere decennia, waarin veel veranderd is in radioland: van de ether naar internet, van live naar on demand, de komst van commerciële omroepen. En bij de Concertzender zelf hebben we ook niet stil gezeten: van uitzendingen op enkele avonden per week naar 24/7, van 80 naar 180 onbezoldigde medewerkers, verhuisd van Amsterdam naar Utrecht.

En dit jaar gaan we verder met het verbeteren van de Concertzender. Als luisteraar kun je daar een bijdrage aan leveren, stuur een mail voor meer informatie.

Wat altijd blijft, is de muziek!

 

Iedere zaterdag

Thema: Jazz

 

 

Vernieuwde jazzprogrammering op de Concertzender

Voor sommige lezers misschien een open deur, voor andere hopelijk een ontdekking: de Concertzender heeft een ruim aanbod aan alle mogelijke jazzgenres. Elke zaterdag staat in het teken van programma’s met jazz, van ragtime tot crossovers, gemaakt door jazzmusici, muziekwetenschappers, journalisten en andere kenners.

Co de KloetSem de Jongh, directeur van de Concertzender: “Jazz is één van de kurken waar de Concertzender op drijft. Het is soms kwetsbare, en vaak verrassende muziek die deel uitmaakt van de Nederlandse podiumpraktijk. Jazz zal zich altijd blijven vernieuwen, en dat verdient een vaste plek op de radio.”

Co Live!
Het welbekende jazzprogramma Co Live! van Co de Kloet is vanaf 7 januari 2023 te horen bij de Concertzender. Na jaren op de publieke omroep presenteert Co in het nieuwe jaar elke zaterdagavond van 21:00 tot 22:00 uur zijn programma vol jazz en aanverwante stijlen.
Lees meer

Past-Present-Future!
Programmamaker Jaap van de Klomp heeft op de laatste dag van het jaar een nieuwe serie Past-Present-Future! gepresenteerd. Daarmee nam hij afscheid van zijn Concertzender Live. “P-P-F is een drieluik: muziek uit drie verschillende bronnen en tijden. Muziek waarvan ik hoop dat die in de toekomst een rol gaat spelen in ons muzikale welzijn”. In de eerste aflevering: Kika Sprangers met haar Alto for Two, het Sun-Mi Hong Quintet, en de Zwitserse formatie ITAKIRY.
Lees meer

 

Zondag 29 januari

Thema: Crosslinks

 

 

Space Exposure: 200 keer op muzikale ruimtereis

Zondagavond 29 januari hoor je de 200e aflevering van Space Exposure. Speciaal voor deze feestelijke gelegenheid presenteert programmamaker Roel Janssen het beste uit zijn programma van de afgelopen 7,5 jaar.

Roel JanssenDe muziek die hij draait loopt uiteen van donkere dansbare techno tot sfeervolle IDM/elektronica en verstilde melancholische ambient. Roel Janssen over zijn muziekkeuzes: “Het is heel specifieke elektronische experimentele muziek. Ontoegankelijk voor het grote publiek en vaak ook obscuur omdat het niet of nauwelijks gedraaid wordt.”

Space Exposure is al 200 afleveringen een muzikale trip door de ruimte. Niet zozeer door het heelal of de tijd, maar meer omdat je op de muziek lekker kunt ‘spacen’, wegdromen. “Ik draai standaard één of twee oudere tracks als knipoog naar het verleden waarin oneindig veel moois is gemaakt, maar verder is er vooral aandacht voor nieuwe elektronische muziek.”

Space Exposure van Roel Janssen wordt iedere twee weken uitgezonden tussen 20:00 en 21:00 uur. Elke eerste zondag van de maand met presentatie, en elke derde en eventueel vijfde zondag van de maand is er een Space Exposure In The Mix. De uitzending van 29 januari a.s. vind je hier.

 

Iedere weekdag

Thema: Oude Muziek

 

 

Ook in 2023 Geen dag zonder Bach

standbeeld BachNa een periode met herhalingen kunnen we in het nieuwe jaar weer naar nieuwe afleveringen van Geen Dag zonder Bach luisteren.

Door ziekte hadden de programmamakers de afgelopen maanden even geen mogelijkheid om nieuwe uitzendingen te maken. Gelukkig is iedereen weer gezond en zijn vanaf 19 december 2022 weer verse afleveringen te horen van Geen dag zonder Bach.

Ook in januari 2023 zijn er nieuwe, feestelijke afleveringen te verwachten. In de eerste week van januari 2023 horen we o.a. cantate Das neugeborne Kindelein voor de eerste zondag na Kerst, een nieuwjaarscantate, de complete Hohe Messe en op Driekoningen in aflevering 1125 (!) delen V en VI uit het Weihnachtsoratorium.

Grasduin hier in de meer dan 1000 afgelopen afleveringen.

 

Tweewekelijks vanaf vrijdag 6 januari

Thema: Wereldmuziek

 

 

Live Wereldmuziek op vrijdagavond

Nog een verandering in de programmering: Concertzender Live Wereld is verhuisd van de zaterdagmiddag naar de vrijdagavond. Het programma is daar elke twee weken te horen en wisselt af met Orient Express.

ANIM EnsembleVrijdag 6 januari kun je luisteren naar het concert van het Afghaanse Anim Ensemble dat zij op 5 november 2022 in muziekpodium de X in Leiden gaven. Deze groep heeft als doel de rijke Afghaanse muziektraditie te bewaren. Onder de naam Safar stond dit gezelschap al eerder in de X geprogrammeerd, maar corona en vooral de machtsovername in 2021 door het vermaledijde Talibanbewind gooiden roet in het eten. Veel muzikanten van het ‘Afghan National Institute of Music’ (ANIM) uit Kaboel, hebben daardoor noodgedwongen hun toevlucht moeten zoeken in Portugal, om in ballingschap hun werk voort te zetten.

Het ANIM Ensemble wordt geleid door Ustad Mohammad Murad Sarkhosh, dezelfde grootmeester die ook Safar leidde, en die als rector van het ANIM de fakkel van de Afghaanse muziek al jaren brandende probeert te houden. Voor het concert In Leiden liet hij zich vergezellen door vier jonge talentvolle leerlingen van het ANIM waaronder rubab-maestro Ramez Safar. De uitzending van 6 januari a.s. vind je hier.

 

on demand

Thema: Klassiek

 

 

Clara HaskilEen uitzonderlijke pianiste en het omslaan van bladzijdes

Willem Brons schetste in december in Het Pianoatelier een prachtig portret van een bijzondere kunstenares: de uitzonderlijk begaafde Clara Haskil. Mocht je deze uitzending hebben gemist? Geen probleem, gelukkig kun je alle programma’s op onze website terugluisteren.

Voor het eerst in de zes jaar van het programma stond met Clara Haskil een pianist centraal in Het Pianoatelier. Een uitzending met allerlei mooie anekdotes en bijzondere opnames. Zo had meesterpianist en maker van dit programma Willem Brons ooit de eer te mogen omslaan tijdens een van haar concerten in het Concertgebouw. Voor aanvang durfde hij niet te vragen of ze ook alle herhalingen ging spelen. Vol spanning nam hij plaats bij de vleugel, waar hij er al snel achter kwam dat ze naar alles keek behalve de bladmuziek!

We horen Clara met de sonate in Es groot, opus 31, nr. 3 van Beethoven, een opname uit 1959 die bijzonder 'fris' klinkt. En ze speelt twee korte werken van Brahms. Deze opname is uit is uit 1960 en werd bij haar thuis gemaakt. Een beetje 'ruisig' dus, maar tussen de ruis door hoor je ook een bladzijde omslaan! De uitzending over Clara Haskil beluister je hier.

 

 

 

 

 

Verbeterde zoekfunctie op website

bosOp onze website bieden we je het hele rijke aanbod van de Concertzender. Zoveel dat het soms wat onoverzichtelijk is. Met een verbeterde zoekfunctie is het nu gemakkelijker om een programma of muziekstuk terug te vinden.

Je kunt ons helpen door de zoekfunctie uit te proberen en te laten weten wat je van deze zoekmethode vindt. Geef je feedback en laat ons weten:

• Wat zijn de drie zoektermen die je het meest hebt gebruikt?
• Geven de zoekresultaten het antwoord dat je zocht?
• Wat vind je van de manier waarop de zoekresultaten worden weergegeven?

Stuur je feedback naar info@concertzender.nl. Alvast bedankt!

 

Woensdag 11 januari (Thema) en on demand (Concertzender Live)

Thema: Hedendaags | Crosslinks

 

 

Ter nagedachtenis aan Mimi Parker

In zowel Thema als Concertzender Live besteden we aandacht aan de Amerikaanse band Low. In Thema van woensdag 11 januari een twee uur durende special ter nagedachtenis aan Mimi Parker. Parker, drummer en vocalist, overleed op 5 november 2022 aan de gevolgen van kanker. LowSamen met echtgenoot en gitarist Alan Sparhawk vormde zij het duo Low.

In beide programma's staan de concertopnamen centraal, die opnametechnicus en programmamaker Kees van de Wiel op 22 januari 2009 maakte in de Catharinakerk in Eindhoven. In de Thema-special is daarnaast ruim aandacht voor hooggewaardeerde albums als Secret Name, A Lifetime Of Temporary Relief, The Great Destroyer, Things We Lost In The Fire en Drums And Guns. Het omvangrijke oeuvre van Low werd gekarakteriseerd door de schitterende samenzang van Mimi Parker en Alan Sparhawk en hun zwaar trage vertolkingen van het levenslied. Met hun zalvende zangpartijen en minimalistisch melancholische melodieën behoorde Low tot een van de boegbeelden van de slow-core.

De Concertzender Live uitzending van 29 december jl. beluister je hier en de Thema uitzending van 11 januari hier.

 

Weekdagen t/m donderdag 12 januari

Thema: Klassiek

 

 

In de schijnwerper: William Byrd

Het nieuwe jaar beginnen we met William Byrd (circa 1540-1623) In de Schijnwerper. Hij was een van de belangrijkste Engelse componisten van zijn tijd. William ByrdEen periode waarin de Anglicaanse kerk de macht verwierf.

Die machtsstrijd ging aan de katholieke Byrd bepaald niet voorbij. Hij had het geluk dat zijn uitzonderlijke talent snel werd onderkend door de zeer machtigen zodat hij kon blijven componeren en publiceren, al was dat niet altijd eenvoudig. Zijn kerkmuziek staat nog grotendeels in de traditie van zijn Engelse leermeesters en voorbeelden. Zijn motetten lopen soms vooruit op de barok en met zijn klaviermuziek was hij een van de pioniers in dit genre.

De eerste aflevering van 29 december jl. beluister je hier.

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie en samenstelling:
Silvie Hermsen
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek en vormgeving:
Ronald Visser

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt (waarschijnlijk) eind januari / begin februari.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.