»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Concertzender nieuwsbrief juni '11

 

Beste lezer,

Kent u het ‘nieuwe’ programma ‘Wind Vibes’ al, dat sinds januari te beluisteren is op de Concertzender? U leest meer over dit programma en de maker in deze nieuwsbrief.

In ‘Even voorstellen…’ maakt u kennis met de schrijver van uw e-zines, Hieke van Hoogdalem.

En natuurlijk kunt u weer een cd winnen, als u de prijsvraag weet te beantwoorden. Dit keer een cd met werken van Korngold.

Hartelijke groet,
De Concertzender


Nieuw programma: ‘Wind Vibes’

Sinds januari 2011 is het programma ‘Wind Vibes’ op de Concertzender te horen. Het is een nieuw programma met specifieke aandacht voor blaasmuziek.

De maker van ‘Wind Vibes’ is Twan Dubbers, een blazer in hart en nieren. Hij speelt als trombonist in het Residentie Orkest, is artistiek leider van het Amsterdam Wind Orchestra en programmeur van de concertserie ‘Blazen in de Beurs’ in Amsterdam.

In‘Wind Vibes’ gaat Twan Dubbers op zoek naar het mooiste en meest interessante repertoire voor blazers. Dat varieert van koperblazerskwintet tot harmonieorkest en van Renaissancemuziek tot de meest actuele composities. De afleveringen tot aan de zomervakantie zijn meestal gekoppeld aan een belangrijke periode of relevante componisten in de ontwikkeling van de blazerscultuur. 

 ‘Wind Vibes’ is te horen:

‘Wind Vibes’ zet de traditie voort van het programma ‘De Muzikant’,waarmee de Concertzender eerder veel aandacht besteedde aan muziek voor blaasorkesten.

» beluister eerdere uitzendingen van ‘De Muzikant’

Waarom ‘Wind Vibes’?
De wereld van harmonieorkesten, fanfares en brassbands is voor veel muziekliefhebbers onbekend terrein. Geheel onterecht, vindt Twan Dubbers, want nergens anders is het contact tussen uitvoerders en levende componisten zo intens. Nergens anders bereikt eigentijdse muziek een zo divers publiek en nergens anders worden de grenzen van de instrumentale mogelijkheden van blaasinstrumenten en slagwerk zover opgerekt.

Zowel het ijzeren repertoire van blaasorkesten als de meest actuele composities hebben de luisteraar veel te bieden. ‘Wind Vibes’ zoekt naar het beste repertoire en plaatst dit in een bredere muzikale context. 

» beluister eerdere afleveringen van ‘Wind Vibes’


Even voorstellen…

Hieke van Hoogdalem – auteur nieuwsbrief
 
“Ik schrijf de maandelijkse nieuwsbrieven die de Concertzender sinds juli 2010 uitbrengt. Daarvoor haal ik informatie bij mijn collega’s vandaan voor de prijsvraag, het interview ‘Even voorstellen…’ en nieuwsberichten. Zij weten inhoudelijk immers wat er speelt bij Concertzender.

Via LinkedIn kwam ik bij de Concertzender terecht. In november 2009 waren er problemen. Een oproep voor hulp volgde via LinkedIn. Ik ging naar een bijeenkomst over de herstart en zou persmedewerker worden. Dat ging niet door, maar een half jaar later belde Sem de Jongh (directeur van de huidige zender) of ik alsnog wilde helpen. Op het gebied van redactie kon ik wel een helpende hand bieden; de nieuwsbrief was geboren.”

Klassieke muziek in het bloed
“Mijn achtergrond bestaat voor een groot deel uit klassieke muziek. Ik heb de opleiding docent muziek gedaan aan het conservatorium van Utrecht en studeerde muziekwetenschap.

Al van jongs af aan maak ik muziek: ik zong in koren en speelde tussen m’n 4e en 6e viool en blokfluit. Ik stapte over op de cello. Verder heb ik een blauwe maandag lessen contrabas en djembé gevolgd. Kortom: ik ben graag bezig met muziek maken, luisteren en erover schrijven.

Barokmuziek en werken uit de periode van de Weense klassieken schallen vaak uit de luidsprekers. Bekende werken, maar ook werken van de minder bekende Kraus, Kozeluch en Stamitz. En de strijkerssymfonieën van Mendelssohn – wat een heerlijke originele en frisse werken!”

Schrijven en redigeren, liefst over muziek
“Na mijn studies werd ik correspondent bij een huis-aan-huiskrant. In 2008 was ik daarvan de eindredacteur. Tot juni ben ik contentmanager bij de Nederlandse Hartstichting. Ik zoek ander werk als redacteur, webredacteur, eindredacteur of muziekjournalist.

Bij Klassieke Zaken was ik cd-recensent en bij de FASO recenseer ik af en toe partituren. De vraag die daarbij centraal staat, is of het werk voor amateurensembles uitvoerbaar is. Ook was ik eindredacteur muziek bij het online magazine 8WEEKLY. En ik ben dus auteur van de maandelijkse nieuwsbrieven van de Concertzender.”

Geen tijd voor verveling
“Verder fotografeer ik graag (zie » www.hiekevanhoogdalem.nl bij Portfolio > Fotografie), vind ik wandelen in de bergen met mijn man heerlijk en verslind ik boeken. Ik heb sinds augustus 2010 een eReader; wat een superuitvinding! Mijn boekenkast blijft opgeruimd en m’n tas zit ongemerkt vol boeken. Ik sleep slechts 250 gram mee en kan toch ieder moment in een volgend boek beginnen zonder een tas met reserveboeken mee te hoeven sjouwen.

Verder speel ik graag in ensembles. Ik ben lid van het Purcell Kamerorkest in Amsterdam en speelde in onder meer het Arezzo Ensemble in Utrecht en zomerorkesten in de hoofdstad. Maar omdat dat wat ver is vanuit Oegstgeest, wilde ik in de buurt spelen. In Leiden vond ik niet wat ik zocht, dus heb ik met een vriendin het » Leiden String Orchestra opgericht. Vrijdag 27 mei hadden we ons allereerste concert. En op 29 mei zong ik in het kleine koor van de Missa Scala Aretina, een 4-korig werk van Francesco Valls dat we met een projectkoor en een ensemble uitvoerden tijdens het slotconcert van het oude muziekfestival in Hoorn.”


Prijsvraag

Weet u het antwoord op onderstaande vraag? Stuur ’m op en maak kans op een cd!

De winnaar van de vorige prijsvraag is Enzo Bizzotto. De vraag was tweeledig en luidde:

 • hoe noemt men de voettocht die pelgrims naar Santiago de Compostella maken?
 • en waaraan zijn die pelgrims te herkennen, wat dragen zij?

De juiste antwoorden:

 • camino de Santiago
 • een Sint Jacobsschelp

Nieuwe prijsvraag
De nieuwe prijsvraag luidt: waar is de componist van de te winnen cd om bekend?

Wat kunt u winnen?

 • een cd van Erich Wolfgang Korngold met diens Symfonie in Fis, op. 40 en toneelmuziek voor 'Much ado about nothing', opus 11
 • uitvoerenden: Orchestre Philharmonique de Strasbourg o.l.v. Marc Albrecht
 • van het label Pentatone

 

Wat moet u doen?

We verloten 1 cd onder de inzenders van het correcte antwoord. We maken14 dagen na het verschijnen van deze nieuwsbrief de winnaar bekend:

 • in een e-mail aan de winnaar
 • via een nieuwsbericht op » onze website
 • in de volgende nieuwsbrief bij de volgende prijsvraag

 

Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende platenlabels. Zij stellen ons cd’s, dvd’s en concertkaarten ter beschikking.

 


Volgende nieuwsbrief

We houden een zomerstop, de volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in september.
Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.


Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of stort eenmalig

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag, krijgt u:

 • een rondleiding bij de studio en de redactie
 • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
 • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?
» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

Concertzender websiteConcertzender websitesend e-mail

 

 

Concertzender websitesend e-mail