Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief september 2019

 

Redactioneel

 

Bekend en onbekend

Oud en Nieuw valt in Utrecht ergens tussen eind augustus en begin september. Wie zijn oor op de glazen pui van Tivoli Vredenburg legt, hoort het Napolitaanse feestgedruis van het Festival Oude Muziek versterven, terwijl de roadies van Gaudeamus al opbouwen voor het eigentijdse muziekfestival.

redactioneelMaar er is meer onder de zon, bekend en onbekend. In September stellen we u graag voor aan de raadselachtige Anna Cramer en haar verzegelde koffer. Minder raadselachtig, maar even fascinerend is Pierre Boulez, onze componist van de maand. U hoort het spetterende podiumdebuut (nou ja, als duo dan) van Jasper van ’t Hof en Yuri Honing en de even raadselachtige als fascinerende Dr. Klangendum viert zijn 300e. De doktoren houden spreekuur op 15 september vanaf 18:00 uur. En over kwaaltjes gesproken: hoe cellogericht ben u? Thijs Bonger vertelt meer over die Pruisische neiging.

Trouwens we zijn nog steeds erg benieuwd wat u van ons vindt. Staat u vroeger op vanwege de Ochtendeditie? Gaat u opgeruimder aan het werk met Hummel, of denkt u bij Dr. Klangendum ook wel eens aan marmotten die Johan Cruyff heten? En wat vindt u van onze muziekkeuze? De presentatie? De thema’s? Laat het ons weten! En dat geldt ook voor onze nieuwsbrief, de app en alle andere programma’s en de concerten die we opnemen en uitzenden. Tot volgende maand.

 

 

zondag 15 september 2019

Thema: Crosslinks

Genres: Ambient | Elektronische muziek | Experimentele muziek

Dr. Klangendum wordt 300: radiofonie

Sinds 2 juli 2013 bouwen Dr. Henk Klangendum Bakker en Dr. Lukas Klangendum Simonis met een keur aan vaste medewerkers aan Dr. Klangendum. Onafhankelijke geluidskunst, radiofonische projecten en andere audio-non-visuele misverstanden. Dr. KlangendumJe zou kunnen zeggen: een serie. Maar Dr. Klangendum is geen standaardreeks, want de doktoren zijn slecht bestand tegen regelmaat, vaste formats en gerobotiseerd afwerken van lijstjes.

Enige vastigheid is er wel. Er zijn vaste medewerkers als Adam Bohman, Vincent Denieul, Sara Pinheiro, en vele anderen. Ook werkt Dr. Klangendum samen met het Radia Network. En er zijn terugkerende onderdelen als specials over geluidskunstenaars, radiofonische hoorspelen en doorlopende producties. Laatste week augustus 2019 presenteerde Dr. Klangendum aflevering 300.

Zondag 15 september komen de doktoren van Dr. Klangendum naar de Concertzender studio in Utrecht en zullen aldaar vanaf 18:00 uur, met een drie uur durend klankspektakel operatief de mengtafel infecteren. Bereid u voor!

Lees meer

 

zaterdag 14 september 2019

Thema: Jazz

 

Jasper van ’t Hof meets Yuri Honing: U Jazz

Op zaterdag 13 juli zond de Concertzender de eerste aflevering uit met materiaal van het U Jazz Festival 2018.
In de tweede uitzending met opnames van dat festival 2018 ligt de nadruk op Jasper van ’t Hof, de Utrechtse Jazz Archipel en een primeur: Van ’t Hof speelt samen met Yuri Honing.
Jasper van ’t Hof

Jasper van ’t Hof
Jasper van ’t Hof begon zijn muzikale carrière midden jaren ’60. Zijn indrukwekkende lijst van samenwerkingen en albums als pianist en toetsenist leverde hem begin december 2018 de BUMA Boy Edgar Prijs op. Een week later was Jasper van ’t Hof hoofdgast van het U Jazz Festival 2018 in Cloud Nine in TivoliVredenburg.

Van ’t Hof is een van de meest actieve jazzmuzikanten in Europa en nam meer dan 70 albums op. Hij speelde als toetsenist bij Archie Shepp en vele anderen, hoewel hij het meest bekend is geworden door zijn uitmuntende solospel. In 1997 kreeg hij ook al de Bird Award. Na meer dan vijftig jaar spelen overal ter wereld, is Van t Hof nog steeds nieuwsgierig.

Lees meer

 

vanaf januari 2020

Thema: Klassiek

 

BeethovenEn de titel is . . . . .

We houden bij de Concertzender wel van series. Ga maar na: Geen Dag Zonder Bach gaat richting aflevering 750.
Via de site of onze app kunt u bijna een volledige werkweek doorbrengen met Hummel.
We zonden afgelopen week de 25e en laatste aflevering van Finlandia uit, maar het programma Tussen Droom & Daad heeft al weer nieuwe projecten in de steigers staan.

En elders in deze nieuwsbrief leest u over aflevering 300 van het onvolprezen Dr. Klangendum, met een van de leukste en quizziest tunes uit de radiogeschiedenis. Hoor maar: Hier is Dr. Klangendum.

Uw aandacht voor...
Vanaf januari 2020 start de Concertzender met een programmareeks van een gigant uit de muziekgeschiedenis. Een componist met Belgische voorouders, die plat Rijnlands praatte en hield van sterke koffie, verhuizen, grove humor en spaghetti met gehaktballetjes. Wiens revolutionaire cantate, geschreven op de ‘tender age’ van 19 jaar pas 100 jaar later voor het eerst werd uitgevoerd.

Lees meer

 

maandag 2 september 2019

Thema: Hedendaags

 

Componist van de maand: Boulez

Begin september vindt in Utrecht het jaarlijkse Gaudeamus concours plaats voor jonge componisten. Reden om stil te staan bij een van de belangrijkste componisten van na de oorlog: de Fransman Pierre Boulez.

Boulez (jong)Hij studeerde onder meer bij Olivier Messiaen en wist al vroeg wie zijn belangrijkste inspiratiebronnen waren: Debussy om de vormen en klank, de Tweede Weense School vanwege de expressionistische geladenheid en Stravinsky om de collageachtige structuren. Boulez’ synthese van al deze aspecten is volstrekt uniek en overtuigend en maakte dat zijn persoonlijkheid veel sterker bleek dan de stroming waarmee hij vaak wordt geassocieerd, het serialisme. Daarnaast was Boulez een groot dirigent, een belangrijk schrijver over muziek en een invloedrijke figuur inzake cultuurpolitiek.

Reden genoeg voor een portret van de man die vaak om zijn betekenis is vergeleken met Beethoven en Wagner. Zoekt u een programma om Boulez in al zijn facetten te leren kennen? Luister dan naar Componist van de maand; Boulez!

Luisteren
Maandag 2 september van 16:00 tot 17:00 uur.

 

 

 

eerste dinsdag van iedere maand en 'on demand'

Thema: Klassiek

 

Geniale muziekvriendenGeniale Muziekvrienden (Deel IV): Cellogericht

Door Thijs Bonger

Onderzoek naar de contacten en wederzijdse beïnvloeding tussen Mozart en Haydn? Begin er niet aan, want binnen de kortste keren raak je verslaafd, net als ik. Ik zoek me wezenloos in biografieën en op internet, beland op allerlei boeiende zijpaadjes en stuit op schitterende muziek die ik nog nooit heb gehoord. Want daar gaat het uiteindelijk om: het stillen van mijn honger naar nieuwe muzikale ervaringen.

Liever strijken dan regeren
In deel III van mijn serie artikelen voor de Nieuwsbrief vertelde ik hoe Haydn en Mozart elkaar opjutten in het genre strijkkwartet. Eerst leerde de 24 jaar jongere Mozart vooral veel van de al wereldberoemde Haydn. Maar al snel leerde Haydn ook van Mozart, die hij grenzeloos bewonderde. Dat is hoorbaar in Haydns zes kwartetten op. 50. Hij droeg ze op aan koning Friedrich Wilhelm II van Pruisen (1744-1797). Een van diens dochters trouwde met onze Koning Willem I. Friedrich Wilhelm was een levensgenieter die liefst zo min mogelijk tijd verspilde aan regeren. Onder zijn bewind holde de status van Pruisen als Europese mogendheid dan ook achteruit. De dreiging van de Franse Revolutie vroeg om doortastend regeren, maar de vorst hield zich liever bezig met kunst. Hij speelde goed cello en schoof geregeld aan bij het geld verslindende hof-orkest en daaruit samengestelde ensembles.

Lees meer

 

 

 

Werken bij de Concertzender? Grijp je kans!

vacatureGoeie concertradio, voor échte muziekliefhebbers van elk genre. Het team van de Concertzender maakt al langer dan 37 jaar radio waarin muziek, musici en muziekliefhebbers centraal staan. Dat doen we 7 dagen per week en 24 uur per dag. Voor iedereen die maar wil luisteren en zonder knieval of concessies aan bedrijven of kijk- en luistercijfers. Bij de Concertzender hoor je nog eens wat ongehoords!

Goed nieuws voor wie niet alleen wil luisteren (en lezen), maar zelf aan de slag wil. Want er zijn weer een paar vacatures, zoals voor een Coördinator Wereldmuziek. Kijk op de website voor deze en andere vacatures en neem contact op als je meer wilt weten.

 

 

vóór 20 september 2019

Thema: Hedendaags

 

Prijsvraag: Andriessen

prijsvraagVorige nieuwsbrief vroegen we u het hemd van het lijf over de vorm en inhoud van de Concertzender en alles dat daarmee samenhangt. U kunt nog reageren, door een reactie te sturen naar de Concertzender Enquête. De winnaar ontvangt een exemplaar van Arthur Olofs boek over Russische muziek.

Ondertussen een nieuwe vraag, naar aanleiding van de CD Louis Andriessen ‘Chamber Music at Orlando’. Daarop een keur aan muziek voor kleinere bezetting, waaronder Elegy, Double, Disco, Silver en To Pauline O.

Onze vraag voor september: wie is Pauline O? Stuur het antwoord voor 20 september 2019 naar de Concertzender.

Inzenders maken kans op een exemplaar van Louis Andriessen at Orlando.Met o.a. Nemtsov Duo, Avanesian Duo, AuRoRa Duo en een Ensemble olv Henk Guittart [Et’Cetera KTC 1657].

 

 

vóór 15 september 2019

 

 

 

Online Radio Awards: stem op de Concertzender

Ook dit jaar dingt de Concertzender mee voor de Online Radio Awards 2019‬. De Online Radio Awards worden jaarlijks in samenwerking met en tijdens de Dutch Media Week uitgereikt aan de meest opvallende online radiomakers.

Online Radio AwardsDe stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR) en mediaplatform Spreekbuis.nl zijn gestart met deze editie, waarbij prijzen uitgereikt voor ‘internet only’ radiomakers en podcasters.

Er worden Online Radio Awards uitgereikt in de categorieën Online Radiostation, Beste Podcast en Beste Online Presentator/presentatrice.

Als station dingt de Concertzender mee met de programma’s X-Rated, Die Sanck een Liedt en Sound the Trumpet, Strike the Viol! Bij de presentatoren maken Bob Rusche, Evert Jan Nagtegaal en Sjaak Roodenburg kans de titel van Beste Online Presentator te winnen.

U kunt nog tot 15 september 2019 stemmen op uw favoriete online radiostation, podcast en presentator. Tijdens de Dutch Media Week op woensdag 9 oktober worden de winnaars van de Online Radio Awards bekend gemaakt.

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: info@concertzender.nl

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie:
Koen Croese
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek:
Ronald Visser

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt begin oktober.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.