»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Concertzender nieuwsbrief mei '11

 


Beste lezer,

Wist u dat een iPad hele interessante klanken kan voortbrengen? Kom naar het mini-elektronicafestival ‘Electronic Frequencies’ op 21 mei en ervaar wat er allemaal mogelijk is met elektronische muziek.

Hessel Veldman en Harmen Jan Holman organiseren dit festival in MuzyQ. Maak kennis met Harmen Jan in de rubriek ‘Even voorstellen…’.

De prijsvraag is terug van weggeweest. Lees hoe u een cd kunt bemachtigen van het Monteverdi Choir o.l.v. Sir John Eliot Gardiner!

Hartelijke groet,
De Concertzender


Van Theremin tot iPad

Zaterdag 21 mei organiseert de Concertzender vanaf 16.00 uur in MuzyQ ‘Electronic Frequencies’: een middag vol elektronische geluiden.

De Concertzender geeft met dit minifestival een overzicht van de ontwikkelingen en mogelijkheden van de elektronische muziek. Van Theremin tot de laatste iPad-applicaties, van alles komt aan bod. Wij nodigen u hiervoor graag uit!
 
Bijzonder is de combinatie van demonstraties en 'unplugged' liveconcerten. De korte en intieme concerten in de kleine zaal van » MuzyQ worden gegeven door toonaangevende muzikanten die creatief gebruik maken van de mogelijkheden van elektronica.

Naast de concerten zijn er (product)demonstraties en informatiestandjes van onder meer:

 • Steim
 • Music-IT
 • MCN

De middag is dan ook een uitstekende gelegenheid om u op de hoogte te stellen van de stand van zaken, informatie uit te wisselen en onverwachte ontmoetingen te beleven.

Programma
16.30 uur - Jon Reus zal vertellen over het fenomeen ‘app's’ en over interactieve ontwerpen op muziekgebied. Inclusief een demonstratie van de door hemzelf ontworpen Crackle iPhone-app.

17.00 uur - Jacqueline Oskamp presenteert haar nieuwste boek ‘Onder Stroom’; de geschiedenis van de Nederlandse elektronische muziek.

17.30 uur - Wilco Botermans speelt op de Theremin, het instrument waar de geschiedenis van de elektronische muziek min of meer mee begon.

18.00-19.00 uur – hapje en een drankje.

19.00 uur - Andrea Taeggi verwerkt de mogelijkheden van de nieuwe Elektron-synthesizer in een kort geïmproviseerd optreden.

19.30 uur- Gert-Jan Prins (zie foto) geeft een exclusief concert met behulp van zelfgebouwde elektronische instrumenten en schakelingen.

20.00 uur - Dirk Serries voegt een volgend deel toe aan zijn serie ‘Microphonics’. Hij gebruikt de gitaar » Gibson Les Paul als klankbron voor zijn elektronische klankenarsenaal.

We nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn. Toegang gratis, een vrijwillige bijdrage is natuurlijk van harte welkom.


Even voorstellen…

Harmen Jan Holman - programmeur en producent van evenementen in MuzyQ
 
“Ik doe van alles, van de coördinatorenoverleggen notuleren tot gordijnen ophangen. Mijn belangrijkste bezigheid is nu het programmeren en produceren van Concertzender-evenementen in MuzyQ, zoals de uitvoering van 'Symphonie des Trottoirs' in april en het in deze nieuwsbrief beschreven mini-elektronicafestival op 21 mei. En er komt meer aan…

Ik heb, niet verrassend, een grote liefde voor muziek en een brede interesse. De Concertzender is dan bij uitstek het eilandje waar je wel wilt aanspoelen.
Ik ben ook altijd weer gefascineerd door de enorme inzet en de passie voor muziek van de andere medewerkers, erg inspirerend!
Sinds anderhalf jaar werk ik voor de Concertzender. Ik heb dus nog net de verhuizing naar MuzyQ mogen meemaken.”

Van verzekeraar naar muziekzender
“Ik was een jaar of 8 ‘senior claims consultant’ voor een grote verzekeringsmakelaar. Commercieel, financieel en juridisch werk. Op zichzelf erg interessant, maar ik miste vrijheid en de mogelijkheid tot creatieve ontplooiing. Vandaar de overstap naar de culturele sector.”

Probleemoplosser en ambitieus persoon
“Ik los graag kunstgerelateerde zakelijke en praktische problemen op. Zo werk ik voor jeugdmuziektheatergroep Musiscoop en ondersteun ik producties en optredens met bijvoorbeeld technisch werk en tekstadviezen. Daarnaast onderzoek ik op dit moment de mogelijkheden voor een voorstelling over één van de eerste vrouwelijke sterrenkundigen. Muziektheater op basis van beeld en geïmproviseerde muziek.
Niettemin ben ik nog op zoek naar een fijne vastere baan op het snijvlak van de artistieke en zakelijke sectoren.”

Viool, accordeon, kunstenaar
“Mijn liefde voor muziek uit ik vooral door veel viool te spelen. Ik heb enige jaren geleden het Amsterdams Barok Gezelschap medeopgericht en ben daar nu voorzitter van. Barok moet je trouwens met een behoorlijke korrel zout nemen: op 4 mei spelen we Bruckner en Mahler's Kindertotenlieder in de Dominicuskerk in Amsterdam. Met de geweldige mezzosopraan Barbara Kozelj, filmbeelden en de 2 minuten stilte. Erg indrukwekkend.
Ik maak ook graag lichtere muziek op knopaccordeon, het liefst Balkanmuziek. Sinds kort speel ik zowel viool als accordeon in het bandje Red&Blues: bluesstandards met een zigeunerjazzgevoel.
Als ik nog tijd over heb, ben ik in mijn atelier te vinden achter de draaibank.”

(Foto: Jeroen Scheelings.)


Prijsvraag

Weet u het antwoord op onderstaande vraag? Stuur ’m op en maak kans op een cd!

De winaar van de vorige prijsvraag heeft zijn prijs inmiddels ontvangen.

Nieuwe prijsvraag
De nieuwe prijsvraag is tweeledig en luidt:

 • hoe noemt men de voettocht die pelgrims naar Santiago de Compostella maken?
 • en waaraan zijn die pelgrims te herkennen, wat dragen zij?

Wat kunt u winnen?

 • de cd ‘Santiago a cappella’
 • van het Monteverdi Choir o.l.v. Sir John Eliot Gardiner
 • op zijn eigen label Soli Deo Gloria (SDG 710)

Wat moet u doen?

We verloten 1 cd onder de inzenders van het correcte antwoord. We maken de winnaar bekend:

 • 14 dagen na het verschijnen van deze nieuwsbrief
 • in een e-mail aan de winnaar
 • via een nieuwsbericht op » onze website
 • in de volgende nieuwsbrief bij de volgende prijsvraag

 

Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende platenlabels. Zij stellen ons cd’s, dvd’s en concertkaarten ter beschikking.


Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in juni.
Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 


Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of stort eenmalig

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag, krijgt u:

 • een rondleiding bij de studio en de redactie
 • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
 • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?
» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

Concertzender websiteConcertzender websitesend e-mail

 

 

Concertzender websitesend e-mail