Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief maart 2019

 

Redactioneel

 

De Concertzender in maart: aan de slag!

In Amsterdam is editie 2019 van het Opera Forward Festival 2019 nog bezig. In Den Haag staat alles in de steigers voor Rewire 2019, van 29 tot en met 31 maart. En wereldwijd zijn de voorbereidingen in gang voor Beethovenjaar 2020. De Concertzender doet volop mee.

redactioneelDe Concertzender besteedt deze maand veel aandacht aan Rewire 2019. Nieuwsgierig naar de baanbrekende muziek die daar klinkt? We hebben onze programma’s met muziek van de daar optredende artiesten voor u op een rij gezet en presenteren speciale uitzendingen van X-Rated, Electronic Frequencies, Space exposure en Bijdetijd. Ga op ontdekkingstocht!

Opera gemist? In ‘De mensen van de Concertzender’ deze maand een interview met Luc Nijs, die de serie ‘Opera in de 20e eeuw’ maakt. Alles over moderne opera, chronologisch gerangschikt met interessante dwarsverbanden en toelichtingen. De makers bevinden zich inmiddels in 1973, maar alle uitzendingen zijn terug te luisteren via onze website.

Ook op het klassieke (-re) vlak gebeurt er van alles. We starten deze maand de nieuwe serie Finlandia, met Scandinavische muziek rond 1900. We laten u nieuwe uitgaven van Barokrepetoire horen en brengen de 100e uitzending van onze serie rond Jordi Savall. En in Concertzender Actueel is op woensdagmiddag 13 maart de klarinettist Michele Mazzini te gast. En zoekt u een leespauze, dan vertelt Thijs Bonger in deze nieuwsbrief over slagwerk in de muziek. Geen moment te verliezen: veel plezier!

 

 

13, 20 en 24 maart 2019

Thema: Crosslinks

Genre: Elektronische muziek

Volop aandacht voor Rewire 2019

Het jaarlijkse Rewire festival in Den Haag vindt plaats van vrijdag 29 t/m zondag 31 maart. Rewire presenteert een avontuurlijk programma met hedendaagse elektronische muziek, neoklassieke muziek, new jazz, experimentele pop, geluidskunst en multidisciplinaire samenwerkingsverbanden. De Concertzender geeft ook dit jaar volop aandacht aan het festival en blikt vooruit.Rewire logo

Terugluisteren
Op vrijdag 18 januari was er in Bijdetijds een special rond Tim Hecker’s vroege werk en op zondag 3 maart presenteerde Roel Janssen in Space Exposure een special rond het Rewire festival. Luister hier naar die uitzending.

Binnenkort te beluisteren op de Concertzender
Op woensdag 13 maart om 20:00 uur kunt u luisteren naar drie concerten die in april 2018 zijn opgenomen tijdens het Rewire festival in Den Haag. Op woensdag 20 maart is er een tweede Rewire special in het programma Electronic Frequencies om 23:00 uur ’s avonds. En ten slotte is er in X-Rated op zondag 24 maart vanaf 21:00 uur een Rewire special met kaartenactie. Houd de website van de Concertzender in de gaten, lees de programmagegevens en nieuwsberichten rond Rewire 2019.

Lees meer

 

wekelijks vanaf wo 13 maart 2019

Thema: Klassiek

 

FinlandiaFinlandia: scandinavië centraal in nieuwe serie

Vanaf 13 maart begint de Concertzender aan de 20-delige serie Finlandia, samengesteld door Cassandra van Agt.

Centraal in deze serie staat de Scandinavische muziek uit de late 19e eeuw en het begin van de 20ste eeuw, tot de 1e Wereldoorlog. Omdat we beginnen met muziek van Jean Sibelius, is de titel Finlandia gekozen.

Luisteren
Woensdag 13 maart, van 18:00 tot 19:00 uur.

 

 

 

 

 

vanaf januari 2020

Thema: Klassiek

 

Beethoven 2020

De Concertzender en het Beethovenjaar 2020.

Vanaf januari 2020 zendt De Concertzender gedurende alle 52 weken van het jaar het gehele oeuvre van Ludwig van Beethoven uit. Tal van deskundigen zullen de werken van korte commentaren voorzien. Op dit moment is het productieteam druk bezig alles op de rails te krijgen.Beethoven 2020 Het werkenoverzicht is klaar. Nu worden alle werken op tijdsduur geïnventariseerd. En er is een begin gemaakt met een wensenlijst van namen van de deskundigen die wij hiervoor uitnodigen.

Luisteren
De uitzendingen worden van maandag t/m vrijdag horizontaal geprogrammeerd op een nog nader te bepalen tijdstip. De werken worden niet chronologisch gerangschikt, maar per genre.

Productie en eindredactie: Aukelien van Hoytema en Robbert Jan de Neeve. We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen!

 

 

wo 13 maart 2019

Thema: Klassiek

 

BerliozComponist van de maand: Hector Berlioz

Maart 2019 is gewijd aan een componist die precies 150 jaar geleden overleed: Hector Berlioz.

De componist was al tijdens een leven (1803-1869) een figuur die tegenstrijdige reacties opriep en dat is na zijn dood niet veranderd. Zijn muziek is een intrigerend mengsel van vriendelijkheid en weerbarstigheid, van cohesie en onvoorspelbaarheid en grote vernieuwing in klank en harmonie, lyriek en koppigheid. Copland noemde Berlioz daarom een gemankeerde Beethoven en juist die mankementen fascineren bij hem. Hij was in volle overtuiging de belichaming van alle clichés over de romantische kunstenaar: de gek en het genie inéén.

Op woensdag 5 maart lieten we tussen 18 en 19 uur al (delen) van Berlioz’ werk voor orkest horen. Die uitzending kunt u hier terugluisteren.

Luisteren
Woensdag 13 maart van 9:00 tot 10:00 uur.

 

 

zo 17 maart 2019

Thema: Oude Muziek

Sound the trumpet, strike the viol!

Programmamaker Kees Koudstaal gaat in maart 2019 aan de slag met nieuwe uitgaven van Oude Muziek voor zijn programma Sound the Trumpet, Strike the Viol!

Hij vertelt: “sinds 2016 stel ik voor de Concertzender elk twee weken een aflevering samen van het programma Sound the Trumpet, Strike the Viol! Als eigenaar van een onafhankelijke internet CD-winkel gespecialiseerd in Oude muziek, kom ik vaak als eerste in aanraking met de mooiste cd-producties. Het geeft me een kick daaraan via de Concertzender aandacht te kunnen geven. In de reacties die ik krijg, proef ik altijd waardering voor het programma. Het maakt dat ik graag een keer per twee weken een volle dag inruim om laatste ontdekkingen en voorkeuren via de Concertzender met de luisteraars te delen.Lira da braccio

De eerste aflevering van de maand maart (zondag 3 maart) vulde ik onder andere met muziek van Wacław z Szamotuł, Antonio Ripa en Thomas Haigh. Ingetikt via de zoekmachine van de Concertzender kwamen hun namen niet tevoorschijn.

Op 17 maart zal muziek van bekende componisten als Heinrich Schütz, Johann Sebastian Bach en Luigi Boccherini de revue passeren”.

Lees meer

 

ma 25 maart 2019

Thema: Oude Muziek

Serie Jordi Savall maal honderd (+1)

Op maandag 25 maart zendt de Concertzender aflevering 100 uit van het programma Serie Jordi Savall. Al ruim 10 jaar schenken we aandacht aan de projecten van de Catalaanse Oude muziek-pionier, meestergambist en dirigent Jordi Savall. Deze serie startte op 30 oktober 2008 als onderdeel van het programma Entrata, van Savall-specialist Bart Nooij.

Jordi SavallIn eerste instantie waren er vier afleveringen gepland. Het werden er 100, of eigenlijk 101 als je een Kerstaflevering meetelt. In oktober 2009 zonden we een voorlopig als laatste aangekondigde aflevering uit, maar Savalls muziek bleek een bron die nog lang niet was opgedroogd. Toen Bart in 2015 definitief stopte, is de samenstelling in de zomer van 2016 overgenomen door Johan Le Fèvre.

De musicus en componist Jordi Savall (1942) begon zijn muziekcarrière in het kerkkoor. Hij leerde cello spelen aan het conservatorium van Barcelona en kreeg al snel belangstelling voor Oude Muziek. Hij studeerde viola da gamba in Brussel bij Wieland Kuijken en in Bazel bij August Weinzinger, die hij in 1973 opvolgde als leraar. In 1974 richtte hij het gezelschap Hespèrion XX (nu XXI) op. In 1987 keerde hij terug naar Barcelona en startte het vocaal ensemble La Capella Reial de Catalunya. Zijn repertoire verbreedde zich: in 1989 begon hij zijn orkest Le Concert des Nations. Hij werkte met vele musici samen van allerlei nationaliteiten, waaronder Ton Koopman.

Lees meer

 

iedere woensdag (herhaling op vrijdag)

 

 

Concertzender ActueelConcertzender Actueel: solo klarinetmuziek

De Italiaanse klarinettist Michele Mazzini is op woensdag 13 maart te gast in het programma Concertzender Actueel. Michele volgt een masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam.

In het actualiteiten-programma speelt Michele live drie solostukken van eigen hand. Daartussen is er tijd voor twee korte interviews. Een aantal studenten van het Amsterdamse Conservatorium is Michele voorgegaan. Producer klassieke muziek Clara Brons van het Conservatorium is voorstander van deze samenwerking met de Concertzender en vraagt de master-studenten of ze interesse hebben in een radio-optreden. Zo doen de studenten media-ervaring op en Concertzender Actueel heeft maandelijks een mooi item.

Luisteren
Concertzender Actueel, iedere woensdag van 15:00 tot 17:00 uur. Herhaling op vrijdag van 11:00 tot 13:00 uur.

 

 

Thema's: Klassiek | Oude Muziek

 

Slagwerk!

Door Thijs Bonger

Klassieke muziek en veldslagen lijkt geen voor de hand liggende combinatie. Maar ga je er daadwerkelijk naar op zoek dan blijkt er best veel muziek te zijn geschreven die met oorlog te maken heeft. Vanaf de 16e eeuw kennen we al muziek die probeert het slagveld te verklanken. We horen daarin opzwepende marsritmes en imitaties van fanfares. En gejuich over gewonnen veldslagen. Veel van de werken die ik noem zijn met enig zoekwerk op Youtube te vinden.

Turks legerNeem nu ‘La Guerre’ uit 1515 van de invloedrijke priester/zanger Clément Janequin (ca. 1485-1558). Dat stuk bezingt de overwinning van François I op Zwitserse huurlingen bij Marignano. Daarin imiteert hij alle krijgsgeluiden, van trompetgeschal tot kanonvuur en het geschreeuw van de gewonden. Luister maar eens naar de versie van de King’s Singers.

William Byrd (1543-1623) – de vader van de Engelse muziek – schreef een stuk dat luistert naar de naam The Battell. Hij baseerde het waarschijnlijk op een serie van twaalf gravures van John Derricke, waarop veldslagen tussen de Engelsen en de Ieren te zien zijn. De Engelse soldaten worden opgehitst door trompetgeschal, de Ierse door doedelzakken. Byrd maakte er een vrolijk stuk van, we horen weinig terug van alle ellende en leed op het slagveld. Daarom lijkt het eerder alsof het gaat om tinnen soldaatjes. In het deeltje ‘The Trumpets’ moet de toetsenist gebruik maken van het z.g. arpichordium register. Metalen haakjes grijpen de snaren en dat zorgt voor een ‘ploink’ effect. Opvallend is dat de ‘Irish March’ geschreven is in driekwartsmaat. Deed Byrd dat om aan te geven dat Ierse soldaten niet konden marcheren? Toegegeven, Byrd heeft betere werken geschreven. Maar de pianolegende Grigory Sokolov vond het blijkbaar toch belangrijk genoeg om het op zijn repertoire te zetten.

Lees meer

 

iedere dinsdag

Thema: Opera

 

De mensen van de Concertzender: Luc Nijs

Luc NijsElke dinsdag presenteert de Concertzender een aflevering van het programma Opera in de 20e eeuw, samengesteld door Luc Nijs. Per aflevering laat het programma uit elk jaar sinds 1900 muziek uit een of meer opera’s horen. De geschiedenis van een roerige eeuw, jaar voor jaar verteld aan de hand van de ontwikkeling van de 20e-eeuwse opera. Een gesprek met maker Luc Nijs.

Hoe kwam je in contact met Opera?
“Als kind volgde ik het vak muziekcultuur aan de muziekacademie. Onderwijs in muziek, theater, dans en kunst loopt in Vlaanderen parallel op met de lagere en middelbare school, maar is separaat georganiseerd. Het bracht me in contact met allerlei (klassieke) muziekvormen. En met een passie voor taal, theater en muziek kwam ik al snel uit bij opera als favoriete muziekvorm.”

Wat is je lievelingsopera?
“Ik vind veel opera’s mooi, maar telkens om andere redenen. Als ik er dan toch eentje moet kiezen, is het ‘Dialogues des Carmélites’ van Francis Poulenc, uit 1957. Niet zo’n bekende opera, al werd hij in 2015 en 2017 nog opgevoerd. Het verhaal gaat over het nonnenconvent van de Karmelieten in Compiègne. Tijdens de terreurperiode van de Franse revolutie weigerden ze zich te schikken naar de ‘constitution civile du clergé’, die de opheffing inhield van veel kloostergemeenschappen. Door hun trouw aan hun opdracht en aan God eindigen zij onder de guillotine.”

Lees meer

 

voor 1 april 2019

 

 

Prijsvraag

prijsvraagBij de vorige prijsvraag wilden we weten voor wie Brahms zijn Altrhapsodie schreef. Het antwoord: het werk was een huwelijksgeschenk voor de dochter van Robert & Clara Schumann: Julie Schumann.

De winnaar is: G.F. van Medevoort uit Bakhuizen. Gefeliciteerd!

Nieuwe vraag:
Pierre de la Rue (Van Straten) werkte bij de hofkapel van Filips de Schone. Wie nam na Filips’ dood die kapel over? Te winnen: Een door de uitvoerenden gesigneerd exemplaar van Pierre de la Rue. Missa Cum jocunditante, uitgevoerd door Cappella Pratensis olv. Stratton Bull [Challenge Classics CC 72710].

Stuur uw antwoord voor 1 april naar prijsvraag@concertzender.nl.

 

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: info@concertzender.nl

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie:
Koen Croese
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek:
Ronald Visser

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in april.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.