Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief februari 2019

 

Redactioneel

 

De Concertzender in februari: oude bekenden & nieuwe programma’s

De Concertzender zit vol goede voornemens en is van alle markten thuis. Iets later dan bedoeld, is hier de eerste Nieuwsbrief van 2019. Deze maand veel aandacht voor Jazz en Crossover, beide al langere tijd vaste waarden in de programmering van CZ. De rubriek ‘Mensen van CZ’ belicht Jazz-programmamaker en CZ-huisfotograaf Jaap van de Klomp. In Concertzender Jazz Live van 28 februari hoort u een bijzonder Tentet van All Ellington. En speciaal voor de nieuwsbrief blikt Thijs Bonger vooruit op twee gloednieuwe programma’s rond Sergei Rachmaninov als … schilder.

RedactioneelDe derde week van februari staat in het teken van Sonic Acts, dat van 21 tot 24 februari plaatsvindt op diverse Amsterdamse podia. Jaargang 25 van het festival is meer geëngageerd dan ooit en koppelt muziek en wetenschap aan de grote maatschappelijke thema’s. De Concertzender neemt een voorschot: op 13 en 20 februari besteedt Electronic Frequencies speciale aandacht aan Sonic Acts, dat ook kan rekenen op extra aandacht in Bob Rusche’s onvolprezen X-rated. Het slotconcert van Sonic Acts, de opera Time Time Time van en met Jennifer Walshe, nemen we op voor uitzending op een later moment.

We trappen het jaar vurig af met een nieuwe Jazz-not-Jazz serie. Onder de titel Music & Politics gaat Vittorio Dellacasa in op de relatie tussen mens, muziek en maatschappij. Vermeldenswaard is zeker dat deze serie in Italië wordt gepresenteerd, waarna de montage plaatsvindt in de CZ-burelen in hartje Utrecht. De Concertzender en Italië: dat biedt zonnige perspectieven. U hoort er snel meer over!

 

 

maandelijks vanaf februari 2019

Thema: Jazz

 

Music & PoliticsNieuwe serie: Music & Politics

Vittorio ‘VIC’ Dellacasa struint onvermoeibaar door alle muziekstijlen. Als musicus nam hij funk, soul and vocale jazz op. Als verzamelaar bezit hij duizenden opnames en meer dan honderd vintage instrumenten. En hij werkte jaren als producer voor live shows, waaronder voor Stevie Wonders wereldtournee Songs in the Key of Life in 2014. Vittoria steunt de Concertzender. Vanaf deze maand doet hij dat ook in de vorm van het nieuwe programma Music & Politics, dat maandelijks wordt uitgezonden als onderdeel van JazznotJazz.

Music & Politics
Mensen maken muziek en muziek maakt ons menselijk. De relatie tussen mens en muziek bestaat als eeuwen en verloopt meestal – maar niet altijd – in harmonie. In de eerste aflevering van ‘Muziek en politiek’ kunt u luisteren naar de relatie tussen noten, ritmes en politiek activisme, in relatie tot het alledaagse leven. U hoort onder meer tracks van Dorothy Ashby, Taylor Haskins, la La mela di Odessa (1920) door Area, Nancy Wilson & Cannonball Adderley, The Dave Brubeck Quartet en les Amazones d’Afrique.

“…We not gonna teach anything talking. We gonna learn everything listening..”

 

 

13, 20 en 24 feb 2019

Thema: Crosslinks

Genre: Elektronische muziek

Het hiernamaals volgens Sonic Acts 2019

Sonic ActsVan 21 tot en met 24 februari 2019 organiseert het Sonic Acts Festival in Amsterdam het programma Hereafter. Met dit thema grijpt Sonic Acts dit jaar haar 25-jarig bestaan aan, om met een uitgebreide programmering te reflecteren op de vervlochten onderwerpen van machtsrelaties, neokolonialisme, kapitalisme, technologische ontwikkelingen en de implicaties hiervan op het milieu.

Luisteren: Electronic Frequencies en X-Rated
In aanloop naar Sonic Acts besteedt de Concertzender aandacht aan artiesten die deel uitmaken van het komende festival. Op 13 en 20 februari kunt u om 23:00 uur luisteren naar twee speciale afleveringen van Sonic Acts Electronic Frequencies. Op zondagavond 24 februari presenteert Bob Rusche in X-rated een Sonic Acts special, inclusief toegangskaartenactie voor het concert dat Sunn O))) op 4 maart geeft in Paradiso.

Festivalthema Sonic Acts 2019
Sonic Acts begeeft zich al een kwart eeuw op het snijvlak van kunst, muziek en wetenschap. Gedurende de festivals nodigt Sonic Acts Academy kunstenaars, theoretici en wetenschappers uit om hun onderzoek te presenteren via lezingen, concerten, filmprogramma’s, werkpresentaties, masterclasses en workshops.

Lees meer

 

zon 3 maart 2019

Thema: Crosslinks

Genres: Elektronische muziek | Ambient

Rewire Festival 2019Rewire special in Space Exposure

Tussen 29 en 31 maart vindt in Den Haag de negende editie van het Rewire festival plaats. Op zondag 3 maart besteedt presentator Roel Janssen in het radioprogramma Space Exposure tussen 20:00 en 21:00 uur aandacht aan het jaarlijkse multidisciplinaire festival voor avontuurlijke muziek.

Verwacht muziek van o.a. Yves Tumor, doon kanda, Tim Hecker & Konoyo Ensemble, Jlin en Lafawndah.

Luisteren
Space Exposure, zondag 3 maart tussen 20:00 en 21:00 uur. De Rewire Special wordt vanaf 20.30 uur uitgezonden.

Meer info over het programma is te vinden op de site van het Rewire Festival 2019.

 

 

za 23 feb 2019

Thema: Jazz

 

DUke Ellington's OrchestraConzertzender Live Jazz: Ellington met zijn tienen

Op 28 December 2018 nam de Concertzender in het Bimhuis te Amsterdam een concert op van All Ellington en een tentet. Tien musici uit de bloeiende Amsterdamse improvisatiescene gaven hun eigen draai geeft aan het werk van het Duke Ellington Orchestra.

Met: Eric Boeren, Cornet, Jimmy Sernesky, Trompet, Joost Buis, Trombone, Oscar Jan Hoogland, Piano, Wilbert de Joode, Bas en Frank Rosaly, Drums.

Luisteren
Concertzender Live Jazz: zaterdag 23 februari 2019 vanaf 19:00 uur.

 

 

12 en 19 maart 2019

Thema: Klassiek

Rachmaninov in beeld

door Thijs Bonger

Rachmaninov schreef twee reeksen etudes: opus 33 (1911) en opus 39 (1916-1917). Hij noemde ze Études-Tableaux, omdat hij tijdens het componeren een paar schilderijen in het achterhoofd had. In dit artikel vertel ik iets over de ontstaansgeschiedenis en geef ik een toelichting op een selectie uit beide reeksen. En tenslotte krijgt u van mij een paar aanbevelingen van opnamen.Toteninsel

Luisteren
Een artikel als dit schreeuwt natuurlijk om radio-uitzendingen. Die komen er ook. Op 12 en 19 maart om 20 uur presenteert Thijs Bonger twee uitzendingen met als rode draad de beide reeksen Études-tableaux van Sergei Rachmaninov.

Virtuoos smachten: Rachmaninovs opus 33
De publicatie van de eerste reeks, op. 33, is nogal chaotisch verlopen. Oorspronkelijk zou het gaan om negen stukken, maar vlak na de deadline van de uitgever trok Rachmaninov er plotseling drie terug. We weten niet waarom. De uitgever wist zich geen raad omdat hij de titelpagina al afhad en die niet meer kon veranderen. Van de etudes die Rachmaninov had teruggetrokken kwam nummer vier uiteindelijk terecht in de tweede reeks, op. 39. Ditmaal als nummer zes, de hieronder genoemde Roodkapje-etude. Nummer drie gebruikte hij tien jaar later gedeeltelijk in zijn 4e pianoconcert. Vijf jaar na Rachmaninovs dood in 1943 werden in de Sovjet-Unie alsnog alle etudes uitgegeven, met dien verstande dat nummer vier ontbreekt.

Lees meer

 

 

Thema: Jazz

De mensen van CZ: Jaap van de Klomp

Jaap van de KlompDeze maand zou de rubriek heel goed Jazz Lives kunnen heten. Onder die titel publiceerde Jazzliefhebber en CZ-huisfotograaf Jaap Van de Klomp in 2008 zijn fotoboek, gewijd aan graven van beroemde en minder beroemde Jazzmusici. Tijd voor een paar vragen aan Jaap.

“Een klasgenoot op de Ambachtschool maakte me attent op de radio-uitzendingen van The Dutch Swing College Band, elke zaterdagmiddag na het nieuws van 1 uur. Dat was leuke en aanstekelijke muziek. Zo kwam ik bij Jazz terecht. Een paar jaar later hoorde ik in een radio uitzending van Michiel de Ruyter een nieuwe opname van Rita Reys en het Wessel Ilcken Combo. Toen was ik voorgoed verkocht! Rita trad later met grote regelmaat op in onze jazzclub en ik ben eigenlijk altijd wel fan van haar gebleven.”

Wat maakt Jazz als genre voor jou zo bijzonder?
“Jazz is om te beginnen nooit hetzelfde. Het is afwisselend, aanstekelijk en doordat in principe iedere musicus zijn eigen vorm, geluid en kleur heeft is het ook een hoogst persoonlijke vorm van muziek. Bijzonder is natuurlijk ook dat musici uit verschillende landen of streken bij elkaar kunnen komen, een nummer kunnen uitzoeken en dat vervolgens kunnen spelen zonder repetities of arrangementen.”

Lees meer

 

voor 7 maart 2019

 

 

Prijsvraag

In december vroegen we u naar de twee functies die hofcomponist Giuseppe de Majo innam en aan wiens hof hij dat deed? De goede oplossing: Guiseppe de Majo was organist én Maestro di Capella aan het hof van koningin Maria Amalia van Napels.

prijsvraagDe winnaar is: A. Tabak-Scholten uit Almelo.

Nieuwe prijsvraag
Voor wie componeerde Brahms zijn Altrhapsodie? Stuur uw antwoord voor 7 maart naar prijsvraag@concertzender.nl.

Te winnen is de CD Johannes Brahms. Symphony No. 4 – Alt Rhapsodie – Schicksalslied, met als uitvoerenden Ann Hallenberg, alt en het Collegium Vocale Gent / Orchestre des Champs-Élysées o.l.v. Phillipe Herreweghe.

De CD verscheen bij Outhere/PHI LPH025 en werd ter beschikking gesteld door de Vereniging Klassieke Zaken.

 

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: info@concertzender.nl

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie:
Koen Croese
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek:
Ronald Visser

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in maart.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.