Nieuwsbrief november 2018 |
Wat speelt er? Weemoed in het zonnetjeZeg nou zelf: het valt soms ook niet mee. Buiten slaat de regen gaten in de ruiten en van binnen houden we het vast ook niet droog, met al dat naderend feestgedruis op afspraak. En dan moet januari nog komen. Maar gelukkig is daar de Concertzender, met deze maand extra aandacht voor melancholie. U weet wel: dat overschot aan zwarte gal, leidend tot gezucht zonder focus, gehang achter het raam en niks in het algemeen. Of toch? Want je hoeft geen Schubert te heten om melancholie te herkennen als goudmijn voor fraaie muziek uit alle genres, tijden en landstreken. Van 26 tot en met 30 november presenteert de Concertzender De Week van de Weemoed. Sjaak Roodenburg selecteerde voor elke werkdag tussen 9 en 10 uur een favoriete aflevering van zijn Paleis van de Weemoed. Roots aan de ZaanIn Disc-Cover van November: Gryphon Vier jonge Britten met een goed idee: het komt wel vaker voor. Maar als vier folk-muzikanten begin jaren 70 grijpen naar een harpsichord, harmonium, fagot, een kromhoorn en recorders (blokfluiten) wordt snel duidelijk dat er iets bijzonders aan de hand is. Gryphon is geboren. De legendarische band speelt op 1 december in Zaandam. In 1974 neemt de band albums op als Midnight Mushrumps en Red Queen to Gryphon Tree en staat de groep in het voorprogramma van YES tijdens hun wereldtournee. Roots aan de Zaan (2): Lorcan Mac Mathuna in ZaandamEen jaar geleden besteedden we al aandacht aan de Ierse zanger en componist Lorcan Mac Mathuna. Goed nieuws: op vrijdag 21 december vanaf 20.15 speelt Mac Mathuna met Daire Bracken (viool) en Martin Tourish (accordeon) exclusief voor Folk aan de Zaan, in zaal De Kleine Waarheid in Zaandam. En het wordt nog mooier, want de Concertzender mag een vrijkaartje weggeven! Lorcan Mac Mathuna is een vernieuwer die de traditie trouw blijft. Zijn zang is gebaseerd op de sean-nos, een traditionele, sterk geornamenteerde zangstijl met krachtige melodieën. Maar Mac Mathuna voegt daar instrumenten aan toe, zowel uit de Folktraditie als een klarinet en electronica. Het resultaat past binnen het kader van de Ierse folk, maar de invloed van klassieke muziek, rock, pop, jazz en zelfs avant-garde zijn hoorbaar. Serie Strijkkwartetten gestartOplettende luisteraars weten het al: vanaf 4 november zendt de Concertzender elke zondagmiddag tussen 2 en 3 een aflevering uit van het programma ‘Het Strijkkwartet’. De serie wordt samengesteld en gepresenteerd door Leo Samama, van wie begin 2018 het boek Het Strijkkwartet verscheen. De reeds programma’s volgt de hoofdstukken uit het boek en geeft een overzicht van de ontwikkeling van het kwartet vanaf zijn ontstaan tot vandaag de dag. In de programma’s ligt de nadruk op de klinkende muziek. Alle afleveringen van Het Strijkkwartet zijn terug te vinden op de Concertzender website en via onze app.
Weemoed in viervoud: kwartetten van Villiers StanfordIn de vijftiende aflevering van Onbekend is Onbemind – op zichzelf al een tot weemoedigheid uitnodigende programmatitel – hebben we aandacht voor twee strijkkwartetten van Sir Charles Villiers Stanford (1852-1924). Het Ierse VanBrugh Kwartet speelt het 1e Strijkkwartet, opus 44 in G en het kwartet, opus 45 in a, nr. 4. Wanneer?
Oude muziek in de Week van de WeemoedWeemoed, of melancholie, is van oudsher in verbinding gebracht met zwarte gal. Maar ook de Harmonie der Sferen en in het bijzonder de planeet Saturnus werd geassocieerd met zwaarmoedige ernst. Uiteraard hebben vele componisten dit thema op muziek gezet. In de Week van de Weemoed laten we een aantal voorbeelden horen, afgewisseld met passende muziek van andere snit. Maandag 26 november 13 uur: ‘Geen dag zonder Bach’ met o.a. Cantate BWV 181 “Komm du süsse Todesstunde”. Ook de rest van de Bachweek (ma. t/m vr. om 13u-14u) staat in het teken van de weemoed. 18 uur: ‘Nuove Musiche’ met de cd ‘Johannes Tinctoris – Secret Consolations’ van het ensemble Le Miroir de Musique olv. Baptiste Romain Humperdinck in KeizerswalsIn het programma ‘Keizerswals’ hoort u op woensdag 28 november Engelbert Humperdincks 6 weemoedige liederen uit de Cyclus ‘Junge Lieder’ (1888), op gedichten van Moritz Leiffmann. Uitvoerenden: Thomas Bauer, bariton en Uta Hielscher, piano.
Onversneden weemoed in Zuiver KlassiekOok het programma Zuiver Klassiek is op woensdagavond 28 november helemaal gewijd aan de weemoed. Als eerste hoort u dan de Trauersymphonie nr 44 in e (Hob1:44) van Joseph Haydn, uitgevoerd door het Concertgebouw Kamerorkest met dirigent Marco Boni. Daarna weemoed in viervoud, met werken van Franz Schubert:
Radio Romantica brengt RheinbergerRadio Romantica besteedt op 27 november aandacht aan Joseph Rheinberger. Als componist en hoogleraar compositie in München speelde die tijdens de tweede helft van de 19e eeuw een centrale rol in het muziekleven van München, Beieren en daarbuiten. Ook in Rheinbergers Cantus Missae voor dubbelkoor a-cappella en zijn Requiem in d, geschreven één jaar voor zijn eigen dood in 1901, is de weemoed niet ver weg. Wanneer?
De nacht van de Torch SongsWat stemt weemoediger dan onvervuld verlangen? In het Engels bestaat de uitdrukking: 'To carry a torch for someone’, wat zoiets betekent als verliefd zijn op iemand die onbereikbaar is. In de nacht van 27/28 november brengt de Concertzender een speciale Jazznacht, gewijd aan zogeheten ‘Torch Songs’. Honderden liedjes zijn over dit thema gemaakt. In deze nacht hoort u een aantal van deze Torch Songs, uitgevoerd door verschillende zangeressen. Wanneer?
Gezocht: speelplekken voor RadioLAB en RadioKastDe Concertzender heeft twee superleuke educatieve projecten speciaal voor kinderen: RadioLAB en RadioKast. Voor 2019 zoeken we nog plekken waar kinderen met Kast en Laboratorium zelf radio kunnen maken. We hebben al goede contacten in Utrecht stad, maar daarbuiten zijn tips welkom om de projecten te boeken. RadioLAB (of PodcastLAB) is een workshop voor kinderen tussen 8 en 14 jaar. De deelnemers krijgen een spoedcursus radiomaken en maken vervolgens hun eigen radioprogramma. Ze interviewen elkaar en schakelen van het ene programmaonderdeel naar het andere. De workshop is inmiddels een klein fenomeen in theater- en festivalland. Alles wordt opgenomen en online gezet, om zelf terug te luisteren en anderen te laten horen. Klankwaar van eigen bodemComponisten en improvisatoren in Nederland blijven regelmatig hun werk op cd of lp uitbrengen. In 2018 werd er opvallend veel nieuw werk uitgebracht, soms in eigen beheer, andere keren op gevestigde labels in binnen- en buitenland. In deze Thema-uitzending uitsluitend klankwaar van eigen bodem, waarvan het gros recent of dit jaar is uitgebracht. In de uitzending passeert de kersverse lp van het experimentele muziekensemble Maciunas, opgericht door onder anderen de vermaarde Eindhovense klankkunstenaar Paul Panhuysen. Van Thomas Ankersmit klinkt zijn spectaculaire ode aan muziekpionier Dick Raaijmakers, en horen we onlangs uitgebrachte muziek van Tobias Klein en het duo Bart van Dongen/Richard van Kruysdijk. Wanneer?
Het weer volgens het Paleis van de Weemoed: volop regen, hier een daar een traanTijdens de Week van de Weemoed zendt de Concertzender elke ochtend tussen 9 en 10 uur een speciaal geselecteerde aflevering van het Paleis van de Weemoed uit. Het Paleis van de Weemoed is een warme herberg en muzikaal toevluchtsoord voor wie houdt van vergeten schoonheid, curiosa en teloorgegane klanken uit de periode 1925 tot 1970, samengesteld door Sjaak Roodenburg. Sjaak, vanwaar al die weemoed? PrijsvraagWe vroegen vorige maand welke vleugel Guy Livingston bespeelt op ‘Don’t Panic’. De winnaar, Cornelis Pronk uit Groningen, had het goed: het ging om een Fazioli. Nieuwe opgave De nieuwe prijsvraag is tweeledig:
Stuur uw antwoord voor 15 december naar de Concertzender. Uit de inzenders van beide goede antwoorden kiezen we een winnaar. De mensen van CZ: in memoriam Jan KruitOnlangs overleden twee Concertzender-medewerkers van het eerste uur. In liefdevolle nagedachtenis delen collega’s herinneringen en anekdotes aan Jan Kruit en Bart de Neeve. Beatrijs Vissers: De mensen van CZ: in memoriam Bart de NeeveAfgelopen oktober overleed Bart de Neeve, Concertzender-medewerker van het eerste uur. Sem de Jongh deelt herinneringen en anekdotes aan hem. Onze trouwe medewerker Bart de Neeve overleed onlangs. Ik was bijzonder op Bart gesteld, we hebben wel 18 jaar samengewerkt. Hij begon in 2000 met werken voor mijn toenmalige afdeling, de Concertopnamen. Hij klaarde een gigantische klus: 5000 opnamen zijn door hem gedigitaliseerd en gearchiveerd. Daarbij zaten oude digitale tapes en je moest bijzonder veel geduld hebben om daarmee om te gaan. Er was altijd wel wat mis. En dat geduld had Bart. Hij stond ogenschijnlijk heel relaxed in het leven. Als het een keer niet meezat, of als een computer weer eens niet werkte, haalde hij z’n schouders op en vertrok gewoon weer richting huis. Dan kwam hij de volgende week wel weer, hopend dat alles weer zou werken. Volgende nieuwsbriefDe volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt op of rond 20 december. Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.
Help ons te blijven uitzendenDraagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur? Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:
Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen? » meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.
|