»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie
»Read the English version

Luister Live!

Nieuwsbrief oktober 2018

 

Hoofdredactioneel

Deze Concertzender nieuwsbrief stroomt over van muzieknieuws.

Een speciale, tweedelige uitzending van AMERICAN HIGHWAYS gaat over de legendarische Kurt Weill-vertolkster Lotte Lenya.

Vers van de pers: we zenden de eerste concertopnames uit van het FESTIVAL OUDE MUZIEK, editie 2018. We wijzen u graag op een concert rond de Altviool als solo-instrument.

En we besteden extra aandacht aan het programma KAIROS, waarvan we op 1 november aflevering 100 uitzenden. Samensteller Wino Penris vertelt over zijn werkwijze en inspiratiebronnen.

We lichten vast een tipje van de sluier op rond ‘de onbekende Rossini’, onze componist van de maand november. En in ‘de mensen van de CZ’ maakt u kennis met Angela Peters, een van onze geluidstechnici.

Veel lees- en luisterplezier!

 


Sem de JonghWat speelt er?

Beste luisteraars, u kent het vast wel: keuzestress! Het kan zo maar ontstaan, door het overweldigende media-aanbod bij u thuis. NPO, Spotify, Radio 4, Netflix bieden allemaal overheerlijke hapklare mediabrokken. En dan heb ik het nog niet eens over de wat moeilijker verteerbare kost: de longreads en de podcasts van NRC, de Correspondent en de Groene.

Dus wat te doen als u even tijd over hebt? Nou ik weet het wel, ook al bezorg ik u daarmee nog meer keuzestress: Lotte Lenya. Momenteel zenden wij een prachtige radiodocumentaire over haar uit. De serie bestaat uit twee delen en is gemaakt door onze Amerikaanse programmamaker en pianist Guy Livingston.

» lees meer


Festival Oude Muziek 2018 in Concertzender Live

Op donderdag 25 oktober gaan we los met de eerste concertregistraties van het Festival Oude Muziek 2018 in Concertzender Live! Hamburger Ratsmusik

We starten met de concerten door het Huelgas Ensemble en Hamburger Ratsmusik, beide gemaakt op 26 augustus 2018 in Utrecht.

Franco-Vlaamse polyfonie en landschap

Recent verscheen het boek ‘Het Landschap van de polyfonisten – De wereld van de Franco-Flamands 1400-1600’, van Paul van Nevel. Op zondagavond 26 augustus gaven Van Nevel en het Huelgas Ensemble een concert als illustratie van dat boek. Centrale stelling daarin: de imitatiestijl van de Renaissance is mede voortgekomen uit de ervaring van het regionale landschap in de kindertijd van de componisten.

» lees meer


Thema-uitzending altvioolAltviool solo logo

In populariteit legt de altviool het meestal af tegen de alomtegenwoordige viool. Maar de diepe sonore klank van het instrument verleidt steeds meer componisten voor altviool solo te schrijven.

Zeker binnen de eigentijdse muziek zijn flink wat pareltjes voor altvioolsolo te vinden. Zo wordt er gespeeld met boventonen en het rijke harmonische klankspectrum van de altviool. Ook de ruimtelijke, gulle klank van de altviool wordt uitgebuit. Tip: eind november 2018 vindt in Rotterdam het Internationale Altviool Congres plaats.

Op 24 oktober zenden we een thema-uitzending rond de altviool uit.

» lees meer


Liszt laureaten live

Vorig jaar won de Zuid-Koreaan Minsoo Hong de tweede prijs op het 11de Internationaal Franz Liszt Pianoconcours. Liszt LaureatenOp donderdag 1 november keert hij terug in Tivoli Vredenburg, voor een speciaal concert dat u rechtstreeks kunt volgen via de Concertzender.

Wanneer?
Liszt Laureaten Live – donderdag 1 november 2018 van 20 tot 22 uur.

De jury roemde Minsoo Hong in 2017 om zijn enorme muzikaliteit, een pianist die niet bang is risico’s te nemen. De laureaat neemt twee andere Liszt-specialisten mee: ...

» lees meer


100 maal Kairos100 maal Kairos

Donderdagavond 1 november 2018 om 11 uur zendt de Concertzender de 100ste aflevering uit van het programma Kairos. Samensteller Wino Penris noemt Kairos “een meditatie op hedendaagse muziek”.

De uitzendingen van Kairos lijken muziekessays. Hoe kwam je op het idee?
“Dat ontstond vanzelf. Bij de eerste afleveringen had ik een profiel in gedachten van muziek die ik wilde uitzenden. Dat profiel was toen nog beperkt, zo iets van ‘hedendaags, spiritueel, diepzinnig’. Naarmate ik meer ervaring kreeg, ging ik de muziek meer intuïtief kiezen. Toen bleek opeens dat er veel meer mogelijk was en dat er in een programma als vanzelf een centraal thema opdook. Ik hoefde het alleen maar te horen.”

» lees meer


De onbekende Rossini

Aan het begin van het officiële operaseizoen is Gioachino Rossini (1792-1868) de componist van de maand. In november brengt het Muziektheater een reeks uitvoeringen van de Barbier van Sevilla (1816). Het is Rossini’s bekendste werk en bepaald niet zijn enige.
Rossini Veel werken zijn een stuk onbekender.
Tijd voor de onbekende Rossini.

Rossini componeerde aan de lopende band, had voor een opera naar verluid slechts veertien dagen nodig en vond een collega maar een luiaard omdat die voor een even groot werk maar liefst achttien dagen nodig had. Zijn oeuvre is niet alleen groot, maar ook veelzijdig. Diverse stukken zijn zeer bekend, met name een aantal van zijn opera’s en de Petite messe solennelle. Maar veel is minder bekend en verdient veel meer aandacht.

» lees meer


Prijsvraag: 60 x 60 x 60 prijsvraag

Guy Livingston is medewerker van de Concertzender. Daarnaast is hij pianist. Hij maakte een bijzondere CD, waarop alles met het getal 60 te maken heeft.

De opname bevat 60 composities, geschreven door 60 verschillende componisten die allemaal een stuk schreven van 60 seconden.

De CD met de titel ‘Don’t Panic’ is te winnen als u de volgende vraag goed beantwoordt: Wat voor vleugel bespeelt Guy Livingston op ‘Don’t Panic’?

» lees meer


De mensen van CZ: Angela Peters

Angela Peters werkt ruim een jaar als technicus bij de Concertzender aan de ganzenmarkt in Utrecht. Op woensdagmiddag verzorgt ze de techniek van het liveprogramma CZ actueel.Angela Peters

“In Perth, Australië, hielp ik mee bij een radiostation. Terug in Nederland ging ik op zoek naar een leuk radiostation om iets met techniek te kunnen doen. Zo kwam ik terecht bij de Concertzender.

Het leukst vind ik de live uitzendingen, zoals Concertzender Actueel, op woensdagmiddag. Dat is echt een ‘pareltje’ onder onze programma’s: live, heel informatief en vaak met gasten die soms ook optreden.”

» lees meer


volgende nieuwsbriefVolgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt op of rond 21 november.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 


Bedankt voor uw steunHelp ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of
» stort eenmalig
.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met
    Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

Concertgebouw

CZ partners

 

 

 

Greenhost Stichting Educatie en Culttuur RTV Utrecht Muziekweb Gemeente Utrecht dioraphte Fentener van Vlissingen fonds kfHein fonds Elise Mathilde Salto Prins Bernhard Cultuurfonds